Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Napelem vagy napkollektor? – Hogy is van ez?

Naelem Napkollektor, Tiszta Energiák Kft.
napkollektor

A napenergia hasznosítása egyre elterjedtebb téma. Ilyenkor két verzió jut az eszünkbe: napelem, napkollektor. De melyik, mire is jó pontosan? Mikor, melyik az előnyösebb? Tisztába tesszük a fogalmakat!

A napelem, napkollektor fogalma

A napelem a nap fényét elektromos energiává alakítja át. Olyan elektromos áramot vagyunk képesek ezáltal előállítani, amellyel bármely háztartási eszközünk, árammal működő berendezésünk képes működni. Ezáltal akár le is nullázhatjuk villanyszámlánkat.

A napelem által megtermelt áram egy részét általában azonnal felhasználjuk, míg a maradék energia bekerül az áramszolgáltató hálózatába. Később, amikor a napelemünk egyáltalán nem termel áramot (például éjszaka) vagy nem elegendőt, a szükséges áramot visszavételezzük a hálózatból. Már van lehetőség egyedi napenergia tároló rendszerek kialakítására is.

A napkollektor a nap hőjét hasznosítja. A napkollektorban lévő folyadék felmelegszik a napsütés hatására, amely egy hőszigetelt tartályban tárolódik. Innen tudjuk kinyerni a melegvizet, mely akár fűtésre is használható.

Családi házak esetében a napkollektor képes kielégíteni a melegvíz szükségletet. Fűtésre azonban csak kiegészítésként lehetséges, mert pontosan akkor van szükség a fűtésre, amikor a legkevesebb a napsütés.

Napelem vagy napkollektor: előnyök és hátrányok

Bár különböző technológiákról van szó, a napelem a napkollektorral könnyen viszonylag összehasonlítható.

Napelem előnyei:

 • Stabil működés, akár 30 év garancia, kisebb a meghibásodás veszélye.
 • Alacsony karbantartási, üzemeltetési költségek.
 • Minden elektromos berendezés, eszköz működtethető vele.
 • Elektromos fűtés és melegvíz előállítása esetén a megfelelő méretű rendszer képes kiváltani a teljes áramszükségletet. Így a közüzemi számlák közül lényegében csak a víz- csatorna számla, valamint a hulladékszállítási díj marad meg.

Napelem hátrányai:

 • A napelem napkollektorhoz viszonyított hatásfoka alacsonyabb.
 • Nagy felületigény.

Napkollektor előnyei:

 • A napelemhez viszonyított hatásfoka magasabb.
 • Kevesebb napkollektor állít elő ugyanannyi energiát.
 • Kisebb helyigény.

Napkollektor hátrányai:

 • Nagyobb a meghibásodás veszélye,
 • Rövidebb garancia.
 • Gyakori karbantartást igényel.
 • A napelemhez képest bonyolultabb a kiépítése.
 • Nem minden fűtési technológia mellett alkalmazható.
 • Családi házak esetében csak a melegvíz számlát képes kiváltani, illetve a fűtés kiegészítésére javasolt, esetleg medence fűtésére.

A napelem napkollektor alkalmazását nem zárja ki, és ugyanez igaz fordítva is. Tehát, amennyiben szeretné, előállíthatja melegvizét és kiegészítheti fűtését napkollektorral, míg áramszámláját napelemekkel csökkentheti vagy nullázhatja ki.

Napelem, napkollektor gazdasági kérdései

Bár a beruházók első kérdése az szokott lenni, hogy “Mennyibe kerül ez nekem?”, a napelem napkollektor összehasonlításakor ez nem ilyen egyszerű kérdés.

Minden háztartás egyedi, de az általánosságban elmondható, hogy a napkollektor kiépítése drágább

Azonban ennél még fontosabb kérdés, hogy mennyit nyerünk mi ezzel? Pontosabban: mennyi a napelem, napkollektor segítségével kiváltott energiahordozó mennyisége és éves költsége?

A napkollektorok megtérülésénél kulcskérdés, hogy a megtermelt melegvizet milyen mértékben tudjuk felhasználni. A gyakorlatban az mondható el, hogy ott érdemes napkollektor telepítésében gondolkodni, ahol nagyon magas a nyári melegvíz igény. Ha ez nem így van, akkor nyáron nem tudunk mit kezdeni a sok melegvízzel, miközben télen nem tud eleget előállítani, miközben a napelem esetében a villamos hálózat egy végtelen puffert jelent.

Korábban medencék fűtésére javasolták még a napkollektorokat, de mára többnyire jobban megéri már hőszivattyúval fűteni egy medencét, aminek a fogyasztását napelemmel szintén kiválthatjuk.

Napelem, napkollektor: melyiket válasszam?

Az előnyök és hátrányok figyelembevételével elmondható, hogy a napkollektor alkalmazása akkor érheti meg, tehát ha nyáron sok melegvíz előállítására szeretné használni. Tehát a napelem-napkollektor mérleg az esetek döntő többségében a napelem javára dől el még úgy is, hogy a napkollektor hatásfoka magasabb.

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

A napelem teljesítménye

A napelem mérete kapcsán íródott cikkünkben említettük, hogy ahhoz hozzátartozik a teljesítmény is, azaz, hogy 1 napelem hány kW-ot termel. Ez összefügg a panel fizikai

Tovább olvasom »
napelem lapostetőre

Napelem lapostetőre?

Napelemrendszer kivitelezése kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy telepíthető-e napelem lapostetőre avagy sem. Ugyanis sokféle tetőtípus létezik, de a válasz így is mindenképpen igen, tehát

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények