Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Mit lehet tudni a 100%-os, vissza nem térítendő napelemes pályázatról?

100 Os Napelem Palyazat2, Tiszta Energiák Kft.

Nagy port kavart a hír, hogy 100%-os vissza nem térítendő napelemes pályázatot írnak ki ez év novemberében.

A tervezetből kiderül, hogy háromféle konkrét beruházási célra összesen 3-11,5 millió forint közötti, 100%-ban vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el az országos átlagjövedelemnél kevesebbet kereső háztartások és ráadásul önerő sem szükséges a pályázat megvalósításához.

Megyénként lehet majd pályázni 4 szakaszban, 2021 november 15-től. Mindezt a magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv keretében tervezi megvalósítani a kormány, hogy akár 35 ezer háztartás energiahatékony ingatlanban tudjon élni és így növekedjen az ő körükben az ellenálló képesség a jövedelmi, energiaárakbeli és éghajlati változásokkal szemben.

A pályázat eredményeként azt várják, hogy Magyarországon 175 megawatt beépített új napelemkapacitás létesüljön, ez egynegyedével növelné meg a háztartási erőművek kapacitását, harmadával emelné a megújuló energiát termelők háztartások számát, és 50 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkenéssel járna.

Steiner Attila ismertette, hogy a pályázatot négy ütemben hirdetik majd meg régiós csoportosításban, egy hetes csúsztatásban, az első ütem 2021 november 15-étől indulna 2021 december közepéig, több mint 100 milliárd forint kerettel.

Milyen beruházás tervezhető ? Mekkora összegű támogatásra lehet jogosult?

1. beruházási lehetőség: Saját fogyasztás kiváltására, de legfeljebb 5 kWp teljesítményű tetőszerkezetre helyezett napelemes rendszer, maximum 2.896.208 Ft értékben

2. beruházási lehetőség: Ha nincs központi fűtés a házban (pl: cserépkályhával fűtenek):
Napelem + nyílászáró csere + villamosenergia tárolókapacitás létesítése +infrapanelek és / vagy fűtőpanelek telepítése, maximum 9.368.464 Ft értékben

3. beruházási lehetőség: Ha van központi fűtés a házban (pl: gázkazán)
Napelem + nyílászáró csere + villamosenergia tárolókapacitás létesítése + max. 9 kW teljesítményű hőszivattyús rendszer, maximum 11.559.214 Ft értékben


Választható tevékenységek: három fázisú mérőhely kialakítása, hálózatbővítés, mérőóra csere, elektromos hálózatszükség szerinti bővítése, indirekt tároló hmv-hez, az új eszközökhöz kapcsolódó elektromos hálózat kiépítése

Ki pályázhat a 100%-os napelem támogatásra?

Az a köztartozásmentes, nagykorú magánszemély pályázhat, akinél az ingatlanban állandó lakcímmel rendelkezők egy főre eső 2020. évi összevont jövedelme bruttó 4.850.000 ft/év alatt van.

Íme a jövedelem kiszámítási képlet:

a számlálóba ez kerül: „beruházással érintett ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező személyek 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelme”,

a nevezőbe pedig ez: „beruházással érintett ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező személyek száma (jövedelemmel nem rendelkező, eltartott személyeket is ideértve)” és az osztással kapott összeg legfeljebb bruttó 4 millió 850 ezer forintot érhet el.

Tehát az össz jövedelem osztva az ingatlanba bejelentettek számával.

Ha például egy kétkeresős háztartásban az egyik fél az átlagnál jobban keres, míg a másik fél semmit vagy keveset, akkor a kettőjük együttes jövedelmének átlagát kell figyelembe venni a 4,85 milliós korlátnál.

Amennyiben kiskorú gyermekek is laknak az ingatlanban, akkor az egy főre jutó átlag még alacsonyabb.

GYERMEKTELENEK IS JELENTKEZHETNEK A PÁLYÁZATRA?

Igen. Az Otthonfelújítási támogatással ellentétben, a pályázat ezúttal nem csak családosokra, hanem mindenkire vonatkozik, aki megfelel a fenti feltételeknek.

100 Os Napelem Palyazat1, Tiszta Energiák Kft.

Milyen kritériumoknak kell megfelelnie a lakóingatlannak?

– Az épületnek olyan műszaki állapotban kell lennie, hogy egyéb beavatkozás nélkül is alkalmas legyen a beruházás fogadására
– Az ingatlan tulajdoni lapja perfeljegyzéssel, végrehajtási joggal nem terhelt

Ügyfeleink is indulhatnak a pályázaton?

Igen, a pályázaton a Tiszta Energiák Kft is részt fog venni kivitelezőként, így ügyfeleink is regisztrálhatnak rá, amennyiben megfelelnek a fenti kritériumoknak.

A feltételek és a kiírás részletei még változhatnak a társadalmi vita keretében beérkező vélemények és kritikák hatására.

Itt tájékozódhat a kiírás részleteiről bővebben: https://napelem.palyazat.gov.hu/

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

június 9-én Napfényes Fesztivál!

Az idén is megrendezésre kerül a Napfényes Fesztivál, a testi-lelki-szellemi egészség egyik legszínesebb és legátfogóbb hazai rendezvénye, immár 21. alkalommal! Büszkék vagyunk arra, hogy a Tiszta Energiák lehet a rendezvény egyik támogatója.

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények