Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

UPDATE! Szaldóelszámolásban marad, aki gyorsan cselekszik- 50% Lakásfelújítási támogatás gyermekes családok részére

Számos fórumon olvashatóak az idén január 1-jén életbe lépő 50%-os Lakásfelújítási támogatás részletei. Korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk az igénylés feltételeiről.

UPDATE 2021.01.20.- Napelemes rendszerrel kapcsolatos módosítás a MÁK OLDALÁN!

Azokra a napelemes rendszerekre, amelyek esetén a villamosenergia-vásárlási szerződés 2021. július 1-je előtt kerül megkötésre, még a szaldós elszámolás vonatkozik még akkor is, ha a támogatási kérelmet a felújítási munkálatok végén, 2021. június 30. után nyújtják be. Ebben az esetben nem kell majd csatolni a kérelemhez a Rendelet – 2021. július 1-je után hatályba lépő – 9. § (3) bekezdés u) pontja szerinti dokumentumokat, de szükséges lesz a kivitelező azon nyilatkozata (a 9. § (3) bekezdés s) pontja alapján), miszerint az anyagköltség és a vállalkozói díj összesítve a 450.000 Ft/kWp összeget nem haladja meg.”

http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/gyik

SZALDÓ ELSZÁMOLÁSBAN MARADHAT, AKI 2021 JÚNIUS 30-IG TELJESÍTI A FELTÉTELEKET

A részletek egyre jobban körvonalazódnak, az igénylés pontos feltételei és a betartandó szabályok meghatározásra kerültek az elmúlt egy hónap alatt. Ezalatt számos módosítás is napvilágot látott a Kormány oldaláról, melyek közül az egyik leglényegesebb azok számára, akik napelemes rendszer telepítésében gondolkodnak, a következő:

A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet módosítása szerint a „2021. június 30-át követően megkötött villamosenergiavásárlási szerződés, valamint a villamosenergia-kereskedő arra vonatkozó nyilatkozata, hogy a szerződés olyan elszámolást alkalmaz, amelyben az alkalmazott elszámolási időszaktól függetlenül szaldó nem képezhető és a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia mennyisége külön-külön kerül megállapításra.”

Egyszerűsítve a rendelet módosítást, aki úgy telepít a kedvezmény igénybevételével napelemes rendszert, hogy 2021 június 30-ig rendelkezik a szükséges nyilatkozatokkal, az még benne marad a szaldó elszámolásban, aki ezután szerzi meg az engedélyeket, az már a bruttó elszámolás hatálya alá fog esni.

Mi is az a szaldó elszámolás és miért érdemes gyorsan cselekedni, hogy benne maradjunk? Korábbi cikkünk tartalmazza: Szaldó elszámolás egyszerűen, érthetően

Szaldoelszamolas 50 Szazalekos Tamogatas, Tiszta Energiák Kft.

MENNYI IDŐT VESZ IGÉNYBE AZ ÜGYINTÉZÉS?

A támogatás ugyan 2022 december 31-ig igényelhető, de a napelemes rendszerek telepítésének szempontjából a következő félév a mérvadó. Ez a félév azonban nem is olyan sok, ha figyelembe vesszük, hogy az áramszolgáltatónál az engedélyeztetési folyamat hossza átlagosan 2,5 hónap. Ráadásul azzal is számolnunk kell, hogy a megnövekedett érdeklődés extra terhet jelent az áramszolgáltató szakembereire, így ez az időtartam növekedhet akár 3-3,5 hónapra is.

Ezért mindképpen javasoljuk, hogy aki napelemes rendszer telepítésében gondolkodik, éljen a szaldó elszámolásban maradás lehetőségével és a biztonság kedvéért még 2021 februárjában, legkésőbb március közepéig bezárólag indítsa el az igénylés folyamatát.

MIÉRT TART TÖBB HÓNAPIG? – Kattintson és nézze meg az ügyintézés menetét!

Mik a buktatók?

 1. A választott napelemes cégnél tervezői oldalról nincs meg a megfelelő kapacitás.
 2. Nincs megfelelő méretű raktárkészlet. Ebben az esetben szintén jelentősen csúszhat a telepítés dátuma.
 3. Nincs elegendő szakember, aki a telepítést precízen időben elvégzi.

Bármelyik pont teljesülése esetén azt kockáztatjuk, hogy a telepítés nem valósul meg időben és ezzel kicsúszunk a szaldóelszámolásból.

Miért nem érdemes a legolcsóbb napelemes rendszert választani?

Ez a támogatás nem csak azt a lehetőséget biztosítja, hogy napelemes rendszerhez jussunk féláron, hanem azt is, hogy magas minőségű napelemes rendszerhez jussunk féláron. Ha valamikor megéri a magasabb árat kifizetni egy korszerűbb, vagy magasabb garanciájú termékért, akkor az most van! Hiszen most a felárnak is csak a felét kell saját zsebből fizetni.

Megéri a legkorszerűbb technológiát választani, ami a bruttó 450.000 Ft/kW-os költségvetési plafonba is belefér és megéri hozzá 10 év garanciával rendelkező invertert választani.

Magyarországon a Tiszta Energiák Kft az egyedüli, akinek forgalmazásában elérhetőek a cellasor optimalizált Maxim napelemek. A cellasoroptimalizált napelemekről itt olvashat bővebben.

A Maxim optimalizált napelemekhez a SAJ, Fronius vagy Huawei invertereit ajánljuk.

A feltételek kapcsán fontos figyelembe vennünk a következőket is:

Az anyag költség és a munkadíj aránya a támogatás összegében 50%-50% lehet. Legfeljebb 1,5 M Ft igényelhető anyagra és 1,5 M Ft igényelhető munkadíjra.

Egy napelemes rendszer esetén az anyagár jóval magasabb, mint a munkadíj, de cégünk törekszik arra, hogy mindenki a számára elérhető maximális támogatásban részesüljön.

Példa 50% Lakásfelújítási támogatás maximális kihasználására

Példa egy maximált támogatásra, ahol a munkadíj a teljes ajánlat 25%-a:

Napelemes rendszer költsége: 3.000.000,- Ft

Anyagköltség: 2.250.000,- Ft

Munkadíj: 750.000,- Ft (25%)

Kifizethető támogatás: 1.500.000,- Ft

Természetesen az ezen felül maradó 3 millió forintot (ami után szintén másfél millió forint a visszaigényelhető támogatás) felhasználhatja más felújítási munkálatok végzésére.

Hogy pontosan mire, arról itt olvashat.

Ne feledjék, hogy az ingatlan tulajdonosának meg kell finanszíroznia a beruházást, majd 60 napon belül kell vissza igényelnie a támogatás összegét a MÁK-nál!

Fontos lehet az is, hogy februárban várható kedvezményes hitel az önerő fedezésére.

Nem mindegy kitől és milyen számlát kapunk!

Mire figyeljen vállalkozói oldalról, aki a szeretné igénybe venni a támogatást?

 1. Vállalkozási szerződést kell kötni a napelemes céggel vagy a lakásfelújítókkal, ami kötelező elemeket tartalmaz.
 2. Vállalkozási szerződés csak olyan kivitelezővel köthető, amely a szerződéskötéskor szerepel a működő adóalanyok állami adóhatóságnál vezetett nyilvántartásában.
 3. A vállalkozási szerződésben részletesen meghatározzák a felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat és azok díját, anyagköltség és vállalkozói díj szerinti bontásban.
 4. Napelemes rendszer beruházási költségének maximuma bruttó 450.000 Ft/kW
 5. A támogatás az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vonatkozásában nem vehető igénybe.
 6. Olyan számla fogadható el, amelyről a vállalkozó az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 10. számú melléklet 1. pontja szerinti adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítette és erről a vállalkozási szerződésben nyilatkozik. (Formaszerződést biztosít a MÁK).
 7. Olyan számla nem fogadható el, ami már CSOK-ban elszámolásra került.
 8. Összeférhetetlenségi szabály: A felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat végző vállalkozó által kiállított számla csak akkor

fogadható el, ha a vállalkozó az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa, vagy gazdálkodó szervezet esetében az igénylő vagy az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa annak nem tagja, munkavállalója vagy vezető tisztségviselője. Együttes igénylés esetén e bekezdés rendelkezéseit mindkét igénylőnek teljesíteni kell.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, töltse ki kalkulátorunkat és hamarosan keresni fogjuk:

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

LONGi NYEREMÉNYSZABÁLYZAT

NYEREMÉNYSZABÁLYZATA Tiszta Energiák Kft. kvízjátékot hirdet. A játék elnevezése: „3 helyes válasz=100.000Ft”  A játékban való részvétel feltételei:A játékban minden olyan, cselekvőképes, felnőtt korú magyar állampolgár

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények