Kevés olyan terméket ismerünk, ami olyan tempójú fejlődést tudott felmutatni, mint a napelem. Az utóbbi három évtizedben folyamatosan exponenciális volt a fejlődés a napelemiparban, aminek vonala ma sem látszik megtörni.

Drága mulatság- megjelenik a napelem

Napelem már létezett mint megvásárolható termék az ötvenes évektől, de a nagy tömegben történő felhasználását a németek kezdték meg a 90-es években. Telepítettek napelemeket tetőkre, utána talajra is. A visszatáplált energiáért nagyon jó pénzt fizettek, ezért aztán a technológia rohamosan terjedt. Indultak hasonló programok más európai országokban is. A napelemek ára akkoriban még nagyon borsos volt, de ilyen bőkezű támogatás mellett bőven kifizetődött a telepítésük.

Kína beszáll a napelem gyártásba

Ekkoriban a piacon még napelemhiány volt, nehéz volt a beszerzés. Eleinte a chipgyártásból maradt selejt szilíciumot használták a napelemek gyártásához majd akkora volt az igény, hogy külön napelemgyártási célra is kezdtek megfelelő szilíciumot gyártani. Aztán a kétezres években beszállt Kína. Eleinte gyatra minőséget gyártottak, de hamar belejöttek. Ma az övék a legnagyobb és a legjobb napelemgyárak. A piacon ekkor történt meg először, hogy több volt a kínálat, mint a kereslet. A napelemárak esni kezdtek, előfordult az addig elképzelhetetlen, napelemgyártók mentek tönkre. Megjelentek a vékonyréteg technológiák, amik azt ígérték, hogy meghódítják a piacot, de ez még máig nem történt meg.

Csökken a napelem ára

A lényeg az, hogy a piac tele van egyre jobb napelemekkel és az áruk is folyamatosan csökken.

A napelem világszerte hódít, óriási kapacitások kerülnek telepítésre, folyamatosan rekordok dőlnek meg, a gyártókapacitások is egyre nagyobbak. De miért ilyen népszerű a napelemes technológia?

Az ára ma már olyan olcsó, hogy simán képes megverni a legtöbb villamos energia termelési alternatívát. Már elhalóban a hangok, miszerint csak támogatottan versenyképes és egyre több esetben derül ki, hogy noha a hagyományos erőművek kapnak nyíltan, vagy rejtve támogatást, mégsem versenyképesek többé a napelemes energiatermeléssel.

Környezetbarát napelem

A napelem csöndes, nem zavaró, környezetbarát. A tetőkre telepítve nem foglal helyet, a napelemek árnyékukkal védik a tetőt a felmelegedéstől, ezzel csökkentve a légkondícionálásra való igényt. A talajra telepítve sem ártanak, sőt a naperőmű élettartamának durván két évtizede alatt az elfoglalt terület minősége rendszerint inkább javul. Persze ez nem indokolja azt, hogy jó termőterületeket foglaljunk el ilyesmivel, de a található rossz minőségű terület több mint elegendő.
Előállításuk energiaigényét a napelemek 1-1,5 alatt visszatermelik, 98%-ban újrahasznosíthatók.

Napelem vs villamos energia

A villamos energia termelés decentralizálható a napelemekkel. Épületekre telepítve a napelemekkel termelt energia rendszerint a közelben elfogyasztásra is kerül. Ez jó. Rengeteg a szállítási veszteség a hagyományos villamos energiarendszerekben, ennek nagy része a decentralizációval kiküszöbölhető. A rendszer megbízhatósága, az ellátásbiztonság is növelhető a decentralizációval, ami szintén fontos szempont. Persze a villamos hálózatot ehhez át kell alakítani, ami rengeteg költséggel jár. Emiatt a hagyományos villamos energiaipar résztvevői szemében egyáltalán nem a legkedvesebb dolog a napelem. Az erőművek olcsón termelő konkurenciát kapnak, a hálózat üzemeltetői és tulajdonosai invesztálni kénytelenek a rendszerekbe az eddig megszokott és kényelmes minimálisan szükséges karbantartás melletti pénzkivétel után. A fogyasztók termelőkké válnak, emiatt félő, hogy nem gyakorolható rajtuk olyan hatalom, mint eddig… szóval a napelem gondot is okoz sokaknak, de mindenki felismerte, hogy a fejlődés iránya ez és azt is, hogy a folyamat megállíthatatlan.

Hogyan oldjuk meg a problémát

Egyetlen dolog hibádzik még, hogy a napelem maga legyen a villamos energia Szent Grálja, mégpedig az, hogy a villamos energiát tárolni lehessen. A villamos energiarendszerekben ugyanis mindig ugyanakkora kell legyen a termelés és a fogyasztás. A napelemek pedig akkor termelnek áramot, mikor süti őket a Nap és annyit, amennyi fényt éppen kapnak. Ezt nem az ember szabályozza, hanem a természet. Persze ha túl sokat termelnek a napelemek, akkor visszaszabályozható a termelésük, de az bevételkieséssel jár, ami senkinek nem célja. Ha meg éppen túl keveset termelnek, akkor azzal nem lehet csinálni semmit. Ezt a problémát oldja meg a villamos energia tárolása. Ha a hálózati igényekhez képest túl sokat termelnek a napelemek, akkor eltárolhatóvá válik az energiafelesleg, ha meg túl keveset, akkor az eltárolt energiát is be lehet táplálni a hálózatba. Ez a rendszer működhet családiház méretben, tárolással, fogyasztók ki-be kapcsolgatásával, de ugyanez megoldható erőművi szinten is. Az akkumulátortechnológia rohamos fejlődésnek indult az utóbbi években, a tárolás ára is gyorsan csökken. Az elektromos autók nagy számú elterjedése is segíteni fog a tárolásban, ennek az ötletnek már évek óta neve is van, V2G (vehicle to grid). Azt sem kell elfelejteni, hogy a napelemek mellett azért vannak olyan erőművek is a villamos energiarendszerben, amik szabályozhatóak, és olyanok is, amik nem ugyanakkor termelnek mint a napelemek (pl. szél).

Még mindig le vagyunk maradva, nincs itthon elég napelem!

Magyaroroszág még gyengén áll napelemek szempontjából. Sok projekt indult az utóbbi években, de bőven van mit pótolnunk. A villamos energiánk fele importból érkezik, a másik felét pedig erősen megkérdőjelezhető módokon termeljük meg. A globális felmelegedés nem jön, hanem itt van. Egyértelműen el vagyunk késve, gyorsan kellene nagy dolgokat cselekednünk. A szén, olaj, gáz és egyéb dolgok elégetése azonnal elfelejtendő a károsanyag kibocsájtása miatt. Mellesleg a bányászattal is óriási pusztítás jár együtt. Az atomot emlegetik, mint zéró széndioxid kibocsájtó „tiszta” energiaforrást. Tényleg nem füstöl, de minden csak nem tiszta! A vele járó bányászat környezetpusztító, a sugárzó hulladékok elhelyezése nem megoldott sehol a világban! A sunyi módon tengerekbe való elsüllyesztés, itt-ott elásás nem az a megoldás, ami több ezer évig biztonságot ad. A reaktorbalesetek helyén, sok ezer évig pusztító a sugárzás. Fukusimából a tenger, Csernobilból a talajvizek, a Karacsáj-tótól a szél teríti szélesebb körben is a problémát…

A napelem a megoldás?

Mi lehet a megoldás? A napelem a villamos energiatárolással karöltve és egyéb megújulókkal kombinálva közel 100%-os megoldást képes adni a villamos energiaszükséglet kielégítésére. Erről az Energiaklub készített egy korrekt tanulmányt, ami el is érhető. Az ezt cáfolók még nem tettek közzé hasonlót az ő véleményük igazolására. Szerencsére a napelem most itthon sem mostohagyerek (bár a napelemekre kivetett, Európában egyedülállóan magas termékdíj és a háztartások teljesítménydíjjal való fenyegetése még igényelne némi szemléletváltást..). Jó lenne, ha a napelemek mellett a szélenergia is újra teret kaphatna itthon, mert a kettő jól kombinálható. Érdemes még most is Németországot figyelni, mert ők komolyan elindultak a megfelelő irányban és olyan gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeznek, amiket érdemes nekünk is számításba venni.

Üzleti Etikai Díjat nyert a Tiszta Energiák Kft.

Dr. Mokry Tamásnak, a Tiszta Energiák Kft. ügyvezetőjének Bálint Andrea, a...

Változások az MFB Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogramjában!

Kimerült a csaknem 12,5 milliárd Ft-os Közép-magyarországi régiónak szánt...

Korunk energetikai sikersztorija a napelem

Kevés olyan terméket ismerünk, ami olyan tempójú fejlődést tudott...

1146 napelemet telepítettünk két budapesti fürdőbe!

A beruházásnak köszönhetően a Palatinus strandfürdőben...

Napelemes pályázat mikro-, kis- és középvállalkozások számára

Egyszerűsített uniós napelemes pályázat 15 milliárd...

Kint vagyunk a SUNTECH amerikai oldalán. 

Nemrég itt járt nálunk a Suntech, és elhozták a jókívánságukat cégünk 10....

A kínai nagy gyárak jobbak, mint az európaiak!

A napelem gyártás minősége emelkedett – de nem minden üzemben A Berlini...

LONGI SOLAR új 5 GW-os gyárat adott át

A LONGI SOLAR megnyitotta új 5 GW napelem kapacitású gyárát A kínai napelem...

HUAWEI INVERTER SZAKMAI NAP március 4

HUAWEI INVERTER Szakmai nap A világ legnagyobb inverter gyártója bemutatja...

Fáradozásukat, munkájukat köszönöm! A cégüknek Boldog Békés Karácsonyt, a jövő...

Sikeresen szakmai nap a LONGi napelem gyártóval

Remekül sikerült a tegnapi LONGi szakmai napunk. Köszönjük azoknak akik...

Simon Lajos, Vác

Tisztelt Havasi Éva !  Így 1 év elteltével szeretném megköszönni Önnek és...

Szűcs András, Dáka

Üdvözlöm kedves Tünde! Minden rendben működik, várakozáson felül teljesít a...

Hirt Albert, Kisgyalán

Tegyenek be a weboldalon a lakossági referenciák közé. Nézegetve a térképet,...

Blazovits Zoltán, Körmend

Nagyon köszönöm az irányomban tanúsított becsületességet !!! / sajnos a mai...

Uhrin György, Csepel

Egy barátomat is érdekelné a rendszer, kit adhatok meg kontaktnak, akit lehet...

Pozsgai István, Százhalombatta

Tegnapi nap folyamán befejeződött a naperőmű rendszer kiépítése a házamnál. A...

Németh István, Diósd 

Családommal egy jól működő napkollektoros rendszert üzemeltetünk. Felmerült...

Tóth Lajos és Sárkány Athina, Pécs

Márciusban eldöntöttük, hogy napelemes rendszert telepíttetünk a családi...

Somogyi Ferenc, Sarkad

A telepítés 2018. május 23-án megtörtént. Ezúton szeretném megköszönni Önnek...

Jarács István, Érd

Az Önök árajánlata a legjobbak között volt, a saját szempontjaim szerint is....

Virágh Róbert, Dunakeszi

A Tiszta Energiák Kft.-vel ajánlás útján kerültem kapcsolatba. A helyszíni...

Csávás Judit, Vecsés

Megbeszélt időpontok betartása, pontos tájékoztatás és segítőkészség. A...

Az S.M.S. konferencia napunk sikeresen zárult

A S.M.S. konferencia nap a legnagyobb szabású ilyen napelemes esemény volt...

Suntech – Maxim – SAJ szakmai konferencia

Suntech - Maxim - SAJ szakmai konferencia 2018. június 08., péntek...

GARDENEXPO 2018

Sikeresen zárult a GARDENEXPO-n való részvételünk, ahol elsősorban az...

CONSTRUMA 2018

A hétvégén véget ért a CONSTRUMA 2018as rendezvénye ahol cégünk is...

OTTHON MELEGE 2018 – információ

"Az NFSI ezúton tájékoztatja Önöket, hogy az Otthon Melege Program...

A Construma standon kint járt nálunk az RTL Klub, és Dr- Mokry...

Magyarország energetikai jövőjéről. Kerekasztalbeszélgetés

Részletek a 2018 márciusi kerekasztal beszélgetésből, Dr. Mokry...

Napelem parkok megvalósulása előadás

Napelem parkok megvalósulása Dr Mokry Tamás előadása a IX....

Hazai villamosenergia-portfólió az atomenergiától a napelemig

FÓKUSZBAN: ENERGETIKA FORRADALMA Hazai villamosenergia-portfólió...

IX. Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben

IX. Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben címmel kerül...

ÚJDONSÁG! – Megérkeztek a SUNTECH napelemek

Közel 20 éves tapasztalat, 80 ország, nemzetközi elismertség. Nálunk is kapható!

2018-as változások a Napelemes hitelekben

Újdonságok és változások Napelemes hitelekben, amikről mindenképpen tudnia kell.

- a kedvezményezett neve: Tiszta Energiák Kft. 
- a projekt címe: A Tiszta Energiák Kft. humán-erőforrás-fejlesztése munkahelyi képzések által
- a szerződött támogatás összege: 20.721.311 Ft
- a támogatás mértéke (%-ban): 100%
- a projekt tartalmának bemutatása:  célunk, hogy dolgozóink számára új szakmai és gyakorlati kompetenciákat, ismereteket biztosítsunk a hatékonyabb működés, színvonalasabb szolgáltatás  és szociális kapcsolataink fejlesztése érdekében.
- a projekt tervezett befejezési dátuma:2019.07.15. - 2021.03.31.
- projekt azonosító száma: VEKOP-8.5.3-17-2018-00141