Lakossági: +36 20 33 13 999 / Viszonteladói: +36 20 434 7422 info@tisztaenergiak.hu

Napelemes nagykereskedelmi partnereinknek

 

Viszonteladóknak

Napelemek telepítésével foglalkozik?

Napelemek, napelemes rendszerek telepítésével szeretne foglalkozni?

Szeretne ismereteket szerezni ebben a témában?

Beszerzési forrásokra van szüksége?

 

Ismerjük a problémáit, mi is szembesültünk hasonlókkal csak valamivel korábban, emiatt tisztában vagyunk vele, hogyan segítsünk!

Rövid történelmünk 

A Tiszta Energiák Kft. is egy VI. kerületi lakásban indult, 3 fővel, szinte nulla tőkével. A napelemes szakismereteink megvoltak, a korábbi években egy amerikai cég keretében világszerte elvégzett munkákból, de az itthoni körülményekre kellett alakítani a működésünket. Az áramszolgáltatók engedélyeztetési folyamata is kialakulóban volt még akkoriban. A napelemeket, egyéb alkatrészeket Németországból kellett beszerezni, projektről-projektre, mert itthon még nem volt honnan megvenni ezeket a dolgokat.

A megszerzett, eleinte családi házas üzleteket személyautóval, alkalmanként kölcsönkért furgonnal tudtuk kivitelezni. A napelemeket és egyéb alkotórészeket a munkából megszerzett pénzt folyamatosan visszaforgattuk, egyre több árut és eszközt vásároltunk rajta. Mára már az itthon legnagyobb raktárkészlettel rendelkező nagyker részlegünk van, de minden másunk is, amire egy ilyen nagy cégnek szüksége van (tervezés, kivitelezés, szerviz, beszerzés, szállítmányozás, kisker, nagyker sales, webmarketing, pénz- és munkaügy). Míg ezt elértük, sokmindent megtapasztaltunk, tanultunk, és ezeket az ismereteket is hajlandóak vagyunk megosztani azokkal akiket érdekel.

 

Mi mindenben tudunk segíteni?

  • a napelemes rendszerek minden alkotórészét raktárról tudjuk szállítani, ritka kivétellel azonnal

Az általunk forgalmazott termékek nem a legolcsóbb kategóriát képviselik, de ez egyáltalán nem véletlen! Ezekre a termékekre nem lesz panasz.

A hosszú évek tapasztalata mutatja, hogy nem érdemes az ún. „kompatibilis” termékekkel foglalkozni, mert az a minőség rovására mehet. Pl. egy MC4-es csatlakozó messze nem ugyanolyan, mint egy „MC4 kompatibilis”. A különbség 1-2 ezer forintot jelent egy projekt esetében, míg megbízhatóságban, tűzveszélyességben óriásit! Megéri?

Napelemekből csak a világpiac éllovasait forgalmazzuk. Ami itthon elterjedt, az nem feltétlen jelenti azt, hogy az máshol is ismert, vagy jó minőséget képvisel. Mi rendszerint a világ vezető tíz gyártója moduljaiból válogatunk. Próbálkoztunk kisebb gyártókkal is, sokszor nem volt minőségi probléma, utána egyszer csak lett. Ilyen a nagy gyártóknál nem fordulhat elő. Ráadásul ők valóban maguk gyártják a moduljaikat, ami a stabil minőség alapköve, nem úgy, mint pl. egyes nagy, amerikai hangzású, gyártónak látszó cégek termékei, amik gyakorlatilag bárhol készülhetnek, így néha jók, néha rosszak. Ez a bizonytalanság nem megengedhető egy olyan rendszernél, ami évtizedekig kell megbízhatóan működjön.

A tartószerkezeteknél sem mindegy, hogy mit használ az ember. A kipróbált rendszereknél biztos, hogy gyorsan és szépen lehet haladni, ráadásul amit megépítünk, az úgy is marad évtizedekig, nem kezd el rozsdásodni, kilazulni, nem eszi meg a kontaktkorrózió.

Az inverterekből szintén a piacvezető termékekkel foglalkozunk. A híres osztrák Fronius cég, amelyik óriási piaci részesedést szerzett a világ és hazai piacon, letaszítva az SMA-t a korábban érinthetetlennek hitt trónjáról.

A Solar Edge, aki a moduloptimalizálás úttörője és máig piacvezető cége.

A SAJ, aki Kína legnagyobb három sztring-inverter gyártója között van, kiváló minőségű termékeket gyártva (10 év alapgarancia!), és rendkívül stabil vállalati hátterével megszolgálva a maximális bizalmat.

A villanyszerelési anyagok is könnyen beszerezhetők nálunk. Az egyes eszközöktől (szolár és AC kábelek, túlfeszvédelmek, megszakítók, a hazai piacon elérhető legjobb, Santon DC leválasztók, vagy akár komplett, kivitelezett AC és DC csatlakozószekrények, dobozok típusengedéllyel, igény szerint.

 

Előfordulhat, hogy a legolcsóbb árat valamilyen terméknél éppen nem, de a legjobb ár-érték arányt garantáltan biztosítani tudjuk, ami hosszú távon viszont mindenkinek a legolcsóbb!

 

  • műszaki támogatást nyújtunk a nagykereskedelmi partnereinknek 

Sokféle módon tudunk segíteni. A nagykereskedelmi partnereinket folyamatosan tájékoztatjuk az árakról, készletekről, hogy kalkulálni tudjanak. Ezen eszközök működéséről, technikai paramétereiről anyagokat biztosítunk, amennyiben ezek nem elegendőek, személyes konzultációra is bármikor tudunk lehetőséget biztosítani.

Ha még valami nem megy, azt segítünk megoldani, közben megtanulni. Folyamatosan szervezünk képzéseket, amik segítenek a fejlődésben. Partnereink nálunk megkapnak mindent, ami ehhez a szakmához szükséges.

 

  • financiális támogatást is tudunk biztosítani

Kipróbált nagykereskedelmi partnereinknek lehetősége van utólagos fizetésre, ami nagy segítség tud lenni, amikor a vállalkozás a növekedés miatt folyamatos tőkehiánnyal küzd. Jobb akkor fizetni, mikor már van miből az elvégzett és kifizetett munka után. Természetesen ez a lehetőség nem első alkalommal él, ki kell alakulni a bizalmi kapcsolatnak és meg kell felelni bizonyos feltételeknek.

Szerződött partnereinknek bizományos készletet is tudunk biztosítani, de ez már egy következő lépés, ami egy hosszabb együttműködés után érhető el.

Éves forgalom után is járnak mennyiségi kedvezmények. Ezeket az éves valós forgalom alapján kalkuláljuk és érvényesítjük.

 

  • szerviztámogatás

Cégünk szervizhátteret is biztosít a forgalmazott termékekhez. Senki nem marad magára az esetlegesen meghibásodott eszközökkel és az elégedetlen ügyfelével. Amennyiben bármilyen műszaki hiba fordul elő, annak megoldásában segítséget nyújtunk, hogy a probléma a lehető leghamarabb megoldódjon. Sokkal könnyebb így elégedett ügyfeleket szerezni, mintha a külföldi gyártókkal kellene hosszas huzavonába bonyolódni.

 

  • képzések, tanfolyamok

Az alap és haladó általános szakmai képzések mellett termékspecifikus képzéseket is tartunk, hogy mindenki megismerkedhessen mélyebben is az eszközökkel, amiket esetleg forgalmazni szeretne. Ezeket a képzéseket rendszerint gyári szakemberekkel tartjuk. Ide tartoznak a szervizképzések is, amikkel szervizjogosultságok is szerezhetők, így a garanciális javítások elvégzésére is képessé válnak partnereink, amik elvégzését a gyártók rendszerint anyagilag is támogatnak.

Mindemellett a piaci újdonságokkal, trendekkel is megismertetjük a partnereinket, ami segít abban, hogy az átlagosnál jobb minőségben tudják kiszolgálni ügyfeleiket.

 

  • partnerlátogatás

Munkatársaink rendszeresen meglátogatják a nagykereskedelmi partnereinket, ezzel segítve a jobb kommunikációt, olajozottabb együttműködést. Az ilyen látogatások során kiderülnek olyan dolgok, amik egyébként elsikkadnának és észrevétlenül akadályoznák a hatékony együttműködést.

 

 

  • közös rendezvények

Minden évben legalább egy alkalommal rendezünk olyan találkozót, ahová hivatalosak a  partnereink, és ahol kötetlenebb formában tudunk találkozni. Ezek a rendezvények segítenek egymás jobb megismerésében, és nem csak a munkáról szólnak, hanem az örömről, szórakozásról is, amire mindenkinek szüksége van a jól végzett munka után.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, esetleg szeretne együtt dolgozni velünk keresse munkatársainkat! Ők szívesen adnak bővebb tájékoztatást és megismertetik Önt aktuális ajánlatainkkal!

 

Tűzvédelmi kapcsoló

A tűzvédelmi- vagy más néven tűzoltóvédelmi leválasztó kapcsolók kérdése egy nagyon érzékeny téma a napelemes rendszerek megvásárlásakor. A tűzvédelmi kapcsoló szükségessége sokszor nem dönthető el egyértelműen előre, így előfordulhat, hogy a telepítés során derül csak ki, hogy a vevőnek megintcsak a zsebébe kell nyúlnia. Egy ilyen 100.000 Ft körüli váratlan kiadás komolyan megrendítheti a vevő bizalmát a szállítóban, holott egy ilyen szituáció soha nem figyelmetlenség vagy rossz szándék eredményeként adódik.

Nézzük meg, hogy mikor van szükség a tűzvédelmi kapcsolóra!

Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról és az ehhez kapcsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI 7.2:2016.07.01.) szabályozza a napelemes rendszerek DC oldali leválasztását.

 Milyen esetekben szükséges a tűzvédelmi leválasztó kapcsoló?

Tovább olvasok...

 1. Amennyiben az épületen belüli DC kábel nyomvonal hossza több mint 5 m vagy áthalad egymás feletti/alatti egynél több szinten, idegen tulajdonon, bérleményen, tűzszakaszon. Ebben az esetben a kapcsolót a belépési ponttól számított 5 m–en belül kell elhelyezni.

2. Amennyiben a napelem modulok által lefedett terület legközelebbi pontja 10 m–nél távolabb van a belépési ponttól. A távolság meghatározásánál a vízszintes és a függőleges (pl homlokzat) szakaszok összegét kell figyelembe venni. A kapcsoló elhelyezésének 10 m–en belül kell történnie.

3. Földre telepített napelemes rendszerek esetében ha a föld feletti DC kábelszakasz hosszabb mint 10 m. A kábelhossz számításánál nem kell figyelembe venni a napelem modulok által lefedett terület illetve attól legfeljebb 0,5 m távolságon belül haladó, valamint a szabvány szerint földbe fektetett kábelszakaszokat.

Napelem panelekbe integrált teljesítmény optimalizáló rendszerek (az úgyvenevezett okos napelemek) esetében:

1. Amennyiben a teljesítményoptimalizáló rendszer kizárólag félvezető elemekből álló – galvanikus leválasztást nem biztosító – kapcsoló vagy szabályzó elemekből áll, akkor ezek a kapcsoló vagy szabályzó elemek tűzeseti lekapcsolóként nem alkalmazhatóak.

Miért is olyan fontos ez a tűzvédelmi leválasztó kapcsoló?

A legtöbb napelemes rendszernél a DC leválasztó kapcsoló az inverterbe van integrálva. Ebből következik, hogy az inverter kikapcsolása után a napelemes mező és az inverter között futó szolár kábelek továbbra is akár 1000V-os DC feszültség alatt maradnak. Tűz esetén a tűzoltók emiatt nagyon komoly veszélynek lennének kitéve, mivel egy DC kábel meglocsolása életveszélyes áramütéshez vezethetne.

Erre a problémára a Santon tűzvédelmi leválasztó kapcsolója (DFS) nyújtja a legjobb megoldást azzal, hogy közvetlenül a napelemes mező közelében megszakítja a DC áramkört, biztonságos körülményeket teremtve ezzel a tűzoltóknak.

A Santon tűzvédelmi leválasztó kapcsoló képes terhelés alatt is biztonságosan, tűzveszély nélkül leválasztani a napelemeket az épületbe bemenő DC vezetékekről, de képes kiküszöbölni a terhelés alatti megszakítás veszélyét is, azzal, hogy az épület AC hálózatát figyeli. Ha az AC hálózat bármilyen okból lekapcsol, a Santon tűzvédelmi leválasztó kapcsoló azonnal leválasztja a napelemeket az inverterhez vezető DC vezetékekről. Az AC hálózat újbóli bekapcsolásakor a Santon a napelemeket újra összekapcsolja az inverterrel. A Santon motoros kapcsolója ugyan az AC hálózatról nyeri az energiáját, de a kapcsolóban van egy szünetmentes tápegység (UPS) is, ami képes bármilyen körülmények között működtetni a kapcsolót.

Egy Santon tűzvédelmi leválasztó kapcsoló képes 16kW körüli teljesítmény kezelésére. Az egy körös Santon tűzvédelmi leválasztó kapcsoló (DFS-1) egy önálló napelemes kör (1 MPPT) kezelésére képes, a két körös Santon készülék (DFS-14) két napelemes kör (2 MPPT vagy két 16 kW-os inverter) kapcsolására alkalmas. Ha a napelemes rendszer ennél nagyobb, akkor több Santon tűzvédelmi leválasztó kapcsoló használata válik szükségessé.

Hogyan lehet elkerülni a tűzvédelmi kapcsoló beszerelését?

Ezt biztosra nem lehet előre megmondani, de azért vannak fontos szempontok, amire jó ha mind a vevő, mind a szállító odafigyel.

Nagyon hasznos lehet az előzetes helyszíni felmérés. Egy ilyen alkalommal tudja egyeztetni a vevő az elképzeléseit a szállítóval arról, hogy hova is képzelte el az invertert. Kivitelezés közben már nem nagyon érdemes az inverter helyén változtatni, mert ezeket az 5 és 10 méteres távokat nagyon könnyű túllépni.

A tűzoltóvédelmi kapcsoló egyébként nem alku kérdése és nem spórolható ki, mivel nem lesz az országban egyetlen felelős műszaki vezető sem, aki a nevét adja egy szabálytalanul leszállított rendszerhez. A felelős műszaki vezető személyes büntetőjogi felelősséggel tartozik bármilyen probléma esetén, ezért alaposan odafigyelnek a kivitelezés szabályosságára. Ez így is van jól, mivel itt emberéletekről van szó.

Természetesen előfordulhat, hogy egyes szállítók úgy akarják csökkenteni és versenyképessé tenni az áraikat, hogy egyszerűen “kifelejtik” ezt a tételt az ajánlatból. Tudják, hogy ha az ügyfél már igent mondott és a rendszert is letelepítették, akkor már a vevő nem fog tudni nemet mondani egy ilyen kész helyzet elé állítva. Épp ezért, ha árajánlatot kér, és az ajánlatban nem találkozik sehol a tűzvédelmi kapcsolóval, akkor feltétlenül kérdezzen erre rá, hogy elkerülje az utólagos, keserű meglepetéseket!

Bővebb információ:

Tűzvédelmi kapcsoló – Santon.hu