Naperőmű

Amennyiben Ön egy magas hozamú, biztonságos beruházást keres, amivel még környezetünk védelméhez is hozzájárulhat, jó helyen jár.

Magas hozamú, biztonságos beruházás

Fektesse pénzét napelem parkba, vagy vegyen fel a naperőmű kivitelezéséhez kamattámogatott hitelt, s akár folyamatos pozitív cash flow mellett gyarapodhat a vagyona, hogy aztán, a hitel lejárta után még 10 évig élvezhesse az évi kb. 20.000.000 Ft hasznát, amit a naperőműve termel önnek!

Nap
erőmű

Naperőművek megvalósításának lehetőségei 2019-ben

A METÁR zöld prémium pályázati rendszer és annak előzményeinek bemutatása.

2019. szeptember 2-án kinyílt a naperőművek támogatását célzó új METÁR rendszer, megújuló energiaforrásból termelt villamos energia támogatása pályázati zöld prémium rendszer keretében címmel.

Itt közérthetően összefoglaljuk a rendszerről a legfontosabb tudnivalókat, illetve elérhetővé tesszük az ehhez kapcsolódó legfontosabb dokumentumokat, amikből minden részlet megismerhető.

Azokat a pontokat foglaljuk össze, ami alapján egy beruházó el tudja dönteni, hogy számára érdekes lehet-e ez a támogatási konstrukció naperőmű megvalósítására. Ha igen, mindenképpen javaslom a kiírás alapos átolvasását.

Nagyon röviden összefoglaljuk a naperőműveket, illetve a megújulókat támogató rendszerek változásait, hogy jobban megértsük a jelenlegi rendszert, illetve a most is elérhető és megvásárolható korábbi konstrukciókat.

Tudjon meg még többet!

KÁT rendszerben résztvevő naperőműre 2016 év végéig lehetett igényt benyújtani egy egyszerű üzleti tervvel. 25 évre szólt a pályázati támogatás fix, jelenleg 32,5 Ft + Áfa/Kwh támogatott áron, amit a MAVIR fizet ki a napelem park tulajdonosának minden hónapban az adott termelés alapján. Több mint 2000 ilyen igény ment be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalba, s tavaly 2018-ban lehetett még 3 évvel meghosszabbítani az ilyen engedéllyel rendelkező naperőműveket, így várhatóan 2021-ig találkozhatunk ilyen engedéllyel bíró cégekkel a piacon, akár eladási szándékkal.

A METÁR rendszer 2017-től 2018 májusáig működött, s méret szerint három kategória létezett: 2.1 Az ún. KÁT/METÁR rendszer 0,5 MW-ig, ami nagyon hasonlított a korábbi KÁT rendszerhez, de futamideje folyamatosan csökkent 20-ról 17 majd 15 évre. Az átvételi ár megegyezett a KÁT rendszerével szigorúbb menetrendtartási kötelezettség mellett. 2.2 Zöld prémium rendszer 1 MW-ig. Itt a szabad piacon értékesített a naperőmű tulajdonosa, s a MAVIR csak a tőzsdei ár és a támogatott ár különbözetét téríti a beruházó számára. 2.3 Tender: 1 MW feletti rendszereknek. Itt egymással versenyeznek a különböző megújulók, s a legjobb ajánlattevők (legalacsonyabb ár) részesülnek a támogatásból. Tender nem került meghirdetésre.

A naperőmű lehetséges beruházójának szempontjából ennek a legfontosabb tudnivalóit szeretném összefoglalni.

3.1 Két kategória létezik: 0,3-1MW és 1-20MW között, a két csoport külön ligában versenyezik.

3.2 Versenyár mindkét kategóriában, azonos feltételek közepette. Különböző megújulók ( fix– és napkövetős napelem, biogáz, hulladékból származó gáz, szilárd biomassza, geotermikus, vízerőmű és egyéb) egymással is versenyeznek.

3.3 Maximum ár 26,08 Ft + Áfa/kWh

3.4 Támogatás időtartama 15 év

3.5 Nem az ajánlati árat kapják meg a napelem park beruházói, hanem a tőzsdei árhoz viszonyított kiegészítést az ajánlati árhoz. Azonban a tőzsdei ár nem egyenlő a piaci árral és ez a rendszer legnagyobb problémája! Naperőműveknél a csúcs időszaki átlagárat kell alapul venni, ami 23 Ft körül mozog. Ha valaki például 26 Ft-os ajánlattal nyer, akkor 3 Ft kiegészítést kap, miközben ő nem fogja tudni ténylegesen eladni a tőzsdei áron a megtermelt energiát, hanem annak kb. 70%-án, ami kb. 16 Ft. Ehhez jön a kiegészítés, a jelen esetben + 3 Ft, ami csak 19 Ft a 26-al szemben!!! Azaz egy áramkereskedő behozhatatlan előnnyel rendelkezik ebben a rendszerben. 1,2 MWp-es naperőmű 1200 Kwh/KW hozam mellett 1.440.000 Kwh-t hoz, ami a 19 Ft-os ár mellett 27,36 M Ft árbevétel. Levonva a fenntartási költségeket kb 25 M Ft az éves nyereség. Ha 300.000 Ft/KW-os kivitelezési árral számolunk 360 M Ft a napelem park bekerülési költség egy sima osztással (360M/25M) = 14,4 év! Nem számoltunk kamatköltséggel és rengeteg egyéb tétellel lehetne finomítani a számítást – napelemek hozamcsökkenése, emelkedő átvételi ár, bevételek diszkontálása, kedvező adottságok mellett olcsóbb bekerülési költség stb. – de a nagyságrend érzékelhető. Ha a 26 Ft realizálható lenne, úgy évi 35 M nyereséggel 10 év közelében lennénk, ami mellett már jó üzletnek mondanám a beruházást.

3.6 Ajánlati biztosíték 1,5% bankgarancia, majd ha nyert 5% teljesítési biztosíték bankgarancia formájában, ami egy 20 MW-os erőmű esetében 300 millió forintot jelen.

3.7 Beadás 2019. november 4 és 2019. december 2 között lehetséges kizárólag elektronikusan közjegyzővel titkosítva.

3.8 Eredményhirdetés: tavasz elejére várható

3.9 Megvalósításra 3 év van.

3.10 Amennyiben 1 km belül több csatlakozási pont van az erőműegységek összeszámításra kerülnek.

3.11 Mennyi naperőmű épülhet meg a rendelkezésre álló keretből? 1 MRD Ft/év a maximális támogatás, de maximum 200 GWh/év. Miután magas a tőzsdei ár magas, a KWh a szűk keresztmetszet, ami 1/3-ad 2/3-ad arányban oszlik meg a 1 MW alatti és az 1-20 MW közötti napelem parkok között. Ez azt jelenti, hogy csak tisztán napelem nyerne, akkor kb. 55 MW naperőmű épülhet az 1 MW alattiból és 110 MW napelem park az 1 és 20 MW közötti méretben.

Felelősségteljes ajánlat csak úgy tehető, ha ismertek a finanszírozás költségei. Közel kizártnak tartom, hogy a finanszírozóra nézve kötelező érvényű finanszírozási ajánlat beszerezhető jelen feltételek mellett a beadás végső határidejéig.

– Jelen feltételek mellett hitelintézet nem is fogja megfinanszírozni ezt a konstrukciót – látva a 25 éves átvételi kötelezettség melletti finanszírozási nehézségeket is – mert az áramkereskedők nem szoktak 10-15 éves szerződéseket kötni, így nincs szerződés az értékesítésre a hiteltörlesztés teljes idejére, ami a bank számára elfogadhatatlan.

– Finanszírozáshoz a földterületnek tulajdonban kell lennie, ami cég és termöföld esetén nem lehetséges csak akkor, amikor már megvan a naperőmű használatba vételi engedélye, de eddigre értelem szerűen a naperőmű kivitelezése befejeződött.

– Mindezen nehézségek alapján ki merem jelenteni, hogy normál földi halandó számára nem finanszírózható a jelenlegi konstrukció ezért csak a saját tökéből történő beruházás jöhet számításba, ami kizárja a beruházók nagy részét.

– Áramkereskedők behozhatatlan előnnyel indulnak, mert piaci szereplő a tőzsdei ár kb. 70%-án tudja csak értékesíteni a megtermelt zöld áramot.

– MAVIR szálljon be az átvételbe a tőzsdei ár pl. 95%-án (valós költség kerüljön meghatározásra), vegye át a megtermelt áramot 15 éves szerződés mellett. Így lehetne megoldani a banki finanszírozhatóságot és az esélyegyenlőséget az áramkereskedőkkel.

– Hálózatfejlesztés. 2030-ra a cél 6-7 GW napelem körül van. Most kb bő 1 GW lehet letelepítve és + 2 GW foglalja a hálózatot, amivel közel 100% az ország lefedettsége, azaz nincs lehetőség a komolyabb bővülésre naperőművek esetén.

– Céges termőföld tulajdonlás kérdéskörét rendezni, naperőműves beruházás esetén.

– A teljesítési biztosíték összegének maximalizálása elfogadható mértékre.

– Vegyünk KÁT-os céget, vagy várjuk a jövő évi tendert, ahol is reméljük az idei év hibáiból tanulva jobb feltételek várják a beruházókat. Eladó KÁT-os cégek nálunk is fel szoktak bukkanni, elképzelhető, hogy tudunk segíteni.

– Ha valaki mégis indulni akar a jelen kiíráson, miután nem számítunk nagy versenyre elégnek tűnik a maximált árhoz közeli ajánlatot tenni.

"Azoknak ajánlom a naperőműveket, akiknek az is fontos, hogy befektetésükkel egy tisztább világhoz járulnak hozzá."
Dr. Mokry Tamás
tulajdonos

A napelem park
sikeres megvalósulásának
főbb pillérei

1. lépés
Napelem park tervezése
Naperőművek tervezésében és kivitelezésében jártas tervezőink és kipróbált alvállalkozóink készítik el a napelem park engedélyezéséhez és kivitelezéséhez szüksétges tervdokumentációt. Így biztos lehet abban, hogy a napelem parkjának tervei nem tartalmaznak majd fölösleges elemeket, ugyanakkor az ár/érték arányban lehető legjobb műszaki tartalom kerül Önnel egyeztetve kiválasztásra.
1. lépés
2. lépés
Naperőmű KÁT engedélyének megszerzése
Az Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz 2016 december 31-ig beadott napelem park megvalósítására irányuló auditált üzleti terve alapján a beruházó részt vehet a KÁT mérlegköri rendszerben, s lehetősége van a napelem park által megtermelt villamos energiát 31,77 Ft + Áfa/kWh áron (+amelyet az MEKH az éves fogyasztói árindex mértékével indexál évente) saját tőkéből megvalósuló beruházás esetén 25 éven keresztül értékesíteni. Egy klasszikus 499 kVA-os összesített inverter kimenő teljesítményű naperőmű – a hozzá kapcsolt 550-600 kW-nyi napelem teljesítmény függvényében – évente kb. 700.000 kWh villamos áram megtermelésére képes, ami a működtetési költségek levonása után is évi közel 20.000.000 Ft hozamot jelent, ami a hozzávetőleges 200.000.000 Ft-os beruházást feltételezve 10 éves megtérülést jelent, miközben még 15 évig élvezheti a naperőmű bevételét a saját erőből beruházó.
Ha rendelkezik KÁT engedéllyel, de nincs alkalmas cége a hitelfelvételhez, vagy nincs alkalmas területe keressen minket, segítünk a KÁT engedély értékesítésében, vagy a naperőmű létesítésére alkalmas terület megszerzésében!
Ha van alkalmas földterülete, pénze, vagy hitelképes cége, de lekésett a KÁT engedélykérelemről keressen bennünket, segítünk a hiányzó KÁT engedély megszerzésében!
2. lépés
3. lépés
A napelem park csatlakozási engedélyének és építési engedélyének megszerzése
Egy naperőmű általában középfeszültségen táplál vissza a 20 kV-os közcélú hálózat valamelyik hálózati engedélyes által meghatározott pontjára, vagy közvetlenül egy hálózati engedélyes által üzemeltetett alállomás gyűjtősínjére. 2016 folyamán több mint 5.000 db csatlakozási kérelem lett beadva a hálózati engedélyesekhez (ELMŰ/ÉMÁSZ / E.On. / DÉMÁSZ) többségében megalapozatlanul, spekulatív céllal. Ez a nagy mennyiségű igénybejelentés megbénította a hálózati engedélyesek apparátusát, akiknek ilyenkor minden egyes esetben hálózatszámítást kell végezniük, s ez alapján meghatározni a legközelebbi lehetséges csatlakozási pontot. Olyan földterületek esetén, ahol több kilométerre van a csatlakozási pont gazdaságtalanná teszi válhat a beruházást a csatlakozó vezeték kiépítésének magas költsége és a vezetékjogi engedélyek megszerzésének hosszú ideje miatt, mégis komoly munkát adnak a hálózati engedélyeseknek. Mára a spekulatív, soha meg nem épülő beruházások tömkelege foglalja a hálózat kapacitását azon tényleges beruházási szándékkal és megfelelő csatlakozási ponttal rendelkező beruházók elől, akik későn léptek a tettek mezejére napelem parkjuk megvalósítása terén. Azzal a céllal, hogy a nem megvalósuló, hálózatot fiktíven foglaló parkok kihulljanak a térképről, helyet biztosítva a valós beruházóknak a hálózati engedélyesek a szakmai szervezetekkel egyeztetett díjat vezetettek be, amelynek mértéke kiserőműi igénybejelentésenként, illetve hosszabbításonként 138.000 Ft + Áfa/kiserőmű. Amennyiben rendelkezik olyan földterülettel, amit keresztez 20 kV-os vezeték, esetleg a hálózati engedélyessel is felvette a kapcsolatot, keressen minket és segítünk az igénybejelentésben, hogy kiderüljön, tudja-e az adott hálózati szakasz fogadni egy megépülő napelem park által termelt energiamennyiségét. Az igénybejelentés előtt mindenképpen érdemes megvizsgálni, hogy a terület művelésből való kivonásának nincsenek-e akadályai, illetve a naperőmű megépítése összhangba hozható-e a területrendezési tervvel illetve a helyi építési szabályzattal.
3. lépés
4. lépés
Hitel megszerzése a naperőmű finanszírozása céljából
Hitel és hitel között hatalmas különbség van. Forduljon hozzánk bizalommal, hogy segíthessünk a kimondottan napelem park finanszírozásához és cégének lehetőségeihez legjobban illeszkedő, legkedvezőbb finanszírozási konstrukció megtalálásában.
4. lépés
5. lépés
Napelem parkok kivitelezése
A Tiszta Energiák a Földért és az Emberért Kft-t. 2009-ben alapította 3 magyar magánszemély, akik mai napig betöltik a cég ügyvezetését. A cég küldetése a napenergiával történő áramtermelésben úttörő szerep vállalása Magyarországon és aktív részvétel a világpiacon. A cég 7 éve alatt a magyar napelemes piac egyik legnagyobb cégévé fejlődött. Az utóbbi két évben milliárdot meghaladó forgalommal közel ezer napelemes rendszert telepített Magyarországon, amiben a magánszemélyeken és cégeken túl 40 önkormányzat 107 épületén és 48 egyházi intézményen végezett napelemes beruházást. A külföldi munkákból kiemeljük a németországi Gronau általános iskolájának épületét, ahol a cég végezte a napelemek telepítését annak a 172 kW-os tetőbe integrált rendszernek, ami aktív házzá tette az épületet és 2012-ben elnyerte a német Solarpreis-t, illetve a 3 MW-os Solarpark Clausen építését, amin 2011-ben 20 fővel dolgozott a cég. Nagy tapasztalattal vállaljuk Naperőművek tervezését, kivitelezését, teljes projekt menedzsmentjét az első lépésektől egészen az elkészült napelem park használatba vételi engedélyének megszerzéséig és a MAVIR-ral történő szerződéskötésig az áram értékesítésre.
5. lépés

Mezőzombor napelem park telepítés

Nyíregyházán épül az 580kW-os naperőművünk

Play Video

Munkatársunk

Amennyiben kérdése van a naperőművel kapcsolatban kérem keressen meg az alábbi elérhetőségen!

Dr. Mokry Tamás

ügyvezető

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

20+1 dolog

amit mindenképpen

tudnod kell,

mielőtt

napelemet

veszel.

TöltsD le ingyenes brossúránkat!

hello
.