Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Az Államkincstár állásfoglalása a kormányrendelet szaldó-bruttó elszámolást érintő módosításáról

A Magyar közlönyben április 16-án megjelent módosítás felkavarta a napelemes szakma nyugodtnak nem nevezhető állóvizét. A rendelet a szaldó elszámolásban maradás feltételeit rontotta le erősen, erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Mivel szeretünk első kézből tájékozódni, ezért a MÁK állásfoglalását kértük, ami szerencsére pozitív fordulatot hozott ebben a kálváriában.

Szaldo Gyozelem, Tiszta Energiák Kft.

Levélben tettük fel kérdésünket az Államkincstár felé, miszerint a 2021.06.30-ig otthonfelújítási támogatásra benyújtott támogatási kérelmeknél elegendő-e napelemes rendszerek telepítése esetén a végszámla és teljesítés igazolása, ahhoz, hogy a támogatást megkapja a pályázó? 

A 641/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet 3. Záró rendelkezésben foglaltak alapján a  (3) A 9. § (3) bekezdése 2021. július 1-jén lép hatályba.  Véleményünk szerint ez azt jelenti, hogy a végszámlán és teljesítés igazoláson kívül semmilyen más dokumentumot (villamosenergia vásárlási szerződés vagy hálózati engedélyes nyilatkozata) nem szükséges benyújtani.  

Kérjük erről szíves állásfoglalásukat.

Az államkincstár állásfoglalása

A következő választ kaptuk:
Az  5. számú nyilatkozat (napelem vállalkozói díj) egy kötelező nyilatkozat napelem telepítése esetén, melyet a vállalkozónak kell kitöltenie és a kérelmezőnek a kérelem mellékleteként beküldeni, amennyiben annak tartalma a szerződésben rögzítve van, nem kell külön nyilatkozni, valamint az Ön által említett dokumentumok elegek lesznek.

az állásfoglalás értelmezése

Az Államkincstár állásfoglalása értelmében, a kizárólag napelemes rendszert tartalmazó otthon felújítási támogatást igénylők esetén, ha az elszámolás 2021.06.30-ig megtörténik, akkor kizárólag a végszámlára, a teljesítési igazolásra és az 5. számú mellékletre van szükség.

Ez az egyszerűnek tűnő állásfoglalás azért nagyon jelentős, mert kimondja, hogy a 06.30 előtt beadott igénylések esetén, nem kell rendelkezni villamos energia vásárlási szerződéssel és az áramszolgáltató szaldó vagy bruttó elszámolásra vonatkozó nyilatkozatára sincs szükség.

Ez számunkra azt jelenti, hogy ha nem kötelező eleme az elszámolásnak, akkor a későbbiekben sem érheti hátrány emiatt a pályázókat.


Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

Napelem telepítés vélemények