Lakossági: +36 20 33 13 999 / Viszonteladói: +36 20 434 7422 info@tisztaenergiak.hu

Céges napelem megoldások

Miért éri meg saját napelemeket telepíteni egy cégnek?

Ebben a részben nem tárgyaljuk az energia eladási céllal telepített napelemes kiserőműveket, mert arról az erőművek menüpont alatt talál információkat. Itt minden egyéb céges napelemes projektről van szó.

A „cégek” elég sok féle gazdasági szereplőt takarhatnak, mérettől és tevékenységtől függően, de azt elmondhatjuk, hogy mindenkinek szüksége lehet egy jól termelő napelemes rendszerre!

Mi a célja ezzel a fajta beruházással annak, aki ilyet szeretne? Tapasztalataink szerint a legtöbb esetben a hosszú távú költségmegtakarítás a cél. Segítségével csökkenthető, vagy teljesen kiváltható az addig villamos energiára fordított összeg. Ha csak ez az egy szempont játszik szerepet, akkor a fő kérdés a megtérülés lesz. Ez a mutató attól függ, hogy mekkora a kiépítendő rendszer mérete és hogy az érintett cég mennyiért veszi a villamos energiát. Ezekből az adatokból könnyen kikalkulálható a végeredmény. Hogy mi van még nagy hatással erre a mutatóra? A pályázatok. A pályázati konstrukciótól függően a megtérülési idő könnyen tud nagyot javulni, ezért mindenképpen érdemes utánajárni, hogy az adott időszakban mi várható ezen a téren. Lentebb próbálunk aktuális információkat biztosítani erről, de ha komoly a szándéka, akkor mindenképpen keresse meg kollégáinkat telefonon, vagy e-mailen, mert úgy biztosan teljes körű és pontos információkat tudunk adni.

A költségmegtakarítás mellett más szempontok is szóba jöhetnek, de még ezt a dolgot is lehet árnyalni. Előfordulhat az is, hogy a pályázatban nem is a napelem volt az alapvető cél, hanem mondjuk egy új csarnok építése, de a megújuló energiák használata plusz pontokat jelent. Ebben az esetben a legkézenfekvőbb a napelemek használata, mivel mindenre felhasználható univerzális energiát nyerünk használatával.

Nem mindenki vár a pályázatra, sokszor saját forrásból finanszírozzák meg a projektet. Ezeket a cégeket nem ijeszti meg, ha a megtérülési idő több, mint 2-3 év. Fontos nekik, hogy környezetbarát legyen a működésük, és/vagy van egy nagyobb készpénzállományuk, amit szívesen fektetnének be valami biztonságos, hosszú távon hasznot termelő beruházásba.

Az agráriumban előfordulhatnak még speciális felhasználási módok, mint például napelemes vízszivattyúzás, vagy szigetüzemű villamos energia ellátás olyan helyeken, ahol más lehetőség nincs.

Biztosan vannak még olyan helyzetek, amikor napelemes rendszerekre van szüksége egy cégnek, de mi a fent leírtakkal találkozunk leggyakrabban.

 

 

Hogyan működnek ezek a rendszerek? Milyen kategóriák vannak? Hogy működik az elszámolás?

A hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek mindig az adott épület villamos rendszerére vannak kapcsolva és oda táplálják be a megtermelt energiát. Ezt el lehet fogyasztani azonnal, vagy bizonyos esetekben később, de itt már többfelé ágazik a dolog.

Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) kategória 0-50kVA AC-oldali teljesítményű, efölött már kiserőműnek számít a rendszer egy bon

yolultabb, hosszabb és drágább engedélyeztetési procedúrával. Emiatt, ha egy projekt már a kiserőműves kategóriába tartozik, akkor ezek a költségek akkor lesznek a legkedvezőbbek, ha megközelítjük az 500kVA-t, aminél fentebb kerülve újabb bonyodalmak kerülnek elő, de ez ebben a leírásban nem lényeges, mert az már inkább az erőműves menüpontunk alá tartozik.

Szóval egy HMKE rendszerben az épület csatlakozása a villamos hálózatra történhet kisfeszültségen, vagy középfeszültségen (van-e saját trafó?). Ha a csatlakozás kisfeszültségű, akkor az éves szaldóelszámolásnak nincs különösebb akadálya, az egy év alatt megtermelt energiánk ára lejön az egy év alatt elfogyasztott energia árából. Akkor kedvező a konstrukció, ha a megtermelt energia mennyisége nem haladja meg az éves fogyasztást. Itt egy dologra érdemes figyelni! Amennyiben a rendelkezésre álló teljesítmény nagyobb, mint 80A fázisonként. 80A-nél lehet választani, a profilos (éves) és az idősoros (havi) elszámolási módok között. 80A felett már csak a havi elszámolás lehetséges, alatta pedig semmi értelme azt választani, mivel az éves elszámolás sokkal rugalmasabb.

Ha a csatlakozás középfeszültségen történik, akkor „viszwatt” védelem (a hálózatra való kitáplálást megakadályozó szabályzás) telepítésével az adminisztratív rész nem bonyolult, de ilyenkor akkor jön ki jól a matematika, ha a termelt energia mindig azonnal elfogyasztásra kerül. Így nem keletkezik semmilyen hozamveszteség az esetleges visszaszabályozás miatt.

Ha nincs viszwatt védelem, akkor normál kiserőműves ügymenet szerint történnek a dolgok, mind az engedélyezés, mind az elszámolás szempontjából. Ez ilyen kis méretben ritkán kifizetődő.

Ha az erőmű meghaladja az 50kVA-es teljesítményt, de az 500kVA alatt marad és viszwatt rendszerrel rendelkezik, akkor hasonló a helyzet, mint a fentebb leírt viszwattos rendszereknél.

A fenti leírásban próbáltuk lefedni a leggyakrabban előforduló verziókat, de ha az Ön projektje olyan, ami ezektől különbözik, akkor keresse kollégánkat, aki részletes tájékoztatással tud szolgálni Trója Zsolt.

Milyen aktuális források érhetőek el erre a célra?

2017-re számos olyan Európai Uniós és kormányzati forrás nyílt meg és áll a hazai vállalkozók rendelkezésére, amelyek segítenek a megújuló energiatermelés, azon belül is a napenergia minél szélesebb körű elterjesztésében. 2018-ban részben ezek, részben újabb források váltak elérhetővé. Ezekhez tudunk segítséget nyújtani pályázatírói szolgáltatásunkkal.

Igény esetén a pályázókat először is profi pályázatíró partnercégünkhöz irányítjuk, akik a pozitív előminősítést követően végigmenedzselik a pályázat elkészítésének teljes folyamatát. Ebből mi a napelemes részt illetően vesszük ki a részünket. A napelemes erőmű tervezése, engedélyeztetése, leszállítása és kivitelezése a mi profilunk. A sikeres pályázathoz minden napelemes szakmai anyagot mi készítünk el.

Ez a pályázati együttműködés évek óta sikerrel működik, amit cégünk dinamikus fejlődése, a hazai piacon kivívott  meghatározó szerepe és számos nagy projektünk elégedett ügyfele is tanúsít.

Az előminősítés díjmentes, pályázatírási szolgáltatásunkat pedig általában fix díj nélküli, sikerdíjas alapú konstrukcióban nyújtjuk. Ez egy kockázatmentes lehetőség, amit kár lenne kihagynia!

Oldalunkon nagy vonalakban tájékozódhat azon forrásokról, ahol naperőmű telepítésére is lehet pályázni. A pályázás feltételeit illető kérdéseivel, pályázati szándékával kérjük keresse munkatársainkat! Várjuk jelentkezését!