Keresés
Close this search box.

A napelem bekötése többféle módon történhet. Soros bekötést akkor alkalmazunk, ha a kimeneti feszültséget szeretnénk növelni. A párhuzamos bekötéssel pedig az áramerősséget növeljük. Hogy mikor, melyiket és hogyan alkalmazzuk, összefoglaltuk cikkünkben.

Fontos tudnivalók a napelem bekötése előtt!

Nem javasoljuk a napelem bekötését házilag, ugyanis számos olyan szempontot kell figyelembe venni, amelyet csak az erre kiképzett szakemberek tudnak jól meghatározni

Itt nemcsak arról van szó, hogy villanyszerelési és fizikai ismeretekre is szükség van, hanem a hosszú élettartam meghatározója a minőségi alapanyagok használata. De rendkívül fontos az áramszámla lenullázásához szükséges teljesítmény figyelembevétele is, ahol többek között a környezeti tényezők is meghatározóak. Ráadásul ez a sor itt még nem ért végét.

Mielőtt megkezdenénk a napelem bekötését, ajánlott néhány óvintézkedés megtétele:

  • a napelemek bekötése során áramütés-veszély áll fenn, ezért fontos megtenni mindent ennek az elkerülése érdekében,
  • a napelemek fény hatására egyenáramot állítanak elő,
  • amikor a napelemeket fény éri, a megfelelő szigetelt szerszámokat kell használni,
  • a napelem bekötésekor javasolt letakarni a naplemet,
  • nedves időben nem szabad napelemet telepíteni,
  • a napelem keretébe nem szabad lyukakat fúrni.

A napelemek soros bekötése

Amikor soros kötést alkalmazunk, a napelemek feszültsége összeadódik, de az áramerősség ugyanannyi marad. De mi történik pontosan ilyenkor?

Tegyük fel, hogy 5 db – az egyszerűség kedvéért – 300W-os, 33V feszültségű, 9,09A-es napelemet kötünk össze. Így a teljes feszültség 165V lenne, de az áram maradna 9,09A. A napelemes rendszer teljesítménye az áramerősség és a feszültség szorzata, azaz 1499,85W. 

Soros bekötésénél arra kell figyelni, hogy az inverter fogadni tudja-e a megemelkedett feszültséget.

A napelemek párhuzamos bekötése

Párhuzamos bekötés esetén az áramerősség adódik össze, de a feszültség változatlan marad.

Tovább boncolgatva a fenti példát, ha az 5 db 300W-os, 33V feszültségű, 9,09A-es napelemet párhuzamosan kötjük össze, akkor a teljes feszültség marad 33V, az áramerősség pedig 45,45A lesz. Az összteljesítmény pedig itt is az áram és a feszültség szorzata, azaz 1499,85W.

Új napelem bekötése a már meglévő rendszerbe

Gyakran megtörténik, hogy a napelem telepítésekor elegendő a megtervezett méret felszerelése, azonban az évek múltán bővíteni szeretné napelemes rendszerét. Azonban biztosan tudja, hogy a napelemek fejlődése rendkívül gyors, így könnyen megtörténhet, hogy már nem lesz kapható a telepített napelem.

Természetesen a legtöbben nem szeretnék ilyenkor a már meglévő rendszerüket lecserélni. Ezért felmerül a kérdés: van-e lehetőség másik típusú, teljesítményű napelem bekötésére?

A jó hír, hogy bár több szempontot is figyelembe kell venni ilyenkor, de lehetőség van a napelemes rendszer bővítésére. Fontos, hogy a kiválasztott napelem feszültsége, áramerőssége mekkora, illetve hogyan alakul a hatásfoka az évek múltán. 

Tehát nem feltétlenül okoz gondot a különböző gyártóktól származó napelemek bekötése, ha a rendszerbe jól illeszkedő tulajdonságokkal bíró napelemet választunk. Azonban tudnia kell, hogy az alacsonyabb teljesítményű napelem mindig lehúzza a többit is. Nem lehet úgy napelemes rendszert bővíteni eltérő paraméterű napelemekkel, hogy az ne járjon veszteséggel. A cél a veszteség minimalizálása.

További szempontok a napelem bekötése során

Van még néhány szempont, amelyet mindig figyelembe veszünk a napelemek bekötésekor.

A napelem és a szerelő felület között javasolt megfelelő távolságot elhagyni annak érdekében, hogy az áramló levegő hűteni tudja, illetve a csapadékvíz és a kondenzvíz minél hamarabb felszáradhasson.

Amennyiben tudni szeretné, hogy Önnek mekkora napelemes rendszerre van szüksége, tudja meg a választ pillanatok alatt napelemkalkulátorunk segítségével!

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

A napelem teljesítménye

A napelem mérete kapcsán íródott cikkünkben említettük, hogy ahhoz hozzátartozik a teljesítmény is, azaz, hogy 1 napelem hány kW-ot termel. Ez összefügg a panel fizikai

Tovább olvasom »
napelem lapostetőre

Napelem lapostetőre?

Napelemrendszer kivitelezése kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy telepíthető-e napelem lapostetőre avagy sem. Ugyanis sokféle tetőtípus létezik, de a válasz így is mindenképpen igen, tehát

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények