Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.
Megujulo Energia 1 1, Tiszta Energiák Kft.

Megújuló energia alatt azokat az energiaforrásokat értjük, amelyek emberi mértékkel mérve képesek megújulni, azaz hiába használjuk őket folyamatosan, mégse fogynak el.

Ilyen például a szél-, víz-, geotermikus energia, a napenergia termikus és fotoelektromos hasznosítása, valamint a biomassza és a bioüzemanyagok.

A megújuló energiák nagyban hozzájárulnak a globális felmelegedés lassításához és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez. Azonban a megújuló energia nem egyenlő az emisszió mentes, környezetbarát működéssel és azt sem mondhatjuk, hogy ami nem megújuló energia, az környezetszennyező. Például a fatüzelés megújuló energiának számít, holott sok helyen a téli rossz levegőminőség egyik fő okozója.

A megújuló energia legnagyobb előnye, hogy korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre, azonban a felhasználásukat a földrajzi adottságok erőteljesen korlátozzák, így nem használhatóak bárhol, bármekkora mennyiségben.

Megujulo Energia 6 1, Tiszta Energiák Kft.

megújuló energia- a Szélenergia

A szélenergia hasznosítása tulajdonképen a levegő mozgási energiájának hasznosítását jelenti. Az emberiség már régóta felismerte az ebben az energiában rejlő potenciált, gondoljunk csak a vitorlás hajókra, vagy a szélmalmokra. Napjainkban, ha a szélenergiára gondolunk, akkor inkább a szélkerekek, vagy nagyobb szélfarmok jutnak eszünkbe. Ezekben az erőművekben a szélturbinák lapátjainak forgási energiáját alakítják át elektromos árammá. A szélenergia előnye, hogy működése nem jár károsanyag kibocsájtással, hátránya, hogy csak olyan helyen telepíthető, ahol rendelkezésre áll a megfelelő irányú és sebességű szél.

Megujulo Energia 7 1, Tiszta Energiák Kft.

megújuló energia- a Vízenergia

A vízenergia hasznosítása még a szélenergiánál is nagyobb történelmi múltra tekint vissza, hiszen kiszámíthatósága és folyamatossága miatt már az ókorban is alkalmazták. Míg régebben főként a mezőgazdaságban és a könnyű iparban használták, manapság már a vízenergiából is elektromos áramot állítanak elő. A vízenergia előnye, hogy működése nem jár károsanyag kibocsájtással és hogy képes a folyamatos energia ellátásra. Hátránya (a többi megújuló energiához hasonlóan) hogy elhelyezkedését a földrajzi adottságok befolyásolják. Egyébként a vízenergia hasznosítás az egyik legelterjedtebb megújuló energia, a világ villamos energia termelésének 10-15%-át biztosítja.

Megujulo Energia 4 1, Tiszta Energiák Kft.

megújuló energia- a Geotermikus energia

A Föld középpontja felé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik a hőmérséklet, így tulajdonképpen a geotermikus energia nem más, mint a Földünk belső hőjéből származó energia. Ez az energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent, ráadásul kitermelése viszonylag olcsó és a levegőt sem szennyezi.

Megujulo Energia 5 1, Tiszta Energiák Kft.

megújuló energia – a Napenergia

A Napból érkező energiát aktív vagy passzív módon használhatjuk fel. A passzív hasznosítást már őseink is jól ismerték, gondoljunk csak a mediterrán városok szűk utcáira, vagy a mindig megfelelő hőmérsékletű tornácos parasztházakra. Az aktív felhasználás lehet termikus, erre a legjobb példa a feketére festett hordó, vagy fotoelektromos, amikor napelemek segítségével elektromos áramot állítunk elő. A napelemes rendszerek előnye, hogy szinte bármekkora kialakítható belőlük. Lehet az egy kis kültéri lámpa energia ellátása, vagy akár egy több hektáron elterülő óriás naperőmű farm is. Hátránya, hogy a napsugárzástól függően az erőművek váltakozó nagyságban állítanak elő elektromos energiát, ezért mindenféleképpen szükség van egy másik energiatermelő egység kialakítására is.

Megujulo Energia 3 1, Tiszta Energiák Kft.

a Biomassza

A biomassza egy összefoglaló kifejezés, ami alatt a Földön biológiai úton létrejövő összes szerves-anyag tömeget értjük. A biomassza energetikai hasznosítását halmazállapot szerint szokták csoportosítani, így megkülönböztetünk szilárd-, cseppfolyós- és gázhalmazállapotú biomasszát.
A szilárd halmazállapotú biomassza a legelterjedtebb, általános felhasználása a tüzelés. Jellemző fajtái: tűzifa, energiafű, energianád, brikett, pellet.

A folyékony halmazállapotú biomasszát általában belső égésű motorok üzemanyagaként használják fel, ide tartozik például a bioetanol.
A biomassza felhasználás előnye, hogy használatukkal nem megújuló energiák válthatók ki. Hátránya viszont, hogy az elmúlt években a gyártás olyan mezőgazdasági területeken is elindult, ahol azelőtt élelmiszert termeltek. Emiatt a biomassza felhasználás társadalmi elfogadottsága jelentősen romlott.

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

A napelem teljesítménye

A napelem mérete kapcsán íródott cikkünkben említettük, hogy ahhoz hozzátartozik a teljesítmény is, azaz, hogy 1 napelem hány kW-ot termel. Ez összefügg a panel fizikai

Tovább olvasom »
napelem lapostetőre

Napelem lapostetőre?

Napelemrendszer kivitelezése kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy telepíthető-e napelem lapostetőre avagy sem. Ugyanis sokféle tetőtípus létezik, de a válasz így is mindenképpen igen, tehát

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények