Keresés
Close this search box.

UPDATE! Új napelem pályázat a láthatáron családi házaknak!

30-40 százalékos vissza nem térítendő támogatást is nyerhetnek napelemes rendszerek telepítésére a családi házak tulajdonosai -jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2020.09.25-én Zalaegerszegen.
Ez egy nagyszerű hír, hiszen a 2016-os Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) pályázat óta nem állt rendelkezésre magánszemélyeknek vissza nem térítendő támogatást tartalmazó napelem pályázat.
A sajtóközlemény egyelőre egy tervezetnek tűnik, melyből az elképzelt irány körvonalazódik: „nemcsak hitellel, hanem vissza nem térítendő támogatással is szeretnék ösztönözni a megújuló energiaforrások használatát.”


Kiváncsian várjuk, hogy milyen feltételek mellett és mikortól lesz elérhető a vissza nem térítendő támogatás.
Ezen kívül rengeteg más egyéb kérdés is megfogalmazódott bennünk a napelemes pályázat kapcsán.

Napelem Palyazat, Tiszta Energiák Kft.


napelem pályázat családi házaknak- Vajon a budapesti és pest megyei családok is pályázhatnak?


Ez azért fontos kérdés, mert ebben a régióban az MFB 0%-os hitelkeret elfogyott, így nem áll rendelkezésre kedvezményes finanszírozás sem. A vissza nem térítendő támogatás egy jó lehetőség lehetne azoknak, akik lemaradtak az MFB 0%-os hitelről.


Napelem pályázat családi házaknak-Csak régebben épült ingatlanok, vagy újabbak is pályázhatnak?


A 2016-os ZBR pályázat kifejezetten a hagyományos technológiával, 1996 előtt épült, 135 m2-nél kisebb ingatlanokra volt kiírva. Reméljük, hogy az új pályázatnál a régebben épültek mellett az újabb építésű ingatlanok is pályázhatnak, építési évtől függetlenül.


Új építésű ingatlanok esetén használatba vételi engedély nélkül is lehet pályázni?


A 2021-től szigorodó energetikai követelmények szerint csak akkor kaphat egy új építésű ingatlan használatba vételi engedélyt, ha teljesíti a szabályozásban előírt megújuló energia részarányát. Tehát például napelem nélkül nem kaphat használatba vételi engedélyt. Viszont használatba vételi engedély nélkül nem pályázhat napelem támogatásra. Reméljük a pályázat kiírói figyelni fognak arra, hogy ilyen ellentmondások ne fordulhassanak elő.


napelem pályázat családi házaknak-Kombinálható lesz a jelenleg futó MFB 0%-os konstrukcióval?


Ez talán a legfontosabb kérdés, mivel a vissza nem terítendő támogatások általában utófinanszírozottak.
Tehát csak abban az esetben lehet pályázni, ha a teljes beruházási összeg rendelkezésünkre áll.

Ha kombinálható a vissza nem térítendő támogatás a 10% önerőből és 90%-ban kamatmentes hitelből álló MFB 0%-os hitellel, akkor sokkal szélesebb réteg tud élni a támogatás lehetőségével.

Napelem Palyazat Csaladi Hazaknak 2, Tiszta Energiák Kft.

Meddig lehet majd pályázni rá?


A vissza nem térítendő támogatást tartalmazó pályázatokat ezidáig egy nagyon hosszú felkészülési időszak előzte meg. Ebben az időszakban kellett előkészíteni a pályázatot, ami sokszor bonyolult papírmunkával (30 napnál nem régebbi közüzemi számlák, hiteles dokumentumok beszerzése stb) és jelentős anyagi ráfordítással (energetikus-, pályázatíró költsége stb) járt. A pályázatok nagyon bürokratikusak voltak, ráadásul általában a hatalmas érdeklődést az informatikai rendszer nem bírta kezelni, ezért lefagyott.

Ez különösen bosszantó akkor, ha a rendelkezésre álló keret egy nap alatt elfogy. Így volt ez a 2016-os ZBR pályázatnál és az idei elektromos autós támogatásnál is. Reméljük a pályázat kiírói tanultak az elmúlt évek hibáiból és ebben az esetben hosszabb lesz a rendelkezésre álló időszak és az előkészítői költségek sem rúgnak olyan magasra.

Természetesen ezeken kívül még rengeteg más kérdés is felmerülhet, de talán ezek érintik a legtöbbünket.
Egyelőre sajnos nincsenek konkrét válaszaink, a sötétben tapogatózunk és azt sem tudjuk, hogy vajon a jövő hónapban, vagy a jövő évben fogják-e kiírni a pályázatot.


Mindenesetre az iparági szövetségeken keresztül figyelemmel kísérjük a pályázat előkészítésének alakulását és nagyon reméljük, hogy a kérdéseink és javaslataink nyitott fülekre találnak. Célunk, hogy a vissza nem térítendő állami támogatás a lehető legtöbbünk számára elérhető legyen.

Update! 2020.10.09

A vissza nem térítendő támogatás híre felkavarta az amúgy sem csendes állóvizet a napelemes szakmában. Szerencsére mindössze két hetet kellett várnunk a konkrétumokra, amik azonban a legtöbbünk számára csalódást okoztak.

Mikorra várható a napelemes támogatás?

A családok energiafüggetlenségét erősítő, rezsiterheit tartósan mérséklő fejlesztésekhez várhatóan 2021 júliusától lesz elérhető az újfajta támogatás.”

Mekkora rendszereket támogat majd?

A dokumentumban rögzített ambiciózus törekvés, hogy a következő évtized elejére legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kW teljesítményű, háztetőre szerelt napelemmel.”

Elsődlegesen kiknek szól a program?

A készülő program előre megadott beruházási értékhatárig biztosíthat vissza nem térítendő támogatást, várhatóan a kevésbé fejlett régiókban élő, nagycsaládos háztartások számára”

Mi a „kisbetűs” rész?

A vissza nem térítendő támogatásban részesülő projektek a jelenlegi elképzelés szerint már nem a jelenleg hatályos szaldóelszámolás, hanem a bruttó elszámolás szabályai között valósulhatnak meg.”

Ez mit is jelent pontosan?

A bruttó elszámolásban a napelemes termelő a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, azonnal el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg.

Miért van erre szükség?

Az uniós szabályozással összhangban 2024. január 1-től nem lehet szaldóelszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást létesíteni.„

És mi a jó hír?

A 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező, vissza nem térítendő támogatásban nem részesülő háztartási méretű napelemes rendszerek esetén a jelenleg hatályos elszámolási szabályok (szaldóelszámolás) változatlanok maradnak.”

Ez egy nagyon fontos hír, mert azóta bizonytalanságban voltunk, amióta bejelentették a szaldóelszámolás eltörlését. Így most már biztosak lehetünk abban, hogy aki 2023 decemberi 31-ig megvalósítja a napelemes beruházását, azoknak továbbra is a szaldóelszámolás marad érvényben.

Mi a zárszó?

E beruházások finanszírozásához továbbra is a magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek rendelkezésére áll a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból finanszírozott kamatmentes energiahatékonysági hitel.”

forrás:

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/energiaugyekert-es-klimapolitikaert-felelos-allamtitkar/hirek/jovo-nyaron-indulhat-a-haztartasi-napelemes-rendszerek-uj-tamogatasi-programja

Most szeretne napelemes rendszert telepíteni?

Kalkulálja ki mekkora rendszerre lenne szüksége és mi keresni fogjuk:

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

LONGi NYEREMÉNYSZABÁLYZAT

NYEREMÉNYSZABÁLYZATA Tiszta Energiák Kft. kvízjátékot hirdet. A játék elnevezése: „3 helyes válasz=100.000Ft”  A játékban való részvétel feltételei:A játékban minden olyan, cselekvőképes, felnőtt korú magyar állampolgár

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények