Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

A megújuló energia áll ellen leginkább a válságnak

megújuló energia

A koronavírus-járvány megfékezésére világszerte hozott korlátozó lépések rendkívüli mértékben hatottak az energiarendszerre, kínálati és keresleti sokk kombinációját idézve elő.

A megszorítások nyomán fellépő recesszió hatására a világ energiaigénye és szén-dioxid-kibocsátása korábban nem látott zuhanást mutat, az energiamixben pedig alapvető átalakulás megy végbe.

Az energiaforrások közül a megújulók állnak ellen leginkább a válságnak, és az általános visszaeséssel szemben 2020-ban is bővülést produkálhatnak – áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) új globális energiajelentésében.

Míg március közepén a korlátozó intézkedések az energiafelhasználásnak még csak 5, április közepén már mintegy 50 százalékát érintették globális szinten. Ennek a megfelelően a következmények is példátlanok: a legszigorúbb korlátozásokat bevezető országokban a heti energiaigény átlagosan 25 százalékkal esett vissza, az első negyedévben pedig a globális energiaigény 3,8 százalékkal mérséklődött éves összevetésben.

Az enyhe időjárás is hozzájárult a csökkenéshez, különösen az Egyesült Államokban. A mobilitást, szociális és gazdasági aktivitást célzó megszorítások nyomán fellépő recesszió hatására a világ energiaigénye 2020-ban összességében 6 százalékkal eshet vissza, ami relatív értelemben az elmúlt 70 év legnagyobb csökkenése, abszolút értékben pedig a valaha volt legnagyobb zuhanás. Érzékeltetésül, a járvány globális energiaigényre gyakorolt 2020-as hatása várhatóan több mint hétszerese lesz a 2008-as pénzügyi válságénak. A világ energiaigénye így idén annyival mérséklődhet, mint Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Olaszország összesített 2019-es energiaigénye.

Forrás: portfolio.hu

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

LONGi NYEREMÉNYSZABÁLYZAT

NYEREMÉNYSZABÁLYZATA Tiszta Energiák Kft. kvízjátékot hirdet. A játék elnevezése: „3 helyes válasz=100.000Ft”  A játékban való részvétel feltételei:A játékban minden olyan, cselekvőképes, felnőtt korú magyar állampolgár

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények