Napelem telepítés lépésről lépésre

Mielőtt valaki megbízna egy céget napelemes rendszer telepítésével, számos kérdés fogalmazódik meg benne. Éppen ezért összeszedtük azokat a lépéseket, melyekkel minden alkalommal foglalkoznunk kell.

A napelemes rendszer kivitelezésének előkészítése

Mielőtt megkezdődhetne a napelemes rendszer telepítése, fontos a szükséges adatok ügyféltől történő begyűjtése, a műszaki előkészítés (esetenként helyszíni felméréssel), tervezés és az áramszolgáltatói engedélyezés.

Helyszíni felmérés

A napelem telepítés első lépése a helyszíni felmérés. Megvizsgáljuk a tető tájolását, dőlésszögét, a tetőszerkezetet terhelhetőségét és héjazatát, illetve ezek állapotát.

Felmérjük az esetlegesen árnyékoló növényeket, épületeket, épületelemeket (pl. kémény).

Információt gyűjtünk a jelenlegi energiafogyasztásról és a jövőben tervezett, fogyasztást növelő beruházásokról.

Árajánlat

A fentieket követően meghatározzuk a napelemes rendszer műszaki tartalmát és elkészítjük árajánlatunkat. Ön ezt nyugodtan átgondolhatja és dönthet a napelem telepítésével kapcsolatban.

Hálózat csatlakozás engedélyezése

A napelemes rendszer létesítését kivitelezés előtt engedélyeztetnünk kell az áramszolgáltatónál. Cégünk az engedélyezést teljes körűen lebonyolítja az áramszolgáltatóval. Ennek első lépése az igénybejelentés, melyre az áramszolgáltató a műszaki gazdasági tájékoztatóval válaszol, leírva benne a csatlakozás módját és optimális esetben az előzetes jóváhagyást. A következő lépés a csatlakozási terv és dokumentáció elkészítése, áramszolgáltató felé történő benyújtása. Az engedélyezési folyamat végterméke a csatlakozási terv jóváhagyása és a hálózathasználati szerződés.

A napelemes rendszer telepítése

A tervezést és az előzetes jóváhagyás kézhezvételét követően megkezdődhet a napelemes rendszer telepítése, az alábbi lépésekkel.

A napelemes tartószerkezet felszerelése a tetőre

Elsőként a napelemek rögzítéséül szolgáló napelemes tartószerkezetet szereljük fel a tetőre, mely a hosszú élettartam biztosítása érdekében időjárásálló, rozsdamentes acél és alumínium elemekből áll.

Napelemszerelés

A napelemeket felszereljük az előzőleg felszerelt napelemes tartószerkezetre, majd elektromosan csatlakoztatjuk egymással a napelemek hátoldali kábelei és csatlakozói segítségével.

Villanyszerelési munkák

Mindeközben villanyszerelési munkálatok is folynak, kiépül a kábelút, felszerelésre kerül az inverter és a csatlakozó doboz. Az inverter feladata a napelemek által termelt egyenáramnak a hálózat, így fogyasztóink számára használható váltóárammá alakítása.

A csatlakozó dobozban helyezzük el a főkapcsolót, a rendszert és a hálózatot védő túláram- és túlfeszültségvédelmi eszközöket.

Végül a napelemes mezőt csatlakoztatjuk az inverterhez és az invertert rácsatlakoztatjuk az épület belső villamos hálózatára, többnyire a lakáselosztóra.

Napelemes rendszer beüzemelése, próbaüzeme

A villanyszerelési és napelemszerelési munkálatok végeztével beüzemeljük a rendszert, azaz bekapcsoljuk, az inverteren elvégezzük a szükséges beállításokat és ellenőrizzük, hogy a rendszer megfelelően működik-e.

Emellett elvégezzük a rendszer szükséges felülvizsgálatát.

Ezt követően azonban a rendszert kikapcsoljuk, ugyanis az elosztói szabályzat tiltja a rendszer folyamatos üzemét az áramszolgáltatói átvétel (azaz az mérőóra cseréje vagy átprogramozása) előtt.

Készrejelentés az áramszolgáltató felé

A készrejelentés során az áramszolgáltatót értesítjük a napelemes rendszer kivitelezéséről és a rendszer hibátlan működéséről.

Számlázás, az ellenérték átutalása

Miután befejeződött a napelemes rendszer telepítése, kiállítjuk és elküldjük az átutaláshoz szükséges számlát és a rendszer jótállási jegyét.

A szükséges dokumentumok megküldése az áramszolgáltató részére

Az áramszolgáltató által megküldött dokumentumokat a készrejelentést követően javasoljuk mielőbb megküldeni az áramszolgáltató részére, ugyanis a hivatali ügyintézés időtartama akár több hétre is elnyúlhat.

A mérőóra cseréje

Az áramszolgáltató munkatársa lecseréli vagy átprogramozza a mérőórát, hogy az alkalmas legyen a megtermelt áram hálózatba történő betáplálásához, illetve a szükséges áram visszavételezéséhez.

A napelemes rendszer folyamatos üzembe helyezése

Az óracserét követően megkezdődik a napelemes rendszer folyamatos üzeme. Innentől fogva már termelik az áramot és Ön akár le is nullázhatja áramszámláját.

Az alábbi videóban HAndrás segítségével bemutatjuk a napelem telepítés teljes folyamatát a gyakorlatban:

HAndrással a teljes napelem telepítés folyamata egy öko házon- Tiszta Energiák Kft
Nézd meg ezt a videót a Youtube-on.

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

Napelem telepítés vélemények

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

20+1 dolog

amit mindenképpen

tudnod kell,

mielőtt

napelemet

veszel.

TöltsD le ingyenes brossúránkat!

hello
.