Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Korunk energetikai sikersztorija a napelem

Energetikai Sikersztorija A Napelem, Tiszta Energiák Kft.

Kevés olyan terméket ismerünk, ami olyan tempójú fejlődést tudott felmutatni, mint a napelem. Az utóbbi három évtizedben folyamatosan exponenciális volt a fejlődés a napelemiparban, aminek vonala ma sem látszik megtörni.

Drága mulatság- megjelenik a napelem

Napelem már létezett mint megvásárolható termék az ötvenes évektől, de a nagy tömegben történő felhasználását a németek kezdték meg a 90-es években. Telepítettek napelemeket tetőkre, utána talajra is. A visszatáplált energiáért nagyon jó pénzt fizettek, ezért aztán a technológia rohamosan terjedt. Indultak hasonló programok más európai országokban is. A napelemek ára akkoriban még nagyon borsos volt, de ilyen bőkezű támogatás mellett bőven kifizetődött a telepítésük.

Kína beszáll a napelem gyártásba

Ekkoriban a piacon még napelemhiány volt, nehéz volt a beszerzés. Eleinte a chipgyártásból maradt selejt szilíciumot használták a napelemek gyártásához majd akkora volt az igény, hogy külön napelemgyártási célra is kezdtek megfelelő szilíciumot gyártani. Aztán a kétezres években beszállt Kína. Eleinte gyatra minőséget gyártottak, de hamar belejöttek. Ma az övék a legnagyobb és a legjobb napelemgyárak. A piacon ekkor történt meg először, hogy több volt a kínálat, mint a kereslet. A napelemárak esni kezdtek, előfordult az addig elképzelhetetlen, napelemgyártók mentek tönkre. Megjelentek a vékonyréteg technológiák, amik azt ígérték, hogy meghódítják a piacot, de ez még máig nem történt meg.

Csökken a napelem ára

A lényeg az, hogy a piac tele van egyre jobb napelemekkel és az áruk is folyamatosan csökken.

A napelem világszerte hódít, óriási kapacitások kerülnek telepítésre, folyamatosan rekordok dőlnek meg, a gyártókapacitások is egyre nagyobbak. De miért ilyen népszerű a napelemes technológia?

Az ára ma már olyan olcsó, hogy simán képes megverni a legtöbb villamos energia termelési alternatívát. Már elhalóban a hangok, miszerint csak támogatottan versenyképes és egyre több esetben derül ki, hogy noha a hagyományos erőművek kapnak nyíltan, vagy rejtve támogatást, mégsem versenyképesek többé a napelemes energiatermeléssel.

Környezetbarát napelem

A napelem csöndes, nem zavaró, környezetbarát. A tetőkre telepítve nem foglal helyet, a napelemek árnyékukkal védik a tetőt a felmelegedéstől, ezzel csökkentve a légkondícionálásra való igényt. A talajra telepítve sem ártanak, sőt a naperőmű élettartamának durván két évtizede alatt az elfoglalt terület minősége rendszerint inkább javul. Persze ez nem indokolja azt, hogy jó termőterületeket foglaljunk el ilyesmivel, de a található rossz minőségű terület több mint elegendő.
Előállításuk energiaigényét a napelemek 1-1,5 év alatt visszatermelik, 98%-ban újrahasznosíthatók.

Napelem vs villamos energia

A villamos energia termelés decentralizálható a napelemekkel. Épületekre telepítve a napelemekkel termelt energia rendszerint a közelben elfogyasztásra is kerül. Ez jó. Rengeteg a szállítási veszteség a hagyományos villamos energiarendszerekben, ennek nagy része a decentralizációval kiküszöbölhető. A rendszer megbízhatósága, az ellátásbiztonság is növelhető a decentralizációval, ami szintén fontos szempont. Persze a villamos hálózatot ehhez át kell alakítani, ami rengeteg költséggel jár. Emiatt a hagyományos villamos energiaipar résztvevői szemében egyáltalán nem a legkedvesebb dolog a napelem. Az erőművek olcsón termelő konkurenciát kapnak, a hálózat üzemeltetői és tulajdonosai invesztálni kénytelenek a rendszerekbe az eddig megszokott és kényelmes minimálisan szükséges karbantartás melletti pénzkivétel után. A fogyasztók termelőkké válnak, emiatt félő, hogy nem gyakorolható rajtuk olyan hatalom, mint eddig… szóval a napelem gondot is okoz sokaknak, de mindenki felismerte, hogy a fejlődés iránya ez és azt is, hogy a folyamat megállíthatatlan.

Hogyan oldjuk meg a problémát

Egyetlen dolog hibádzik még, hogy a napelem maga legyen a villamos energia Szent Grálja, mégpedig az, hogy a villamos energiát tárolni lehessen. A villamos energiarendszerekben ugyanis mindig ugyanakkora kell legyen a termelés és a fogyasztás. A napelemek pedig akkor termelnek áramot, mikor süti őket a Nap és annyit, amennyi fényt éppen kapnak. Ezt nem az ember szabályozza, hanem a természet. Persze ha túl sokat termelnek a napelemek, akkor visszaszabályozható a termelésük, de az bevételkieséssel jár, ami senkinek nem célja. Ha meg éppen túl keveset termelnek, akkor azzal nem lehet csinálni semmit. Ezt a problémát oldja meg a villamos energia tárolása. Ha a hálózati igényekhez képest túl sokat termelnek a napelemek, akkor lehetséges a felesleges napenergia tárolása, ha meg túl keveset, akkor az eltárolt energiát is be lehet táplálni a hálózatba. Ez a rendszer működhet családiház méretben, tárolással, fogyasztók ki-be kapcsolgatásával, de ugyanez megoldható erőművi szinten is. Az akkumulátortechnológia rohamos fejlődésnek indult az utóbbi években, a tárolás ára is gyorsan csökken. Az elektromos autók nagy számú elterjedése is segíteni fog a tárolásban, ennek az ötletnek már évek óta neve is van, V2G (vehicle to grid). Azt sem kell elfelejteni, hogy a napelemek mellett azért vannak olyan erőművek is a villamos energiarendszerben, amik szabályozhatóak, és olyanok is, amik nem ugyanakkor termelnek mint a napelemek (pl. szél).

Még mindig le vagyunk maradva, nincs itthon elég napelem!

Magyaroroszág még gyengén áll napelemek szempontjából. Sok projekt indult az utóbbi években, de bőven van mit pótolnunk. A villamos energiánk fele importból érkezik, a másik felét pedig erősen megkérdőjelezhető módokon termeljük meg. A globális felmelegedés nem jön, hanem itt van. Egyértelműen el vagyunk késve, gyorsan kellene nagy dolgokat cselekednünk. A szén, olaj, gáz és egyéb dolgok elégetése azonnal elfelejtendő a károsanyag kibocsájtása miatt. Mellesleg a bányászattal is óriási pusztítás jár együtt. Az atomot emlegetik, mint zéró széndioxid kibocsájtó „tiszta” energiaforrást. Tényleg nem füstöl, de minden csak nem tiszta! A vele járó bányászat környezetpusztító, a sugárzó hulladékok elhelyezése nem megoldott sehol a világban! A sunyi módon tengerekbe való elsüllyesztés, itt-ott elásás nem az a megoldás, ami több ezer évig biztonságot ad. A reaktorbalesetek helyén, sok ezer évig pusztító a sugárzás. Fukusimából a tenger, Csernobilból a talajvizek, a Karacsáj-tótól a szél teríti szélesebb körben is a problémát…

A napelem a megoldás?

Mi lehet a megoldás? A napelem a villamos energiatárolással karöltve és egyéb megújulókkal kombinálva közel 100%-os megoldást képes adni a villamos energiaszükséglet kielégítésére. Erről az Energiaklub készített egy korrekt tanulmányt, ami el is érhető. Az ezt cáfolók még nem tettek közzé hasonlót az ő véleményük igazolására. Szerencsére a napelem most itthon sem mostohagyerek (bár a napelemekre kivetett, Európában egyedülállóan magas termékdíj és a háztartások teljesítménydíjjal való fenyegetése még igényelne némi szemléletváltást..). Jó lenne, ha a napelemek mellett a szélenergia is újra teret kaphatna itthon, mert a kettő jól kombinálható. Érdemes még most is Németországot figyelni, mert ők komolyan elindultak a megfelelő irányban és olyan gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeznek, amiket érdemes nekünk is számításba venni.

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

Napelem telepítés vélemények