Miért válasszam az okos napelemet?

okos napelem, smart napelem

Miért válasszam az okos napelemet?

Ha már eldöntöttük, hogy szeretnénk napelemet vásárolni, akkor érdemes fontolóra venni az okos napelem, más néven smart napelemekben kínálkozó lehetőségeket. 

A smart napelem előnyei:

♦ a lehető legmagasabb energiahozam ♦ megbízhatóbb rendszerek ♦ egyszerűbb és olcsóbb a napelemes rendszer telepítése. ♦ magas árnyéktűrés ♦ rugalmasabb égtáj elhelyezés ♦ kevésbé érzékeny a környezeti hatásokra

Hagyományos és smart napelemek közötti különbség

Egy hagyományos napelemes rendszer esetén a napelem panelek sorba, vagyis sztringekbe vannak összefűzve. Erre azért van szükség, hogy a napelem által előállított egyenáramot (DC) a háztartásokban használatos váltóárammá (AC) átalakító inverter számára kiadódjon a megfelelő feszültségszint a lehető leghatékonyabb működéshez.

A sorbakötöttség azonban nagy technikai kötöttséget jelent, hiszen emiatt bármelyik, szennyeződés vagy árnyék miatt akadályoztatott napelem visszafogja az egész sztring működését. Magyarázatként: minden napelemen belül 3 cellasor és 3 bypass dióda van. Ha egy napelem panelre szennyeződés vagy árnyék kerül, akkor az érintett cellasor nem termelni fog, hanem fogyasztóvá válik, csakúgy mint a hozzá tartozó bypass dióda, amin a panel többi cellasorának árama folyik keresztül. Egyszerűbben: az árnyék által érintett cellasor melegedni kezd és már nem áram termelőként, hanem fogyasztóként viselkedik, így az egész panel teljesítménye jelentősen csökken. Ez azért hátrányos, mert egy sztringen belül az egyes modulok nem függetlenek egymástól, hiszen a rajtuk átfolyó áramerősség azonos, így a kevesebbet termelő napelem az összes többi termelését is drasztikusan korlátozza, ahogyan ez a fenti ábrán is jól látszik. Összegzésként: Hagyományos napelemek esetében mindig a leggyengébb láncszem határozza meg az egész sztring működését.

A sorbakötöttség problémáját először mikroinverterekkel próbálták megoldani, ami azt jelenti, hogy minden egyes napelemnek egy saját invertere van. Ezzel a módszerrel a problémát ki is küszöbölték, de két újabbat hoztak be, a túl magas árat és a megbízhatatlanságot. Ezen okok miatt máig nem terjedtek el széles körben a mikroinverterek.

Megjelentek viszont a teljesítményoptimalizálók. Ezek kiküszöbölik a sorbakötöttségből eredő problémákat, azonban már a mikroinverterek hátrányai nélkül. Ezek az első generációs teljesítményoptimalizálók, például a hazánkban legelterjedtebb SolarEdge vagy az Amerikában piacvezető Tigo. Sokkal népszerűbbé váltak, mint a mikroinverterek, mivel megbízhatóbbak és olcsóbbak náluk.

SolarEdge elektronika tartószerkezetre rögzítve

Az első generációs teljesítményoptimalizálókkal ellátott rendszerekben a hagyományos napelem paneleket felokosítják egy külső optimalizálóval, amit általában a szerelők a napelemek tartószerkezetére szerelnek fel.

Ezen rendszerek nagy előnye, hogy már nem sztringenként kezeli a paneleket, hanem külön-külön, így a szennyeződésből, vagy árnyékolásból eredő veszteségek már csak az adott paneleket sújtják.

Ezzel meg is oldották a  hagyományos napelem sztringek leárnyékolásának problémáját, de magán a napelemen belül nem értek el semmilyen pozitív hatást. Tehát hiába az optimalizáló, attól még árnyék esetén a napelem ugyanúgy egy hagyományos panelként viselkedik és az érintett cella hozama kiesik a teljes rendszer hozamából.Ez a fenti ábrán is jól látható.

Az árnyékolásból adódó veszteségek minimalizásában az áttörést a Maxim Integrated által gyártott optimalizáló chipek megjelenése jelentette. Ezeknél a napelemeknél már a cellasorok szintjén megtörténik az optimalizálás, hiszen a chipek technikailag a lehető legmélyebben vannak beintegrálva a napelemekbe: a panelen belülre, a bypass diódák helyére kerülnek.

Baloldalon egy hagyományos, nem optimalizált napelem, középen a bypass diódával. Jobboldalon egy Maxim cellasor-optimalizált smart napelem, a Maxim IC kinagyított képével. Nem csupán a méretkülönbség a Maxim chip előnye, hanem az abban foglalt vezérlés kifinomultsága is.

A Maxim optimalizálás nagyszerűsége a technika egyszerűségében rejlik: nincs szükség plusz optimalizálóra, a chip a gyártás során kerül a panelbe, amire így ugyanaz a garancia vonatkozik, mint a napelemre.

Optimalizálás szempontjából jelenleg ez a legkorszerűbb technika a hazai piacon! A napelemek egymástól teljesen függetlenek, ráadásul a napelemen belül a 3 cellasor is teljesen független, mindegyik részegység a maximumot nyújtja, így szavatolja az élettartama alatti legmagasabb hozamot.

Melyik elektromos motor mire jó?

Ugyanúgy, mint a benzines motoroknál is vannak különböző fajta, felépítésű modellek, amik más-más célra alkalmasak, az elektromos motorkerékpárok között is rengetegféle megtalálható.

Alapvetően elmondható, hogy az elektromos motorok jelenleg városi közlekedésre, vagy elővárosi ingázásra készülnek. A kisebb teljesítményű, „B” kategóriás jogosítvánnyal is vezethető segédmotorkerékpárok is és a nagyobb teljesítményű, „A”-s jogosítványt igénylő rendszámos motorok is 80-150km hatótávval rendelkeznek, ami a fentebb említett felhasználási módhoz kifejezetten megfelelő. Nagyon ritka az, hogy egy átlagos felhasználónak ez a hatótáv ne lenne elegendő. Az akkutechnológia fejlődésével a kapacitások és a hatótávok egyre nagyobbak lesznek úgy, hogy közben az árak is mind kedvezőbbé válnak.

Érdemes megemlíteni a sportcélokra fejlesztett modelleket, amik rendkívül népszerűek és adott esetekben közlekedési célokra is alkalmasak.

Elektromos robogók

Nagyon népszerű kategória az elektromos robogóké. Ezek az eszközök nagyon praktikusak, mert adnak némi védelmet a széltől és víztől, nem ázik szét például az ember cipője esőben. A pakolhatóságuk is jó, mert tároló rekesz van az ülésük alatt (sokszor a motor elejében is), és a lábtérben egy táska is vihető, aminek felakasztásához egy kampó is be szokott lenni építve. Emellett egy hátsó doboz is felrakható rájuk, ami még jelentősen növelheti a szállítókapacitást. Vannak kisebb teljesítményű, gyengébb, könnyebb modellek, amik magánhasználatra alkalmasak.

Kisebb típus pl. LVNENG S3, S5, ZNEN e-Cruiser

Vannak erősebb, nehezebb, strapabíróbb munkagépek is. Ezek jó minőségű segédmotorkerékpár kategóriába tartozó e-robogók. Az S3 a kisebb, vékonyabb modell, ami magánhasználatra való. Az e-Cruiser és az S5 már erősebb felépítésű gépek, az S5-ből kifejezetten van futároknak készült verzió is.

Nagyobb típusok: Silence S01, S02

Ezek a barcelonai motorok az e-robogók krémje. Nagyon jó minőségű az egész gép, bizonyítottan tartós akkumulátorokkal, mindent tudó applikációval. Az S01 a polgári verzió, az S02 az ipari. A hajtáslánc és az akkupakk azonos a két modellben, de az S02 alacsonyabb üléssel, nagyobb lábtérrel, fordulékonyabb villaszöggel rendelkezik a professzionális flehasználáshoz optimalizálva.

A robogók hátránya, hogy sokszor a súlyelosztás a tengelyek között nem semleges, általában farnehezek, nem a lábunk között van a motor, hanem úgy ülünk rajta, mint egy széken. A futóművük is gyengébb szokott lenni a motorkerékpárokénál. Mindez a napi közlekedésben nem feltétlen zavaró, de aki élmény-motorozni akar, az inkább motorkerékpárral tegye.

Elektromos motorkerékpárok

Ezekből is vannak „B”-s jogsival vezethető kisebbek és nagyobb rendszámos gépek.

Kisebb, de kifejezetten élménymotor a Sur-Ron.

Igazi kultuszmotor nemzetközi szinten, rengeteg pimppel, átépítési lehetőséggel. Van utcai és sport verziója. Gyakorlatilag azonos a kettő, de vannak különbségek. Az utcain vannak tükrök, irányjelzők, féklámpa, más a fényszóró is és a kijelző is. Az utcai változat végsebessége le van korlátozva a segédmotorkerékpáros kategóriának megfelelően, de nem nagy mágia kivenni ezt a korlátozást, onnantól ugyanolyan, mint a sport.

A Firefly a régebbi, gyengébb változata, a Light Bee a fejlettebb verzió. Ugyanennek a gyártónak új típusa a Storm Bee, ami az elektromos KTM Freeride versenytársa. Meglátjuk, hogy lesz-e olyan népszerű, mint a kistestvére.

Nagyobb, rendszámos elektromos motor modellek

A Nuuk a Rieju, spanyol gyártó elektromos modellje. Megosztó formavilággal, brutális erővel és teherbírással.

Horwin CR6

Egy elegáns modell, ízlésesen ötvözi a retrót a modernnel. Nem versenymotor, de lendületes közlekedésre készült. Hamarosan érkezik a CR6 pro még nagyobb teljesítménnyel és váltóval!! Ez egyelőre ritka kuriózumot képvisel az elektromos motorkerékpárok között.

Miért jó elektromos robogóval, motorkerékpárral járni?

Erre a kérdésre több szempontból is lehet válaszolni:

  • környezetvédelem
  • gazdaságosság
  • praktikum
  • élvezet

Még rúgkapálnak a belsőégésű motorokkal dolgozó gyártók, megjelennek kisebb csúsztatásokat tartalmazó tanulmányok, amik szerint „az elektromos szennyezőbb, mint a benzines”, de ez már most sem így van, és ahogy haladunk előre az időben, egyre kevésbé lesz így. Egyik nagy érv, hogy az áramot szennyező módon állítják elő. A megújuló energiák térnyerésével ez az érv egyre kevésbé állja meg a helyét. Annak ellenére, hogy ez részben még igaz, mégis jót tesz az, hogy a szennyezés kikerül a városból. Egy kétütemű robogó például sokkal komolyabban szennyezi mérgező gázokkal a levegőt, mint egy teherautó. Ezt alapból nem gondolná az ember. Érdemes a zajszennyezésen is elgondolkodni. A városok nagyon zajosak, aminek a fő oka a közlekedés. Az elektromos járművek ezt a stresszforrást is jelentősen mérsékelni képesek.

Sur-Ron elektromos motor – https://elektrobiker.hu

Mennyiben kerül egy elektromos robogó, elektromos motor?

Ma egy kisebb elektromos robogót már meg lehet kapni egy benzines árában, vagy nem sokkal drágábban. Egy nagyobb, komolyabb elektromos motor előfordulhat, hogy akár 25%-kal is drágább lehet, mint egy hasonló kategóriás benzines. (Ennek az árkülönbségnek a megfordítására vannak sok helyen állami pénzek, támogatások. Itthon is elindult ilyesmi és bár még elég gyerekcipőben van a dolog, de az első próbálkozás már megvolt.) Az árkülönbséget az akkumulátorok drágasága okozza, ami nem tart sokáig, mert az akkumulátorok ára meredeken esik.

Az elektromos motorkerékpárok előállítása egyébként ugyanolyan egyszerű, vagy egyszerűbb, mint egy benzinmotoros társának a legyártása, ami a költségekben is egyre inkább jelentkezik.
Az elektromos motorozás, az ilyen motorok üzemeltetése, használata jelenleg tizedannyiba kerül mint a benzineseké. Azonos távolság megtételéhez szükséges benzin és áram költsége közt nyolcszoros szorzó van, az egyéb karbantartás adja a maradékot (az elektromosban nincsenek olaj és szűrőcserék, kevésbé kopnak a fékek, stb. Persze mindezek a környezetvédelem szempontjából is előnyös dolgok.

egyetlen Napelemmel is töltheted!

Ha valakinek napeleme van otthon, akkor a dolgok még kellemesebben jönnek ki.

Egy számítási példa:

Valaki minden nap robogóval jár be dolgozni Budapesten, viszonylag távoli munkahelyére. Ezért napi 50km-t tesz meg az elektromos robogójával.
Márciustól októberig használja a motorját, a négy hideg, csapadékos hónapot kihagyja.
8 hónap szorozva havi 20 munkanappal =160 munkanap, 160nap x 50km = 8000km, ami motorral egy egészen szép éves menetteljesítmény!
Egy elektromos robogó elmegy 100km-t 3-3,5kWh energiából, egy rendszámos motor pedig 5kWh-t fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy a robogó éves áramfogyasztása 280kWh, a nagyobb motoré pedig 400kWh. Ez a robogónál 11 000,-Ft éves áramköltség, a nagyobb motornál 15 600,-Ft!

A BKV bérlet ennek a sokszorosa, és bármilyen egyéb közlekedési módhoz képest rengeteg időt is megtakaríthatunk, ami nagyon drága!
Ha ezt a távot egy kis kocsival tennénk meg, ami 7 litert eszik a városban, az 200 000,-Ft felett lenne és jóval több időbe. Ha egy benzines robogóval mennénk, akkor 100 000,-Ft körül alakulna az összeg.

Még egy érdekes megközelítés. Ha valakinek napelemes rendszere van otthon és megtermeli magának az áramot, akkor nemcsak a robogó, hanem a nagyobb elektromos motor fogyasztásának kitermeléséhez elég egyetlen 310-320W körüli napelemmel többet felszerelnie! Ennek a költsége 40-50 ezer forint, és örökre megoldott a motor töltése!

A praktikum témájában is számos előnye van az elektromos motorozásnak. Annyira egyszerű és élvezetes vezetni őket, hogy én például már két éve szinte csak ilyenekkel járok a városban. Nem büdösek, ami mindenkinek kellemes, nem lesz olyan szaga a ruhának, mint egy kétüteműn. Nem zajosak, ami a használónak is kellemes. Az a szóbeszéd alaptalan, hogy nem hallanak meg az autósok és elütnek, mert a két év alatt nem igazán fedeztem fel különbséget a berregősökhöz képest, szóval nem ütnek el. Nem kell váltogatni, állandó (és nagy!) a nyomaték, még egy gyengébb modell is legyorsulja az autósokat a lámpánál, ahol a KRESZ szerint is jogunk van a sor elejére menni. Azok az előnyök is megvannak, amik általában minden motornál.

Ingyenes parkolás, nem ragadunk bele a dugókba, kiszámítható menetidők, kevesebb stressz, több élvezet. Nem kell tankolni, este otthon az ember csak bedugja a motor töltőjét a konnektorba és másnap lehet menni.

A motorozás, elektromos robogózás önmagában is nagy élvezet. A fentebb említett előnyök mellett vannak még továbbiak is. Intenzívebben él az ember, nem éri el az a depresszió, ami a naponta dobozba zárt autósokat, vagy a tömegközlekedésen nyomorgók emberutálata. Érezni lehet a levegőt, a szelet, az illatokat, hallani lehet mindent. Persze az időjárásnak is jobban ki van téve az ember, de az nem feltétlenül rossz. Nem kell aggódni a parkolóhely keresése, vagy a parkolás lejárta miatt, megállhatunk pont ott, ahová menni akarunk. Emberek érdeklődnek a piros lámpnál, hogy milyen a járgány, amivel megyünk.

10+1 Maxim napelem akció

Maxim optimalizált napelem vásárlás esetén minden 10.napelem után 1-et (tartószerkezettel és szereléssel) ajándékba adunk. Azaz 20 napelem vásárlás esetén +2 ajándékba jár, 30 db-nál + 3….stb

Kövesd a Tiszta Energiák Youtube csatornáját és hivatkozz a videóban megadott kódra (telefonon vagy írásos ajánlatkérésnél megjegyzésben feltüntetve).

Az akció vége: 2020 szeptember 30.– eddig kell leadni a rendelést.

Az akció csak MAXIM OPTIMALIZÁLT NAPELEMRE érvényes.

Telefonos tájékoztatás : +36 20 331 3999 (H-Cs: 8-16, P: 8-14)

“Évi 400 000 forintnyi villanyszámlát spórolhatok majd meg a napelemekkel!” /HAndrás/

Nézd meg a videót és használd a kódot a kedvezményhez!:

az ajánlat részletei

A 10+1 Maxim napelem akció kizárólag HMKE-re (háztartási méretű kiserőmű) vonatkozik, olyan szerződésekre amelyek 2020.07.05. után kerültek megkötésre, illetve azokra a megrendelésekre, amelyeket 2020.07.05 után adnak le lakossági ügyfeleink. Visszamenőleg a kedvezmény nem érvényesíthető.

Az ajándék MAXIM napelem minden 10. MAXIM napelem megvásárlása után kérhető.

példa: 22 darab MAXIM napelem vásárlása esetén + 2-t adunk ajándékba tartószerkezettel és szereléssel. Az ajándék készpénzre nem váltható be.

Az akció vége: 2020.09.30.

Napelemet telepítettünk HAndrásnak

Maxim cellasor optimalizált napelemes rendszert telepítettünk HAndrásnak, ezzel valóra váltva egy álmát. 3 éve vártuk ezt a napot. Ő is és mi is. Végre eljött. Nézzétek meg a telepítés folyamatát és az interjút.

handrás 10+1 – maxim napelem akció

Maxim optimalizált napelem vásárlás esetén minden 10.napelem után 1-et (tartószerkezettel és szereléssel) ajándékba adunk. Azaz 20 napelem vásárlás esetén +2 ajándékba jár, 30 db-nál + 3….stb

Kövesd a Tiszta Energiák Youtube csatornáját és hivatkozz a HAndrás 10+1 kódra (telefonon vagy írásos ajánlatkérésnél megjegyzésben feltüntetve).

Az akció vége: 2020 szeptember 30.– eddig kell leadni a rendelést.

Az akció csak MAXIM OPTIMALIZÁLT NAPELEMRE érvényes.

“Évi 400 000 forintnyi villanyszámlát spórolhatok majd meg a napelemekkel!” /HAndrás/

Nézd meg a videót! Ha Te is szeretnél ilyet, keress minket:

Júliusban új METÁR-tender várható

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felkérte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt a következő METÁR-tender kihirdetésére. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv céljainak elérését segíti az újabb tender kiírás, melyből összesen öt új várható 2022 augusztusáig.

Évi 800 millió a keret

Kaderják Péter, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár bejelentette, hogy 2020 júliusára várható az új felhívás, melyben évi 800 millió forint keretösszeggel lehet majd pályázni bármilyen megújuló energia-alapú áramtermelési módra.

A METÁR forrásai költséghatékonyan ösztönzik a megújuló alapú villamosenergia-termelést. 2020 tavaszán lezárult első METÁR tender. A gyűjtött tapasztalatok összegzését követően most emelkedik a meghirdetett energiamennyiség. Az új felhívás évente összesen 390 GWh áramtermelésre nyújt majd támogatást.

bővül a nagyobb kategória

Az 1 MW alatti kategóriában évi 40 GWh mennyiség pályázható. A nagyobb kategória bővül a korábbi kiíráshoz képest, így már akár 50 MW-ot közelítő kapacitásig nyújtható be kérelem megújuló energia alapú erőmű működtetésére. Az 1 MW és 50 MW közötti kategória pályázói részére évente 350 GWh megtermelt energia után adható támogatás.

Az azonos tulajdonosi kör által elnyerhető támogatás továbbra is korlátozott lesz, a kisebb kategóriában évi 15 GWh/év, a nagyobb csoportban 175 GWh/év a maximálisan támogatható energiamennyiség. A projektek megvalósításának határideje ismét három év.

2030-ig 6 ezer MW napenergia

Kaderják Péter szerint az első METÁR tender sikeres volt, költséghatékony és jól tervezhető megvalósítási utat jelölt ki a hosszabb távú célok eléréséhez, amelyek szerint 2022-ig 3 ezer MW, 2030-ig 6 ezer MW napenergia termelő kapacitás valósul meg Magyarországon.

További információk a MEKH honlapján lesznek elérhetőek.

Forrás: kormany.hu, mnnsz.hu

UPDATE! Cellaoptimalizált napelem– Maxim optimalizált napelem összehasonlító teszt

A napelem gyártó vállalatok fókusza az elmúlt időszakban a panelek teljesítmény növelésére összpontosult. Azonban nemrég piacra került a cellaoptimalizált napelem, mely az árnyékolásból eredő teljesítmény veszteséget hivatott minimalizálni. Vajon ez a fejlesztések új iránya? Ezt a témakört járjuk körül ebben a cikkben.

Hol tartunk most a napelemek teljesítményében?

Amikor elkezdtem a napelemekkel foglalkozni, még 185 W-os modulokból építettük a rendszereinket. A fejlesztések hatására 10 év alatt a teljesítmény majdnem duplájára emelkedett. Jelenleg egy monokristályos panel eléri a 330-350 W-os teljesítményt. Ha egy gyártónak beválik egy technológiai újítás, akkor azt szép lassan mindenki átveszi. Jó példa erre a PERC és a félcellás szerkezet, melyet már minden magára adó napelem gyártó használ.

A cellaoptimalizált napelem újszerűségének megértéséhez szükséges egy rövid műszaki bevezető.

A napelem panelek felépítése

A napelem panelek cellákból épülnek fel. A standard 1,7 x 1 méteres panelekben ezek a cellák 6 db oszlopban és 10 db sorban helyezkednek el. Egy panel 60 cellából áll. A 6 db oszlop úgy van elektromosan kialakítva, hogy a bennük elhelyezkedő cellák két oszloponként sorba vannak kötve; ezeket nevezzük cellasoroknak. Tehát minden napelemben három cellasor és azokban 20 db cella helyezkedik el. Ehhez a három cellasorhoz tartozik egy-egy bypass dióda, ami a napelem hátulján lévő junction boxban található és az árnyékolás negatív hatásának kivédéséért felel.

Az árnyékolás negatív hatása egy panelra

Ha egy cella árnyékba kerül, akkor azon csak nagyon kicsi áram tud átfolyni. Mivel minden cellán ugyanakkora áram folyik keresztül, ezért ez, mint egy „dugulás” jelentősen visszafogja a teljes napelem teljesítményét. Hogy ez ne fordulhasson elő, árnyékhatás esetén a cellasorban lévő dióda kinyit, így az áram, rajta keresztül, ki tudja kerülni a „dugulást”. Természetesen ebben az esetben az egész cellasor (tehát mind a 20 cella) teljesítménye kiesik, vagyis a napelem már csak maximum a teljesítményének kétharmadát fogja tudni. Összességében azért ez még mindig jobb, mintha a „dugulás” a teljes napelem termelését visszafogná.

Az árnyékolás negatív hatása egy több panelből álló napelemes rendszernél

Arról már az előzőekben írtam, hogy ha az egyik napelem egy cellája árnyékba kerül, akkor a „dugulás” elkerülése végett a bypass dióda kinyit és így a napelem teljesítménye leesik nagyjából a kétharmadára. Az árnyékolás sajnos ennél jóval nagyobb gondot is okoz a több panelből álló napelemes rendszereknél. Mivel a napelemek a karácsonyfa izzókhoz hasonlóan sorba vannak kötve és a leggyengébb láncszem elve érvényesül. Ha az egyik panel teljesítménye csökken (például az árnyékolás hatására), akkor az összes többi, vele egy munkapontra kötött panel teljesítménye is csökkenni fog.

Mivel az árnyékolás egy általános, a gyakorlatban a legtöbb családi ház tetőfelületén előforduló probléma, ezért a napelem táblák teljesítményének növelése mellett ez az a másik fejlesztési irány, amit a bevezetőben is említettem és amit szeretnék most kicsit jobban körbejárni.

Az árnyékolás negatív hatásának mérséklésére kifejlesztett első megoldás a mikroinverter volt. Ez azonban drágasága és bonyolultsága miatt nem tudott elterjedni. A következő lépés, hogy a hagyományos egy munkapontos invertereket felváltották a két munkapontos társaik, így már ketté lehetett bontani a napelemes mezőket. Tehát árnyék esetén csak az egyik munkaponton lévő napelemek teljesítménye csökkent.

A külső optimalizálóval ellátott rendszerek

Az áttörést a külső optimalizálóval ellátott rendszerek megjelenése hozta. A legmagasabb teljesítmény elérése érdekében a telepítés során minden panelhez egy külső optimalizálót is csatlakoztatunk, így már gyakorlatilag napelemkénti munkapontokról beszélhetünk. Tehát minden napelem teljesen különálló egységként dolgozik és nem hat negatívan a többi panelra.

Fontos megjegyeznem, hogy a külső optimalizálók csak arra jelentenek megoldást, hogy a panelek ne hassanak negatívan egymásra. Egy panelen belül nem okoznak semmilyen javulást. Ilyen optimalizálót főként inverter gyártók fejlesztenek és gyártanak, a legnagyobb nevek a Solaredge és a Huawei.

A Maxim típusú, cellasor optimalizálás

A külső optimalizálós megoldások mellett egy másik fejlesztés a Maxim típusú, cellasor optimalizálás. Ebben az esetben az optimalizálók a külső optimalizálókhoz képest, sokkal kompaktabbak és már a napelem gyártás során bekerülnek a junction boxba, a bypass diódák elé. A külső optimalizálóval ellátott rendszerekhez képest a Maxim optimalizálás előnye, hogy már a napelemen belül is javulást okoz. A Maxim chip minden körülmények között áthajt a cellákon annyi áramot, amennyit az árnyékolás lehetővé tesz, így egyszerűen nem alakulhat ki „dugulás”. A Maxim cellasor optimalizált rendszereknél már nem csak a napelemek nem hatnak negatívan egymásra (mint a külső optimalizálós rendszereknél) hanem a napelemen belül a cellasorok sem. Erről bővebben a https://www.tisztaenergiak.hu/smart-napelem/ oldalon olvashat.

Egyébként ezeket az optimalizáló chipeket az amerikai Maxim Integrated teljesítmény elektronikai termékeket gyártó vállalat az egyik legnagyobb napelem gyártóval, a Jinko Solarral közösen fejlesztette ki.

Az új generációs, vagyis cellaoptimalizált napelem

A nemrég piacra került új megoldásnál, a bypass diódákat nem a napelem hátulján lévő junction boxba, cellasoronként építik be, hanem közvetlenül a napelemek felületére, minden egyes cellához. Tehát az eddigi három bypass dióda helyett hatvan darabot alkalmaznak egy napelemen belül. Az elv viszonylag egyszerű, ha valamelyik cellánál „dugulás” alakulna ki, akkor az áram nem az egész cellasort kerüli ki a diódán keresztül, hanem csak azt az egyet. Ezt a megoldást az AE Solar napelemgyártó fejlesztette ki és egy rendkívül látványos videóval szemlélteti is, hogy árnyékhatás esetén mennyivel jobban működik, mint egy hagyományos napelem.

A videó megnézése után azt gondoltam, hogy ez egy érdekes, új megoldás és mivel kíváncsi természetű vagyok, ezért szerettem volna jobban utánanézni ezeknek az újfajta napelemeknek. A kíváncsiságomat táplálta az is, hogy mind lakossági ügyfeleink, mind nagykereskedelmi partnereink komoly érdeklődést tanúsítottak az új generációs napelemek iránt, köszönhetően a magyarországi forgalmazó intenzív reklám kampányának és a hangzatos szlogennek: cellaoptimalizált napelem.

Sajnos az interneten nem találtam számomra megfelelő műszaki leírást és az ösztöneim is valahogy rosszat súgtak. Azt gondoltam, hogy a „minden cellához tegyünk diódát” megoldás annyira kézenfekvőnek tűnik, hogy ha ez lenne a spanyol viasz, akkor már valószínűleg más gyártók is alkalmaznák.

Egyrészről a három helyett hatvan darab dióda húszszoros hibaforrás, másrészről a diódák passzív eszközök, tehát csak két állapotukat tudják változtatni; azaz vagy átengednek, vagy lezárnak. Nekem ez így nem tűnt valós optimalizálásnak, hiszen lehet, hogy egy panel esetén (ahogyan azt a videóban is láthattuk) kevesebb az árnyékolás okozta veszteség, de a nagyobb veszélyt, az egymás teljesítményét lehúzó panelek problémáját szerintem nem orvosolja (nem véletlenül csak egy panelről szól a videó és minden reklám anyag).

A biztos megoldás: teszteljünk!

Cégünknél az az általánosan bevett szokás, hogy ha érdekel minket valamilyen új technológia, akkor inkább a saját teszteredményeinknek hiszünk, mintsem a színes-szagos prospektusoknak. Így tettünk a Solaredge és a Maxim piacra lépésekor is és most is ezt a már bevált receptet követtük. Vettünk öt darab cellaoptimalizált napelemet tesztelés céljából.

Bár a német gyártó a promóciós videójában és a magyar forgalmazó a reklám kampányában is mindig csak a hagyományos napelemekhez hasonlítja a cellaoptimalizált napelemet, a cégünknél napelemes rendszerek iránt érdeklődő lakossági ügyfelek mégis a cellasor optimalizált Maxim napelemmel hasonlítják össze.

Megjegyzem jogosan, mivel a neve alapján a Maxim cellasor optimalizálthoz képest a cellaoptimalizált egy még finomabb optimalizálási megoldásnak tűnik.

Hogy ennek a kérdésnek a végére járjunk, ezért a tesztrendszerünket úgy alakítottuk ki, hogy egy Fronius inverter egyik munkapontjára öt darab 300 W-os monokristályos cellaoptimalizált napelemet tettük, a másikra pedig öt darab 300 W-os monokristályos Maxim cellasor optimalizált panelt. Természetesen a tájolás és a dőlésszög ugyan az volt.

A teszttel kapcsolatban szeretném leszögezni, hogy ez csak egy összehasonlítási kísérlet. Nem kértünk fel semmilyen szervezetet a hitelesítésére, hiszen főként abból a célból készült, hogy a kíváncsiságunkat kielégítsük.

No de nézzük a cellaoptimalizált napelem tesztet!

Első lépésben nem árnyékoltunk semmit. Azt gondoltuk, hogy így nem lehet jelentős különbség a panelek között. A kékes görbe a cellaoptimalizált, a lilás a Maxim cellasor optimalizált.

Cellaoptimalizált napelem - MAxim optimalizált napelem összehasonlító grafikon

Bár a görbék színei eléggé összeolvadnak, azért látszik, hogy gyakorlatilag nincs különbség. A paneleket egészen február 17-éig így hagytunk. Mivel gyenge volt a besugárzás, féltünk attól, hogy ha az egyik panelt árnyékoljuk, akkor esetleg az alacsony feszültség miatt nem fog elindulni rendesen az inverter.

Második lépésben azt gondoltuk, hogy „bedobjuk a paneleket a mély vízbe”. Egy panelnek a felét keresztben takartunk le a képen látható módon:

Cellaoptimalizált napelem - MAxim optimalizált napelem összehasonlító teszt

Ez a Maxim cellasor optimalizáltnak a lehető legrosszabb, mivel mind a három cellasor érintve van az árnyékban. Előzetesen azt gondoltuk, hogy ha igaz a reklámkampányban hangoztatott szlogen, akkor a cellaoptimalizált napelem nagyobb teljesítményt fog hozni. Erősen szkeptikusak voltunk, az eredmény láttán jogosan:

Cellaoptimalizált napelem - MAxim optimalizált napelem összehasonlító grafikon

A diagrammból az látszik, hogy az árnyékolás hatására a cellaoptimalizált napelem teljesítménye jelentősen leesett a Maxim cellasor optimalizált napelemhez képest. A sejtéseink beigazolódni látszanak, a cellaoptimalizált napelem csak a nevében optimalizált. Másnapra az a gondolatom támadt, hogy azért legyünk biztosak a dolgunkban és ellenőrizzük le, hogy melyik napelem melyik görbe. Ezért másnap reggel felmásztunk a tetőre és széthúztuk a Maxim paneles rendszert.

Most már biztos, tényleg a lila a Maxim cellasor optimalizált, míg a kék a cellaoptimalizált napelem. Nézzük a további napokat:

Cellaoptimalizált napelem - MAxim optimalizált napelem összehasonlító grafikon

A grafikonokon egyértelműen látszik a két rendszer közötti jelentős hozamkülönbség. Ezen kívül fontos megjegyeznem, hogy ezt az eredményt február közepén tapasztaltuk. Ha egy napsütésben intenzívebb időszakban készítettük volna a tesztet, akkor még ennél is látványosabb lenne a cellasor optimalizált napelem lemaradása a Maxim optimalizálthoz képest.

Mivel a fél napelem letakarása ilyen izgalmas eredményt hozott, ezért nem is bírtunk tovább várni. Ahogy szokták mondani, evés közben jött meg az étvágy. Úgy döntöttünk, hogy egy teljes panelt kitakarunk.

Cellaoptimalizált napelem termelése jelentős árnyékolása esetén

Cellaoptimalizált napelem - Maxim optimalizált napelem összehasonlító teszt

Lássuk az eredményt:

Cellaoptimalizált napelem - MAxim optimalizált napelem összehasonlító grafikon

Az eredmény egyértelmű: egy teljes napelem árnyékolásának hatására a cellasor optimalizált napelem rendszer teljesítménye, töredéke a Maxim optimalizált rendszer teljesítményéhez képest. Ennek oka a cikk elején leírt „Az árnyékolás negatív hatása egy több panelből álló napelemes rendszernél”.

Tehát hiába van a cellaoptimalizált napelem úgy reklámozva, mintha ez lenne a világ legjobb napeleme és 30%-kal több energiát hozna, mint bármi más. A valóságban ez csak bűvészkedés a szavakkal. Hiszen a cellaoptimalizált napelemek (ugyanúgy, mint a hagyományos három diódás panelek) a karácsonyfa izzókhoz hasonlóan sorba vannak kötve, ezért a leggyengébb láncszem elve érvényesül. Ha az egyik panel teljesítménye csökken, akkor a vele egy munkapontra kötött összes panel teljesítménye is csökkenni fog. Tehát nem teljesíti azt, amit a napelemes szakmán belül optimalizálásnak nevezünk.

DE!

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ezzel a cikkel nem az a célom, hogy az AE Solar cellaoptimalizált napelemeire azt mondjam, hogy azok rosszak!

Én a német gyártó „Smart hot-spot free” napelemének cellaoptimalizáltra való fordításával (átkeresztelésével) nem értek egyet. Méghozzá azért nem, mert ez félrevezető. Hiszen a cellaoptimalizált név azt a hamis illúziót kelti, hogy a panelen belül minden cella önálló, külön egységként (munkapontként) viselkedik. Az új generációs kifejezés is ezt erősíti: mintha az optimalizálás evolúciója során ez lenne a harmadik lépcsőfok a paneloptimalizálást és a cellasor optimalizálást követően. Mintha ez a termék egy még finomabb optimalizálást tenne lehetővé.

Pedig ez nem így van!

A valóság az, hogy az új generációs cellaoptimalizált napelem csak egy hagyományos, három diódás napelemhez képest előrelépés, de ha valódi optimalizálást szeretnénk, akkor ezeket ugyanúgy el kell látni külső optimalizálókkal.

Azt gondolom, hogy a forgalmazó részéről az lenne a korrekt, ha a napelem elnevezése és a reklám kampány a napelem valódi különlegességét domborítaná ki. Lehetne például „hot-spot mentes” vagy „forró pont mentes” panelről beszélni. Ebben az esetben nem lenne egy rossz szavam se, mert nem lenne megtévesztő.

Záró gondolatként mindenkit arra bíztatnék, hogy kezelje fenntartásokkal a túlzó, reklámszagú ajánlatokat. Tudom, hogy remekül hangzik a 30%-kal többet, vagy a még éjszaka is termelő csúcskategóriás holdelem, de az esetek döntő többségében ezek az információk egyszerűen nem állják meg a helyüket.

Kérem, ha van a cikkben bemutatott teszthez hasonló ötlete, vagy érdekli a témában a tapasztalatom, írjon nekem, szívesen válaszolok.

2020.06.02.

UPDATE-2020.07.02.

A cikkem megjelenése óta további érdekességekre derült fény.

Az első, hogy az interneten találtam egy olyan fantázianevű terméket, amit sor optimalizált napelemnek hívnak. Természetesen semmilyen műszaki információt nem találtam róla, ami alátámasztaná az elnevezés hitelességét. Így feltételezem, hogy ismét egy barokkos túlzással van csak dolgunk és igazából ez a panel egy sima egyszerű 60 cellás, három diódás napelemet takar.

A második, hogy kaptam egy árlistát, amiben egy napelem gyártó cég félcella optimalizált napelemet kínált nekünk. Mivel itt sem találtam megfelelő műszaki információt, ezért felvettem velük a kapcsolatot. A beszélgetés során megértették a problémámat a félrevezető elnevezésekről és egyetértettek velem abban, hogy ennek gátat kell szabni. Ezért a facebook oldalukon kitettek egy közleményt, ahol helyesbítenek az elnevezéssel kapcsolatban és megígérték, hogy többé nem használják ezt az elnevezést. Ezt egy igazi siker-sztoriként éltem meg és nagy örömmel töltött el, hogy egy újabb igazán korrekt napelemes partnert ismerhettem meg bennük.

Hajnóczy Soma-Lilu-Pamkutya Norbi videó

Featured Video Play Icon

Megkerestük Hajnóczy Soma kétszeres világbajnok bűvészt, hogy készítsünk együtt egy rendhagyó videót, aminek egyik főszereplője a NAPELEM.
Soma kifundált egy szuper izgalmas ötletet, aminek megvalósításában a televíziós műsorvezető Lilu, és a YouTube sztár Pamkutya Norbi is segítségünkre volt.
Nézzétek meg a videót:

Képek a forgatásról

A megújuló energia áll ellen leginkább a válságnak

megújuló energia
megújuló energia

A koronavírus-járvány megfékezésére világszerte hozott korlátozó lépések rendkívüli mértékben hatottak az energiarendszerre, kínálati és keresleti sokk kombinációját idézve elő.

A megszorítások nyomán fellépő recesszió hatására a világ energiaigénye és szén-dioxid-kibocsátása korábban nem látott zuhanást mutat, az energiamixben pedig alapvető átalakulás megy végbe.

Az energiaforrások közül a megújulók állnak ellen leginkább a válságnak, és az általános visszaeséssel szemben 2020-ban is bővülést produkálhatnak – áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) új globális energiajelentésében.

Míg március közepén a korlátozó intézkedések az energiafelhasználásnak még csak 5, április közepén már mintegy 50 százalékát érintették globális szinten. Ennek a megfelelően a következmények is példátlanok: a legszigorúbb korlátozásokat bevezető országokban a heti energiaigény átlagosan 25 százalékkal esett vissza, az első negyedévben pedig a globális energiaigény 3,8 százalékkal mérséklődött éves összevetésben.

Az enyhe időjárás is hozzájárult a csökkenéshez, különösen az Egyesült Államokban. A mobilitást, szociális és gazdasági aktivitást célzó megszorítások nyomán fellépő recesszió hatására a világ energiaigénye 2020-ban összességében 6 százalékkal eshet vissza, ami relatív értelemben az elmúlt 70 év legnagyobb csökkenése, abszolút értékben pedig a valaha volt legnagyobb zuhanás. Érzékeltetésül, a járvány globális energiaigényre gyakorolt 2020-as hatása várhatóan több mint hétszerese lesz a 2008-as pénzügyi válságénak. A világ energiaigénye így idén annyival mérséklődhet, mint Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Olaszország összesített 2019-es energiaigénye.

Forrás: portfolio.hu

Mik a Hibrid üzemű napelemes rendszerek?

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek esetén az energiatároló szerepét az áramszolgáltató hálózata tölti be. Amikor intenzív a napsütés és többet termelünk, mint amennyit fogyasztunk, akkor a saját fogyasztáson felüli többlettermelésünket az áramszolgáltató hálózatára feltölthetjük és tárolhatjuk. Alacsony fényintezitású időszakban, amikor a napelemek nem, vagy csak csökkent teljesítménnyel működnek, fogyasztásunk viszont van, a szükséges energiát a közcélú hálózatból visszavételezhetjük.

éves Szaldóelszámolás

A közcélú hálózat tehát gyakorlatilag energiatárolóként funkcionál, ami felveszi a megtermelt energiát és szükség esetén biztosítja azt a fogyasztók számára. Az energia oda-vissza történő áramlását és pontos elszámolását ad-vesz mérőóra követi nyomon. Ezt az elszámolási módot éves szaldóelszámolásnak hívják és hosszú évek óta problémamentesen működik hazánkban.

Az utóbbi időben Nyugat-Európában megfigyelhető új irányvonal, hogy az áramszolgáltatók adott időszakokban korlátozzák a hálózatba visszatáplálható energia mennyiségét. Sokszor pont olyankor, amikor a napelemes rendszer jól termelne, így a visszaszabályozással a rendszer tulajdonosa veszteséget szenved el.

miért jó az akkumulátoros kiegészítés?

Megoldásként a már meglévő hálózatra visszatáplálós rendszereket energiatárolóval (akkumulátorokkal) egészítik ki. Ezek lényege, hogy a visszaszabályozással érintett időszakban, ha több az aktuális termelés, mint a felhasználás, akkor elsődlegesen a megtermelt energiát az akkumulátor telepbe táplálja, ahol eltárolja azt későbbi felhasználás céljából. Természetesen, ha az akkumulátor már teljesen feltöltött, akkor a többlet termelést egy normál hálózati visszatápláló rendszerhez hasonlóan a hálózatba tápláljuk vissza.

Azokban az időszakokban, amikor a napelemes rendszer kevesebbet termel, mint amennyire aktuálisan szükségünk van, akkor elsődlegesen az akkumulátorokban tárolt energiát használjuk fel az akkumulátor kapacitásának függvényében. Annak kimerülése esetén, vagy megnövekedett fogyasztáskor használjuk csak a hálózati áramot.

Fontos megjegyeznünk, hogy ezek az energiatárolóval kiegészített rendszerek nem függetlenek a hálózattól, így szigetüzemű energiaellátásra nem használhatóak. Áramszünet esetén ugyanúgy leállnak, mint a hálózatra visszatáplálós társaik.

hibrid üzemű napelemes rendszerek

Az energiatárolós napelemes rendszerek továbbfejlesztett változatai a hibrid üzemű napelemes rendszerek, melyek már képesek szigetüzemű energiaellátásra is, azaz áramszünet esetén a fogyasztókat az akkumulátorban tárolt energiával táplálni, így téve folyamatossá az áramellátást.

A hibrid üzemű napelemes rendszer alkalmazása olyan kis teljesítményű fogyasztóknál javasolt, ahol hálózati kimaradás esetén is szükség van áramellátásra (pl. fűtés keringtető szivattyú). Azonban itt nem beszélhetünk szünetmentes ellátásról, mivel a rendszer átkapcsolási ideje nagyjából 60 másodperc. Az áramszünet alatt áthidalható időszak hossza a fogyasztók nagyságától és az illesztett akkumulátor kapacitásától függ.

Ebben a témában érdemes egy tévedést eloszlatni. A legtöbb inverter gyártó hibridnek nevezett invertere a nyugat-európai irányvonalra adott megoldás. Tehát a hibrid elnevezés csak arra utal, hogy energiatárolóval tud együttműködni, van benne akkumulátortöltő és a szoftvere képes lekezelni egy akkumulátor pakk működését. Ezek az inverterek áramszünet esetén lekapcsolnak és nem tudják ellátni a fogyasztókat még akkor sem, ha az akkumulátorban van elegendő, tárolt energia.

Persze van olyan gyártó is, akinek a hibrid invertere tudná a valós hibrid üzemet, de ezek egyelőre még csak visszatáplálós inverterként vannak hazánkban engedélyeztetve. Az áramszolgáltatói állásfoglalás szerint: „Az inverter hibrid üzeme nem engedélyezett, hibrid üzemű alkalmazhatóságuk feltételrendszere kidolgozás alatt van.”

Szerencsére Magyarországon a villamos hálózat és az ellátás biztonság megfelelőnek mondható, valamint a szaldóelszámolás is kiválóan működik, így viszonylag ritkán van szükség hibrid, vagy teljesen szigetüzemű rendszer kialakítására. Azonban ha Önnél mégis erre van szükség, forduljon hozzánk bizalommal.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

Válaszidőnk többszörösére nőtt a megnövekedett érdeklődések száma miatt. Az ajánlatkérőket és visszahívási kérelmeket beérkezési sorrendben dolgozzuk fel. Szíves megértésüket kérjük! Köszönjük türelmüket!

Napelem kalkulátor

Számolja ki, mekkora napelemes rendszerre van szüksége, villanyszámlája kiváltásához, vagy elektromos autója tankolásához!

20+1 dolog

amit mindenképpen

tudnod kell,

mielőtt

napelemet

veszel.

TöltsD le ingyenes brossúránkat!

.