Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Napelem szerviz

A Tiszta Energiák Kft. 2009 óta végzi napelemes rendszerek tervezését, telepítését és szervizelését.
Az általunk képviselt gyártók hivatalos szervizpartnerei vagyunk, így rendelkezünk a megfelelő szervizjogosultságokkal és felszereléssel.

Miért van szükség a napelemes rendszerek szervizelésére?

A napelemes rendszereket 2-3 évtizedes élettartamra tervezik, ami nem kevés tekintve, hogy a napelemes rendszer ezalatt ki van téve az időjárás viszontagságainak. Ez például óriási hőmérsékleti különbségeket jelent (-20-tól +70-80 fokig), mechanikai igénybevételt (szél, elmozduló jég, hó), UV sugárzást, szennyeződést. Utóbbi esetben érdemes fontolóra venni a napelem tisztítását is, a szervizelés mellett.
Az inverter és az AC oldali villanyszerelésre is igényel némi törődést. Az inverterek egyébként sem mindig bírják ki a 20-30 éves élettartamot, a szellőzésük is szennyeződhet, és a szokásos villanyszerelési kérdések is előkerülnek, mint földelés állapota, érintésvédelem, stb.
Egy megfelelő minőségű összetevőkből jól kiépített napelemes rendszer képes ellenállni az említett környezeti behatásoknak és a hosszú üzemidőnek, de mint minden technikai eszköz, az ilyen rendszerek is igényelnek némi odafigyelést.
Emellett vannak olyan rendszerek, ahol nem feltétlenül a legjobb minőségű alkatrészeket építették be és a kivitelezésbe is csúszhattak hibák. Ezekben az esetekben kiemelten fontos, hogy időben kiderüljenek a problémák, ezzel mérsékelve az ilyesmiből eredő károkat.

Hogyan néz ki a szerviztevékenység?

Többféle módon lehet hozzáállni a dologhoz:
Eseti javítások akkor, mikor már előállt a hiba, vagy hiba gyanúja merült fel. Ennek az előnye, hogy nincs folyamatos költsége, csak akkor kerül pénzbe, ha valóban meg kell javítani valamit. Hátránya, hogy esetleg későn derülnek ki a hibák, a nem megfelelő működés, ami hozamkiesést, vagy nagyobb károk keletkezését okozhatja.
Időszakos karbantartás. Ilyenkor egy szerződés keretében rendszeres időközönként ellenőrizzük a napelemes rendszert. Ennek van egy fix költsége, de korán kiderülnek és kijavításra kerülnek a hibák megelőzve a komolyabb kieséseket.
A fenti két megközelítést még tovább lehet cizellálni, komplett üzemeltetési szerződés kötésével, ami az időszakos karbantartás mellett a teljes meghibásodási kockázatot átadja az üzemeltetéssel egy éves díj ellenében.
Nagy vonalakban elmondható, hogy a kisebb rendszerek esetében jobban megérheti az eseti törődés, a nagyobb rendszerek esetében érdemesebb lehet karbantartási, vagy üzemeltetési szerződést kötni.

Egy felülvizsgálat során elvégzendő feladatok:
• napelemek szemrevételezése
• tartószerkezet szemrevételezése
• kábelezés szemrevételezése
• DC, AC csatlakozódobozok, kapcsolódobozok, a hozzájuk tartozó villamos készülékek szemrevételezése
• villamos kötések ellenőrzése (csak a hozzáférhetőek, napelemek le- és felszerelése csak külön igény esetén, külön díjazás ellenében!)
• a rendszer lemérése IEC62446 szerint
• a napelemek ellenőrzése hőkamerával, működés közben
• jegyzőkönyv készítése, küldése
• ajánlat a feltárt hibák kijavítására

Az eseti beavatkozások költsége a kiszállás, az ott töltött munkaórák és a felhasznált anyagok költségeinek összege.
A karbantartási, vagy üzemeltetési szerződések díjai a szerződéses időszak hosszától, a rendszer méretétől és a megrendelt szolgáltatásoktól függenek.
Amennyiben ilyesmi érdekli, keresse szervizes kollégánkat, aki a részletek tisztázása után ajánlatot ad!

A Tiszta Energiák Kft. 2009 óta működik sikeresen Magyarországon úgy, hogy csak napelemes tevékenységgel foglalkozik. Ez a napelemes rendszerek tervezését, telepítését, szervizelését jelenti.
A 2009-óta telepített és azóta is jól működő több, mint 1000 napelemes rendszer jól mutatja a munkánk minőségét. Kollégáink között többen 2000-2001-től dolgoznak az iparágban komoly nemzetközi tapasztalatokkal.
A szerviztevékenységhez rendelkezünk szervizjogosultságokkal, gyártói támogatással, és megfelelő felszereltséggel. Tudjuk, hogy mit és hogyan kell csinálni!

napelem szerviz Videó

Szervizábra Javított 1024x1024 1, Tiszta Energiák Kft.

Szerviz elérhetőség

Lipka Andris, Tiszta Energiák Kft.

Lipka András

Szervizmérnök

MPuskás Dániel, Tiszta Energiák Kft.

Puskás Dániel

Szerviztechikus