Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Napelem telepítés lépésről lépésre

Mielőtt valaki megbízna egy céget napelemes rendszer telepítésével, számos kérdés fogalmazódik meg benne. Éppen ezért összeszedtük azokat a lépéseket, melyekkel minden alkalommal foglalkoznunk kell.

A napelemes rendszer kivitelezésének előkészítése

Mielőtt megkezdődhetne a napelemes rendszer telepítése, fontos a szükséges adatok ügyféltől történő begyűjtése, a műszaki előkészítés (esetenként helyszíni felméréssel), tervezés és az áramszolgáltatói engedélyezés.

Helyszíni felmérés

A napelem telepítés első lépése a helyszíni felmérés. Megvizsgáljuk a tető tájolását, dőlésszögét, a tetőszerkezetet terhelhetőségét és héjazatát, illetve ezek állapotát.

Felmérjük az esetlegesen árnyékoló növényeket, épületeket, épületelemeket (pl. kémény).

Információt gyűjtünk a jelenlegi energiafogyasztásról és a jövőben tervezett, fogyasztást növelő beruházásokról.

Árajánlat

A fentieket követően meghatározzuk a napelemes rendszer műszaki tartalmát és elkészítjük árajánlatunkat. Ön ezt nyugodtan átgondolhatja és dönthet a napelem telepítésével kapcsolatban.

Hálózat csatlakozás engedélyezése

A napelemes rendszer létesítését kivitelezés előtt engedélyeztetnünk kell az áramszolgáltatónál. Cégünk az engedélyezést teljes körűen lebonyolítja az áramszolgáltatóval. Ennek első lépése a napelem igénybejelentés leadása, melyre az áramszolgáltató a műszaki gazdasági tájékoztatóval válaszol, leírva benne a csatlakozás módját és optimális esetben az előzetes jóváhagyást. A következő lépés a csatlakozási terv és dokumentáció elkészítése, áramszolgáltató felé történő benyújtása. Az engedélyezési folyamat végterméke a csatlakozási terv jóváhagyása és a hálózathasználati szerződés.

A napelemes rendszer telepítése

A tervezést és az előzetes jóváhagyás kézhezvételét követően megkezdődhet a napelemes rendszer telepítése, az alábbi lépésekkel.

A napelemes tartószerkezet felszerelése a tetőre

Elsőként a napelemek rögzítéséül szolgáló napelemes tartószerkezetet szereljük fel a tetőre, mely a hosszú élettartam biztosítása érdekében időjárásálló, rozsdamentes acél és alumínium elemekből áll.

Napelemszerelés

A napelemeket felszereljük az előzőleg felszerelt napelemes tartószerkezetre, majd elektromosan csatlakoztatjuk egymással a napelemek hátoldali kábelei és csatlakozói segítségével.

Villanyszerelési munkák

Mindeközben villanyszerelési munkálatok is folynak, kiépül a kábelút, megtörténik a napelem inverter elhelyezése a megrendelővel közösen megállapított legoptimálisabb helyre, ahová az bekötésre kerül és felszerelik a csatlakozó dobozt is. Az inverter feladata a napelemek által termelt egyenáramnak a hálózat, így fogyasztóink számára használható váltóárammá alakítása.

A csatlakozó dobozban helyezzük el a főkapcsolót, a rendszert és a hálózatot védő túláram- és túlfeszültségvédelmi eszközöket.

Végül a napelemes mezőt csatlakoztatjuk az inverterhez és az invertert rácsatlakoztatjuk az épület belső villamos hálózatára, többnyire a lakáselosztóra.

Napelemes rendszer beüzemelése, próbaüzeme

A villanyszerelési és napelemszerelési munkálatok végeztével beüzemeljük a rendszert, azaz bekapcsoljuk, az inverteren elvégezzük a szükséges beállításokat és ellenőrizzük, hogy a rendszer megfelelően működik-e.

Emellett elvégezzük a rendszer szükséges felülvizsgálatát.

Ezt követően azonban a rendszert kikapcsoljuk, ugyanis az elosztói szabályzat tiltja a rendszer folyamatos üzemét az áramszolgáltatói átvétel (azaz az mérőóra cseréje vagy átprogramozása) előtt.

Készrejelentés az áramszolgáltató felé

A készrejelentés során az áramszolgáltatót értesítjük a napelemes rendszer kivitelezéséről és a rendszer hibátlan működéséről.

Számlázás, az ellenérték átutalása

Miután befejeződött a napelemes rendszer telepítése, kiállítjuk és elküldjük az átutaláshoz szükséges számlát és a rendszer jótállási jegyét.

A szükséges dokumentumok megküldése az áramszolgáltató részére

Az áramszolgáltató által megküldött dokumentumokat a készrejelentést követően javasoljuk mielőbb megküldeni az áramszolgáltató részére, ugyanis a hivatali ügyintézés időtartama akár több hétre is elnyúlhat.

A mérőóra cseréje

Az áramszolgáltató munkatársa lecseréli vagy átprogramozza a mérőórát, hogy az alkalmas legyen a megtermelt áram hálózatba történő betáplálásához, illetve a szükséges áram visszavételezéséhez.

A napelemes rendszer folyamatos üzembe helyezése

Az óracserét követően megkezdődik a napelemes rendszer folyamatos üzeme. Innentől fogva már termelik az áramot és Ön akár le is nullázhatja áramszámláját.

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

A napelem teljesítménye

A napelem mérete kapcsán íródott cikkünkben említettük, hogy ahhoz hozzátartozik a teljesítmény is, azaz, hogy 1 napelem hány kW-ot termel. Ez összefügg a panel fizikai

Tovább olvasom »
napelem lapostetőre

Napelem lapostetőre?

Napelemrendszer kivitelezése kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy telepíthető-e napelem lapostetőre avagy sem. Ugyanis sokféle tetőtípus létezik, de a válasz így is mindenképpen igen, tehát

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények