Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Jogosan merülhet fel a kérdés egy nem új építésű házzal rendelkező friss napelem tulajdonos esetén, hogy miként lehetséges a radiátoros fűtés napelemmel? Cikkünkben erre kínálunk tökéletesen működő megoldást.

Ráadásul most az 50%-os támogatás és a 100%-os pályázat is nagy segítséget jelent azoknak, akik napelemek telepítésében gondolkodnak. Tehát érdemes átgondolnia, hogy a rezsiköltségek minél szélesebb körétől szabaduljon meg hosszú távon.

A radiátoros fűtés napelemmel is megoldható

Elsőként szeretnénk leszögezni, hogy nincs akadálya a radiátoros fűtés napelemmel való biztosításának. Sőt, ha már napelem telepítésében vagy a meglévő rendszer bővítésében gondolkodik, kár lenne kihagyni ezt a jelentős költségcsökkentő lehetőséget. Miért ne nullázná le fűtésszámláját is?

Mielőtt részletesen kitérünk az alkalmazható módszerekre, szeretnénk tisztába tenni pár fogalmat, hogy ne legyen semmiképpen sem félreértés a témában.

Elsőként fontos, hogy a napelem nem termel melegvizet, nem lehet közvetlenül rákötni a radiátorokra. Tehát a napelem nem napkollektor. A napkollektor melegvizet állít elő, a napelem pedig áramot. 

A napkollektorral a fűtési szezon jelentős részében nem képes 100%-osan előállítani a szükséges mennyiségű melegvizet, továbbá az áramszámláját sem tudja lenullázni.

Ezzel szemben a napelemes fűtéssel nemcsak a világítás és az elektromos berendezések használatának, hanem a fűtés költségét is lenullázhatja.

Alkalmazható technológiák

A radiátoros fűtés napelemmel háromféle módszerrel is megoldható

  • hőszivattyúval, (bár itt sokkal szerencsésebb a felületfűtés)
  • villanykazánnal és
  • villanyradiátorral.

A továbbiakban ezt a három fűtési módszert ismertetjük röviden.

Radiátoros fűtés napelemmel és hőszivattyúval

A hőszivattyú lényege, hogy a környezetből kivonja a hőt, és ezáltal fűt. Lehetőség van a levegőből, a vízből és a földből is kinyerni a hőt. A drágább beruházások közé tartozik. Amennyiben hőszivattyús megoldásban gondolkodik, érdemes utánajárni, melyik fajta az Ön számára optimális. Mindenképpen fontos megjegyeznünk, hogy hőszivattyút jóval gazdaságosabb felületfűtéssel alkalmazni, mert itt lehet jóval alacsonyabb hőmérsékletű vízzel is fűteni, amit a hőszivattyú sokkal gazdaságosabban tud előállítani.

Radiátoros fűtés villanykazánnal

A villanykazán – ahogyan a neve is mutatja – áram segítségével fűti fel a radiátorokban lévő vizet. Az elektromos kazántól sokan félnek a fogyasztása miatt, azonban azt nem veszik ilyenkor számításba, hogy mi a helyzet, ha az elektromos kazán napelem ellátással működik. 

Bár jóval nagyobb napelemes rendszerre van szükség, ha megfelelő állapotúak a radiátorok és a csövek, nincs szükség a cseréjükre. Továbbá az sem elhanyagolható, hogy a villanykazán ára is a megfizethető kategóriába tartozik.

Villanyradiátor

A villanyradiátor lényege, hogy a radiátorok elektromos árammal működnek. Tehát ebben az esetben nem egy kazán fűti fel a radiátorokat, hanem az egyes darabok külön-külön is működtethetők. Hátránya, hogy új radiátorokra van szüksége, viszont nem nagy a beruházási költsége, illetve részlegesen, egyes helységekbe is külön-külön telepíthetőek.

Többféle technológia és gyártó közül válogathat. A közös nevező, hogy a radiátorok egyenként is szabályozhatók, leállnak a megfelelő hőmérséklet elérését követően, és a hőt is képesek raktározni.

Érdemes a fentiek közül átgondolni, melyik változat az, amelyik az Ön számára a legjobb. Bár a radiátoros fűtés napelemmel többféleképpen is megoldható, a három módszeren belül is számos változat létezik. Továbbá az sem elhanyagolható szempont, hogy az Ön ingatlana mekkora alapterülettel rendelkezik, milyen állapotban van, azaz mekkora hőveszteség jelentkezik a hidegebb hónapokban stb. Az is fontos, hogy mekkora a tetőfelület, mert sokszor előfordul, hogy nem szerelhető fel akkora napelemes rendszer a tetőre, ami az ingatlan teljes energiafogyasztását képes lenne megtermelni.

A napelemes rendszer megtervezéséhez szükség van arra, hogy legalább egy becsült értéke legyen az éves villamosenergia fogyasztásra vonatkozóan. Ezt követően már napelem kalkulátorunk segítségével pillanatok alatt kiszámolhatja, mekkora rendszerre van szüksége.

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

A napelem teljesítménye

A napelem mérete kapcsán íródott cikkünkben említettük, hogy ahhoz hozzátartozik a teljesítmény is, azaz, hogy 1 napelem hány kW-ot termel. Ez összefügg a panel fizikai

Tovább olvasom »
napelem lapostetőre

Napelem lapostetőre?

Napelemrendszer kivitelezése kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy telepíthető-e napelem lapostetőre avagy sem. Ugyanis sokféle tetőtípus létezik, de a válasz így is mindenképpen igen, tehát

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények