Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

A változások után is őrült roham várható

A 100%-os napelemes támogatás kapcsán több változtatás látott napvilágot, azonban így is őrült roham várható – ezt olvashatjuk a Világgazdaság címoldalán, Mokry Tamással készült interjúban.

A cikkből idézünk:

A jövedelemszámítás újragondolásával tisztult a kép a 200 milliárd forintos lakossági pályázaton, de mivel a napelemek világpiacát is árrobbanás és ellátási zavarok jellemzik, a kivitelezők nehezen adhatnak egy-másfél évig is fenntartható árajánlatot – mondta a VG-nek Mokry Tamás, a Tiszta Energiák Kft. ügyvezetője.

Mokry Tamas Vilaggazdasag 1, Tiszta Energiák Kft.

Szűkült a résztvevők köre

Szűkítették a résztvevők körét, de nem eléggé – mondta a VG-nek a több mint 200 milliárd forintos, állami támogatású lakossági napelemes pályázatról Mokry Tamás, a hazai napelemes piac egyik legnagyobb szereplője, a Tiszta Energiák Kft. ügyvezetője.

Rávilágított, hogy a bruttó éves jövedelemhatárt 4,85 millió forinton hagyták, azt viszont nem a háztartásban élők számával, hanem az ingatlan kenyérkereső résztulajdonosaival kell elosztani, például egy háromgyermekes család esetében nem öttel, hanem többnyire kettővel. Bár ez jelentős változás, a szakértő szerint a forráskeretet és a rendelkezésre álló időt tekintve így sem zárul kellő mértékben az olló. Továbbá a levegőben lóg a katás vállalkozók jövedelmének számítási módja, pedig ez is sokakat érint.

Lejjebb vitték a napelemes rendszerek elszámolható fajlagos költséghatárát is, 1 kilowattonként bruttó 485 ezer forintot megállapítva. Mokry Tamás úgy véli, egy éve még reális lett volna itt meghúzni a határt, csakhogy azóta 50 százalékkal drágult a napelem, az áremelkedés pedig anyaghiánnyal párosul.

A teljes cikk a Világgazdaság honlapján olvasható.

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

Napelem telepítés vélemények