Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Európa 8,4 GW tervezett és megépített napelem projekttel bír

Napelem Projekt, Tiszta Energiák Kft.

Az Enervis új jelentése azt mutatja, hogy Spanyolország 4,39 GW kapacitással a legnépszerűbb európai piac az energiavásárlási megállapodással rendelkező napelem projektek esetében. A második helyen Olaszország 1,91 GW kapacitással, harmadik Németország 1,05 GW kapacitással.

Tavaly Európában számottevően emelkedett a napelemmel és szélerőművekkel kapcsolatos energiavásárlási megállapodások iránti érdeklődés.

A „ Status Quo: Piac Napemelek és szárazföldi szélerőművek paritása Európában” , című jelentés szerint – amelynek szerzői az Enervis energiaügyi tanácsadói –, Európában jelenleg körülbelül 21 GW szélerőmű és naperőmű kapacitás vár megvalósításra, amelyhez már sikerült biztosítani a kétoldalú energiavásárlási megállapodásokat.

Növekszik a kereslet Portugáliában (444 MW), Dániában (338 MW), Franciaországban (158 MW), Ukrajnában (44 MW), Lengyelországban (35 MW), Svédországban (16 MW) és az Egyesült Királyságban (6 MW).

Az Enervis-nek meggyőződése, hogy ebben a szegmensben a kereslet továbbra is bővülni fog Európa déli országaiban, ez a magasabb napsugárzási értékeknek köszönhető.

Az elektromos áram piac jelenlegi helyzete és megújuló technológiák segítségével előállított elektromos áram költsége jelenti azt a két tényezőt, amely további lökést adhat a nem támogatott projekteknek. Elemzésük arra a következtetésre jutott, hogy a szolár és a szél projektek a nagykereskedelmi piachoz képest megawattóránként akár 20 euró árkülönbséget is képesek voltak elérni. Ezt még annak ellenére is elérték, hogy az EU elektromos áram piacainak emelkedő trendje 2019-ben stagnált.

Forrás: MNNSZ.HU

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

Napelem telepítés vélemények