Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Minden, amit a napelem panelről tudni érdemes

A napelem panel a napelem rendszerek egyik legfontosabb kelléke. De miről is van szó valójában? Melyiket érdemes választani? Hány darab kell belőle és mennyibe kerül? Mennyi idő alatt térül meg a befeketetése?

Mi az a napelem panel?

A napelem panel nagyon leegyszerűsítve az a fekete tábla, amelyet a háztetőkön vagy a napelem parkokban látunk. Szerepe, hogy begyűjtse a napenergiát, melyet majd a rendszere villamosernergiává alakít át.

A napelem panelek számától függ, hogy mennyi áram fog termelődni, és háztartása mennyire mentesül majd a villamosenergia számlák fizetési kötelezettsége alól.

A megfelelő méretű napelem rendszerrel nemcsak a világítás díja, hanem a melegvíz előállítás, a sütés-főzés és még akár a fűtés számlája is lenullázható.

A napelem panel felépítése

Egy napelem panel cellákból épül fel, melyek száma elérheti akár a 120 db-ot is. Maguk a cellák és a napelem panelek is sorba, úgynevezetett stringbe vannak kötve.

A napelem panelek összteljesítménye mindig a leggyengébben működő – például a beárnyékolt – cellákhoz igazodik.

A napelemek az inverterrrel vannak összeköttetésben, mely az egyenáramot váltóárammá alakítja át, így már a megtermelt áram alkalmassá válik a felhasználásra, az áramszolgáltató hálózatába történő betáplálásra és a visszavételezésre.

Mennyi napelem panelre van szükség?

A napelem panelek szükséges száma több tényezőtől függ:

  • a kiváltandó, jelenleg felhasznált villamosenergia mennyiségétől,
  • a jövőben tervezett beruházásoktól,
  • az épület földrajzi elhelyezkedésétől,
  • a tető típusától és tájolásától,
  • az esetlegesen árnyékot vető épület elemektől, más épületektől, villanyoszloptól, növényektől és
  • a napelem panel teljesítményétől.

Napelem kalkulátorunk segítségével megtudhatja, hogy az adott körülmények között mekkora méretű rendszerre van szüksége.

Környezeti hatások a napelem panelekre

A napelem panel egyik legfontosabb adata a névleges teljesítménye. Ezt a mérőszámot labóratóriumi körülmények között, adott hőmérsékleten és fényerővel mérik.

Amikor egy napelem panel teljesítményéről beszélünk, ezt a névleges teljesítményt vesszük figyelembe. Természetesen tudjuk, hogy – ahogyan fent már bemutattuk – a napelem működését számos hatás befolyásolja.

Az egyik ilyen befolyásoló tényező a hőmérséklet. Egy napelem panel akár 60-80°C-ra is képes felmelegedni, amely akár több, mint 30%-os teljesítmény csökkenéshez is vezethet.

Amennyiben a napelem panelt kisebb vagy nagyobb mértékben árnyék éri, az jelentős teljesítménycsökkenést okozhat a teljes rendszerben. Elegendő egy antenna vagy kémény, és máris érződík az árnyék negatív hatása.

A légköri szennyeződés és a pára is árnyékoló hatással van a napelemekre, azonban ez már kevésbé érzékelhető.

Az egyes napelem panelek összehasonlítása

Az alábbi táblázatban – a könnyebb átláthatóság kedvéért – összehasonlítjuk az egyes napelem panelek tulajdonságait.

GyártóSuntechLongiSoli TekJolywood
Termék garancia12 év12 év30 év12 év
Teljesítmény/napelem panel275-330 W350-380 W280 W340 W
Teljesítmény garancia25 év (80,7%-os hozamgarancia)25 év (80,7%-os hozamgarancia)30 év (90%-os hozamgarancia)30 év (87,4% hozamgarancia)
KristályszerkezetPolikristályosMonokristályosMonokristályosBifacial Monokristályos
Cella típusaP-típusúP-típusúP-típusúN-típusú

Léteznek monokristályos és polikristályos napelem típusok. Mindkettő szilíciumból készül, a kialakítás adja a fő különbséget. Mára a monokristályos panelek kiszorították a polikristályosokat azzal, hogy szinte azonos fajlagos áron lehet nagyobb teljesítményű napelem modulokat előállítani belőlük.

A cellák típusa lehet P-típusú (pozitív töltésű) és N-típusú (negatív töltésű). Az űrkutatásnak köszönhetően elterjedtebbé vált a P-típusú cellák alkalmazása, azonban a földi körülmények között az N-típusú cellák stabilabbak és jobban teljesítenek – ez utóbbi alkalmazása viszont még ritkaságnak számít.

Ma már számos napelem típus létezik. Cégünk készséggel segít az egyes fajták tulajdonságai közötti eligazodásban, az Ön számára optimális napelem panel kiválasztásában. Keressen minket bizalommal!

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

A napelem teljesítménye

A napelem mérete kapcsán íródott cikkünkben említettük, hogy ahhoz hozzátartozik a teljesítmény is, azaz, hogy 1 napelem hány kW-ot termel. Ez összefügg a panel fizikai

Tovább olvasom »
napelem lapostetőre

Napelem lapostetőre?

Napelemrendszer kivitelezése kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy telepíthető-e napelem lapostetőre avagy sem. Ugyanis sokféle tetőtípus létezik, de a válasz így is mindenképpen igen, tehát

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények