Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

A kínai nagy napelem gyárak jobbak, mint az európaiak!

A napelem gyártás minősége emelkedett – de nem minden üzemben

A Berlini Fotovillamos Intézet (Photovoltaik-Instituts Berlin – PI Berlin) világméretű vizsgálata megmutatta, hogy a nagy gyárak rendszerint jobb minőséget nyújtanak, mint a kisebb üzemek. Különösen magas a napelemek gyártási minősége Ázsiában!

Napelem Gyarak, Tiszta Energiák Kft.

A berlini intézet munkatársa megfigyeli a napelemek vizsgálatát egy üzemben (Fotó: PI Berlin)

Napelem gyárak vizsgálat alatt

A vizsgálat eredménye érzékenyen érinthet minden olyan céget, akik ügyfeleiknek az európai gyártású napelemeket azok kiemelkedő minőségével reklámozták. A Berlini Fotovillamos Intézet vizsgálata megmutatta, hogy a kínai, dél-kelet ázsiai és koreai gyárak minősége átlagosan jobb minőségi értéket kapott, mint az európai, vagy az amerikai üzemek. Ez az eredménye 120 napelem gyártó 250 gyáregységének vizsgálatának.

Minőségibb napelem gyártás

A vizsgálat megmutatja, hogy a napelem gyártás minősége 2012 óta összességében javult. 2017-ben az üzemek 40%-a kapta meg a „jó”, vagy „átlag feletti” minősítést. Négy évvel korábban ugyanez az arány jó 20% volt. A „rossz”, vagy „átlag alatti” minősítés aránya ebben az időtartamban 20%-ról 10% alá csökkent. A fejlődés motorjának a berlini intézet a napelemes iparágban tapasztalható versenyt és a növekvő ügyféligényeket nevezte meg.

A nagy napelem gyárak jobbak

A tanulmány szerint a napelem gyár mérete egy lényeges szempont. Eszerint a nagy gyárak rendszerint jobb minőséget nyújtanak, mint a kisebbek. Nincs olyan 3 GW-os éves kapacitást meghaladó gyár, aki rossz, vagy átlag alatti minősítést kapott volna. „Ezt az eredményt a magasabb automatizálásra, jobb alapanyagokra, és a magasabban képzett szakemberekre vezetjük vissza” – mondta Stella Su a PI Berlin senior auditora és a tanulmány szerzője. Azon gyárak közös vonása, akik nagyon jó minősítést kaptak a minőségbiztosítási rendszer, és egy minden gyártási lépcsőben minőségre törekvő vállalati kultúra állt.

Forrás: pv-magazine.de/2019/01/22/qualitaet-der-photovoltaik-fertigung-ist-gestiegen-aber-nicht-in-jeder-fabrik/

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

Napelem telepítés vélemények