Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Júliusban új METÁR-tender várható

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felkérte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt a következő METÁR-tender kihirdetésére. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv céljainak elérését segíti az újabb tender kiírás, melyből összesen öt új várható 2022 augusztusáig.

Metar Tender, Tiszta Energiák Kft.

Évi 800 millió a keret

Kaderják Péter, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár bejelentette, hogy 2020 júliusára várható az új felhívás, melyben évi 800 millió forint keretösszeggel lehet majd pályázni bármilyen megújuló energia-alapú áramtermelési módra.

A METÁR forrásai költséghatékonyan ösztönzik a megújuló alapú villamosenergia-termelést. 2020 tavaszán lezárult első METÁR tender. A gyűjtött tapasztalatok összegzését követően most emelkedik a meghirdetett energiamennyiség. Az új felhívás évente összesen 390 GWh áramtermelésre nyújt majd támogatást.

bővül a nagyobb kategória

Az 1 MW alatti kategóriában évi 40 GWh mennyiség pályázható. A nagyobb kategória bővül a korábbi kiíráshoz képest, így már akár 50 MW-ot közelítő kapacitásig nyújtható be kérelem megújuló energia alapú erőmű működtetésére. Az 1 MW és 50 MW közötti kategória pályázói részére évente 350 GWh megtermelt energia után adható támogatás.

Az azonos tulajdonosi kör által elnyerhető támogatás továbbra is korlátozott lesz, a kisebb kategóriában évi 15 GWh/év, a nagyobb csoportban 175 GWh/év a maximálisan támogatható energiamennyiség. A projektek megvalósításának határideje ismét három év.

2030-ig 6 ezer MW napenergia

Kaderják Péter szerint az első METÁR tender sikeres volt, költséghatékony és jól tervezhető megvalósítási utat jelölt ki a hosszabb távú célok eléréséhez, amelyek szerint 2022-ig 3 ezer MW, 2030-ig 6 ezer MW napenergia termelő kapacitás valósul meg Magyarországon.

További információk a MEKH honlapján lesznek elérhetőek.

Forrás: kormany.hu, mnnsz.hu

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

Napelem telepítés vélemények