Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Napenergia felhasználás Magyarországon

A napelemes lakossági beruházások rohamléptekben terjednek Magyarországon, ma már egyre több épületen tűnik fel a napenergiát hasznosító technológia. A hálózatra visszatápláló napelemrendszer az egyik legkényelmesebb napenergia-hasznosítási mód, és felépítése viszonylag egyszerű.

napelem felhasználás Magyarországon

Napelemekkel fotovillamos úton tudjuk hasznosítani a napenergiát, a napkollektorokkal pedig termikus úton, sajnos utóbbiak egy kicsit háttérbe szorultak, aminek viszont nagy és robbanásszerű fejlődése van, az a napelemes rendszerek piaca – derül ki az M1 Kék bolygó műsorában. Olyan mértékben lecsökkent a technológia ára, hogy ma már a legolcsóbb villamosenergia-termelési módszer a napelemek segítségével hajtható végre.

Nagyon dinamikus fejlődést látunk ebben az ágazatban. Amíg 2013-14 környékén még csak ötezer darab háztartási méretű kiserőmű rendszerünk volt az országban, ez 2018 végére a negyvenezret is meghaladta.

Vannak működésbeli támogatások és finanszírozási támogatások. A Magyar Fejlesztési Bank energiahatékonysági lakossági programja hátterében egy gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program áll, és erre a programra pályázhatnak magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek is. Minden olyan beruházást támogat, amely hozzájárul az energiahatékonyság javításához. Ebben van lényegében az a terület is, amely az új napelemes rendszereknek a megvásárlását segíti, ez egy nullaszázalékos hitelprogram.

ötszázezer és tízmillió forint között vehetik igénybe ezt a hitelt

Magánszemélyek húszéves futamidővel, társasházak és lakásszövetkezetek esetében lakásonként kétszázötvenezer és hétmillió forint között változik ennek az összege és ugyancsak húsz évre vehető igénybe.

A működési támogatást a lakossági napelemes beruházások esetében a villamosenergia-törvény garantálja. Aki ma háztartási napelemes rendszert telepít a házába az ingyen használhatja energiatárolóként a meglévő hálózatot, nem kell költséges akkumulátorokban tárolnia az energiát, a túltermelt mennyiséget nyáron visszatáplálhatja a hálózatba.

A villamosenergia-hálózat szolgál tárolóként

Télen pedig a hálózatból fogyaszthatjuk el, így tehát a villamosenergia-hálózat szolgál egyfajta tárolóként.

Ez alapján mindegy melyik évszakban mennyi energiát termelünk. Az éves szaladó elszámolás miatt egy éven belül bármikor megtermelhetjük a villamos energiát, és bármikor felhasználhatjuk veszteség és költségmentesen, tehát emiatt nem okoz problémát, ha télen kevesebbet áramot termel a rendszer, mint nyáron.

Magyarországon a villamos energia bruttó fogyasztási ára európai összehasonlításban a második legalacsonyabb. Így a lakossági napelemes beruházás megtérülési ideje hosszabb, hat–nyolc év a szakértők szerint.

Egy magyar családnak általában 2080 kilowattóra az éves villamosenergia-felhasználása

ezt egy 1,5–2 kilowattos napelemes rendszerrel tudják kielégíteni, amelynek a beruházási költsége hatszáz- és nyolcszázezer forint közé tehető.

Egy két kilowattos rendszer általában 280-300 wattos napelemekből áll, tehát hat-tíz darab napelem segítségével már meg tudják valósítani azt. Egy napelem 1,6 négyzetméteres, viszonylag csekély tetőfelület kell hozzá, gyakorlatilag bárhol meg lehet oldani bármilyen családi házra, vagy akár társasházra is a villamosenergia-termelést.

Társasházak esetében általában jellemzőn kisebb a tetőfelület, emiatt nem tudják az egész háznak az összes fogyasztását kiváltani.

Forrás: hirado.hu, MNNSZ.HU

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

Napelem telepítés vélemények