Lakossági: +36 20 33 13 999 / Viszonteladói: +36 20 434 7422 info@tisztaenergiak.hu

Napelem házilag

             – avagy hogyan működhet otthonunkban egy napelem rendszer

Nagyon sokszor találkozunk azzal, hogy valaki arról érdeklődik, hogyan készíthetne napelemet házilag.

Itt azonnal bontsuk két részre a kérdést, kicsit pontosítsuk, hogy ki mit ért a napelem házilag kifejezés alatt! Először gondoljuk végig azt a lehetőséget, mikor valaki magát a napelemet szeretné elkészíteni otthon, házilag, utána azt az esetet, ha valaki a napelemes rendszerét szeretné önállóan kivitelezni.

Néhány szó magukról a napelemekről:
Ma a piacon kétfajta napelemmel lehet találkozni, az egyik a kristályos napelem, amiben szilíciumkristály-szeletek vannak megfelelőképpen elkészítve és egy modulba beleszerelve (ez lehet mono-, illetve polykristály, de ez a témánk szempontjából most nem lényeges). Ha valaki úgy akar napelemet csinálni házilag, hogy ezeket a kristályszeletkéket is önállóan készíti, akkor nagy fába vágta a fejszéjét, drága hobbit választott, ami mélyen belecsap a kémia és az atomfizika rejtelmeibe.

A kristályok elkészítése sem egyszerű technológia, magas hőmérsékletet, kohászati eszközöket és sok minden egyebet is igényel. De ha ez megvan és elkészül a kristály, akkor azt rendkívül vékony szeletekre kell vágni. Szennyezni is kell a cellakezdemények anyagát, a szilíciumatomok közül sokakat lecserélni bórra, máshol pedig foszforra. Az egyik réteg egyféleképpen szennyezett, a másik másféleképpen így létrejön a szükséges p-n átmenet. Már csak a kristályszeletke felszínét kell megfelelően kialakítani, felületkezelni, bevonatolni, hogy minél több napfényt nyeljen el és minél kevesebbet verjen vissza. Ezután kell a finom fésűszerű fémhálózatot kell felvinni a cellára, ami összegyűjti és elvezeti az elektronokat. Itt fejeződik be a cella elkészítése.

Talán a nagyon egyszerűsítve leírt cellagyártási folyamat is mutatja, hogy eddig a pontig nem igazán érdemes házilag próbálkozni.

Innentől kezdve viszont kicsit egyszerűbb a dolog, már több esély van napelemgyártásra házilag, ha már kész napcellákból indulunk ki. Ilyeneket már nem lehetetlen beszerezni. Legegyszerűbb talán az Interneten keresni egy megfelelő beszerzési forrást.

A cellákból összeállított napelem-modulok gyártása során a kész napcellákat szokták sorba kapcsolni, így elérve a szükséges feszültségszintet. A kellő áramerősséget pedig az ilyen cellasorok egymással való párhozamosítása által érik el.

Ha napelemet szeretnénk gyártani házilag, akkor a cellák összekapcsolását forrasztással oldhatjuk meg. Ehhez szintén az Interneten találhatunk megfelelő alapanyagokat (az alufóliaszerű vezetőt, forraszanyagokat, stb.). A megfelelően összekapcsolt cellákat valamilyen lapra kell rögzíteni, rá kell tenni egy üveget és bekeretezni az alkotást. Vigyázat! Az így előállított napelem hobbicélokra alkalmas. A profi gyártás során a cellák összeforrasztása sokkal jobb minőségben készül el, mint ami otthon elérhető. A cellasorok üveg alá helyezése is egyfajta laminálási eljárással készül, amihez magas hőt, vákuumot és ún. EVA fóliát alkalmaznak. Ez teszi a napelemet évtizedekig időjárásállóvá, vízmentessé. A keretezés és a kivezetések elkészítése már nem annyira nehéz feladat.

A másik technológiával készült napelem a vékonyréteg napelem. Leggyakrabban amorf-szilícium, de létezik kadmium-tellurid (a kadmium erősen mérgező, ezért a környezetre veszélyes!), vagy pl. réz-indium-gallium-diszelenid (CIGS). Ezeknek a napelemeknek a gyártásához még komolyabb technológia szükséges (vákuumkamrák, speciális gázok, lézerek, stb.), úgyhogy elkönyvelhetjük, hogy ilyen napelemgyártáshoz nem is tud senki hozzáfogni házilag.

Más a helyzet viszont, ha a napelem házilag kifejezés alatt valaki egy napelemes rendszer önálló kiépítését érti. Ez már nem olyan lehetetlen feladat. Némi villamosipari, elektronikai tájékozottsággal és barkácskészséggel ez már egyáltalán nem utópia. A napelemes rendszereket osztályozva beszélhetünk hálózatra visszatápláló napelemes rendszerről és szigetüzemű napelemes rendszerről.

Egy hálózatra visszatápláló rendszer fő alkotórészeit tekintve tartalmaz napelemeket és invertert. A napelemek DC energiáját az inverter alakítja 230V/50Hz-es energiává, ami visszatáplálható a villamos hálózatba. A működés szempontjából teljesen mindegy, hogy mennyi energia termelődik, mert a háztartás egyszerre kap energiát a napelemes rendszertől és a villamos hálózatból. Ha több energia termelődik, mint amennyi elfogy, akkor a felesleg visszajut a közüzemi hálózatba.

Egy hálózatra kapcsolt napelemes rendszer (akár házilagos) kiépítésénél több feladat adódik:

– Meg kell tervezni, méretezni kell a rendszert, hogy a kívánt mennyiségű energiát termelje

– Illeszteni kell a napelemeket az inverterhez teljesítmény és feszültségszintek szempontjából

– Fel kell szerelni a nepelemeket, megfelelően össze kell őket kötni

– Fel kell szerelni az invertert, össze kell kötni a napelemekkel

– Az inverter AC oldalát be kell kötni a ház villamos hálózatába

– Le kell cserélni a ház villamos fogyasztásmérő óráját egy kétirányú mérőre

– Engedélyeztetni kell a napelemes rendszert az áramszolgáltatónál

– Érdemes pályáznunk, ha mindezeket féláron szeretnénk

 

Egy ilyen energia-visszatáplálós rendszer telepítésekor szerződést kell kötni a helyi áramszolgáltatóval, ami némi előzetes papírmunkát jelent. A rendszer tervezését csak az áramszolgáltatók által regisztrált villanyszerelő, vagy villamos tervezőmérnök végezheti (aki valószínűleg el is akarja készíteni a rendszert, mert az aláírásával felelősséget vállalt. Ha nem ő csinálja, a végén mindenképpen le akarja majd ellenőrizni, az előbbi okok miatt).

A fogyasztásmérő cseréjét az áramszolgáltató végzi, ha minden adminisztratív dolog rendben van és a rendszer bekapcsolásra kész.

Az utóbbi időkben a pályázatok nem túl egyszerűek sem tartalmilag, sem formailag, növeli a nyerés esélyét, ha pályázatunkat a területhez értő pályázatíróval készíttetjük el.

Tapasztalataink szerint a folyamatba legalább az adminisztratív részeknél érdemes külső segítséget bevonni. A Tiszta Energiák Kft. szolgáltatásairól itt olvashat: napelem

Ha valaki egy szigetüzemű napelemes rendszert épít ki házilag, abba nem szólhat bele senki. Ezt is csak akkor végezze valaki, ha rendelkezik a szükséges szakmai ismeretekkel! Egy 12, vagy 24V-os egyenáramú rendszer nem okozhat olyan nagy galibát (esetleg az akkumulátor rövidre zárása némileg tűzveszélyes), de egy olyan rendszer, amiben inverter is van, ami 230V/50Hz-es feszültséget állít elő, az már életveszélyes is lehet! Leggyakrabban előforduló hiba, hogy az ilyen rendszereknél egyáltalán nem alakítanak ki semmiféle földelést. Tartsunk be minden érintésvédelmi előírást! Ha ezeket nem ismerjük, akkor inkább ne építsük ki a napelemes rendszerünket önállóan, házilag, hanem kérjük szakember segítségét. Aki szeret barkácsolni, az a szakemberrel együttműködve is részt vehet a rendszer kiépítésében, ez már csak megbeszélés kérdése.

Amennyiben azt szeretné, hogy minőségi bevállt anyagokból erre napelemekre specializálódott mérnökök tervezzék és valósítsák meg hálózatra visszatápláló, vagy szigetüzemű napelem rendszerét úgy kérjen tőlünk ajánlatot ide klikkelve: AJÁNLATKÉRÉS

Amennyiben arra kíváncsi, hogyan lehet az Ön otthonában szinte ingyen, illetve minimális önerővel egy jól működő napelemes rendszer kattintoson ide: OLCSÓ NAPELEM (a menüpont most készül, látogasson vissza pár nap múlva oldalunkra!)