Mégsem fizetnek rá az áramszolgáltató-váltásra a napelemesek

Szeptember elsejétől az MVM Next átvette az Elmű–ÉMÁSZ ügyfeleit, és úgy tűnt, az áramszolgáltató-váltás több tízezer napelem tulajdonosnak okozhat anyagi veszteséget.

A két cég úgy számolt el egymással, hogy az Elmű–ÉMÁSZ minden ügyfél részére 2021. augusztus 31. zárási dátummal végszámlát készített, amely várhatóan szeptemberben érkezik meg az ügyfeleknek.

A napelemeseket támogatja az állam (szaldó elszámolással), így ők a hálózatból kivett és a hálózatba visszatöltött villamos energiát „nettósíthatják”, vagyis az oda-vissza villamosenergia-áramlást egyaránt mérik a műszerek, majd a felek évente egyszer elszámolnak egymással. Ha a háztartás többet fogyasztott, akkor ezért a különbségért ő is díjat fizet. Ha pedig többet termelt, akkor pénzt kaphat.

Napelem 1024x576, Tiszta Energiák Kft.

Annak érdekében, hogy a többlettermeléssel rendelkező HMKE tulajdonosokat ne érje hátrány a rendkívüli elszámolás miatt, az Elmű-ÉMÁSZ és az MVM Next kidolgozta a megoldást a jelenleg szigorúan szabályozott folyamatoktól való eltérésre – írja a két cég és a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) közös közleménye.

„Azoknál a háztartási méretű kiserőművel rendelkező ügyfeleknél, akiknél az elszámolás kedvezőtlen pénzügyi következményekkel járna, az MVM Next az éves elszámolás idején a rendszerhasználati díjak kiszámításánál az Elmű-ÉMÁSZ elszámolásának eredményét is figyelembe veszi, így az ügyfelek számára a szolgáltatóváltás nem jár majd hátrányos következményekkel. A megoldásról a HMKE tulajdonosokat az MVM Next tájékoztatni fogja” – áll a közleményben.

A hivatal megvizsgálta a háztartási naperőművek termelésének elszámolására kidolgozott javaslatot, és megállapította, hogy a megoldás korrekt feltételeket teremt a naperőműtulajdonosok számára, alkalmazásával a naperőműves háztartásokat nem éri anyagi kár és a javaslat a hatályos jogszabályoknak is megfelel.

Forrás: telex.hu

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

Napelem telepítés vélemények

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

20+1 dolog

amit mindenképpen

tudnod kell,

mielőtt

napelemet

veszel.

TöltsD le ingyenes brossúránkat!

.