Júliusban új METÁR-tender várható

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felkérte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt a következő METÁR-tender kihirdetésére. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv céljainak elérését segíti az újabb tender kiírás, melyből összesen öt új várható 2022 augusztusáig.

Évi 800 millió a keret

Kaderják Péter, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár bejelentette, hogy 2020 júliusára várható az új felhívás, melyben évi 800 millió forint keretösszeggel lehet majd pályázni bármilyen megújuló energia-alapú áramtermelési módra.

A METÁR forrásai költséghatékonyan ösztönzik a megújuló alapú villamosenergia-termelést. 2020 tavaszán lezárult első METÁR tender. A gyűjtött tapasztalatok összegzését követően most emelkedik a meghirdetett energiamennyiség. Az új felhívás évente összesen 390 GWh áramtermelésre nyújt majd támogatást.

bővül a nagyobb kategória

Az 1 MW alatti kategóriában évi 40 GWh mennyiség pályázható. A nagyobb kategória bővül a korábbi kiíráshoz képest, így már akár 50 MW-ot közelítő kapacitásig nyújtható be kérelem megújuló energia alapú erőmű működtetésére. Az 1 MW és 50 MW közötti kategória pályázói részére évente 350 GWh megtermelt energia után adható támogatás.

Az azonos tulajdonosi kör által elnyerhető támogatás továbbra is korlátozott lesz, a kisebb kategóriában évi 15 GWh/év, a nagyobb csoportban 175 GWh/év a maximálisan támogatható energiamennyiség. A projektek megvalósításának határideje ismét három év.

2030-ig 6 ezer MW napenergia

Kaderják Péter szerint az első METÁR tender sikeres volt, költséghatékony és jól tervezhető megvalósítási utat jelölt ki a hosszabb távú célok eléréséhez, amelyek szerint 2022-ig 3 ezer MW, 2030-ig 6 ezer MW napenergia termelő kapacitás valósul meg Magyarországon.

További információk a MEKH honlapján lesznek elérhetőek.

Forrás: kormany.hu, mnnsz.hu

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

Válaszidőnk többszörösére nőtt a megnövekedett érdeklődések száma miatt. Az ajánlatkérőket és visszahívási kérelmeket beérkezési sorrendben dolgozzuk fel. Szíves megértésüket kérjük! Köszönjük türelmüket!

Napelem kalkulátor

Számolja ki, mekkora napelemes rendszerre van szüksége, villanyszámlája kiváltásához, vagy elektromos autója tankolásához!

20+1 dolog

amit mindenképpen

tudnod kell,

mielőtt

napelemet

veszel.

TöltsD le ingyenes brossúránkat!

.