Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.
Napelem Tisztitasa 1, Tiszta Energiák Kft.

Napelem tisztítás: mikor, hogyan és ki végezze el?

A napelem tisztítás minden új napelem tulajdonos esetén egy fontos kérdés, hiszen természetes, hogy a napelemek idővel bekoszolódnak, minimum porossá válnak. A szennyeződött napelemek pedig akár jelentős hatékonyság csökkenést is okozhatnak. De mikor és hogyan érdemes megtisztítani a napelemeket? Ön is elvégezheti vagy inkább érdemes szakemberekre bíznia?

A napelem tisztítás fontossága

Magyarországon viszonylag kedvező helyzetben vagyunk, hiszen itt nincsenek hosszú, száraz, esőmentes évszakok, nem fordulnak elő jelentős homokviharok sem. Ezáltal elmondhatjuk, hogy az eső a legtöbb esetben elvégzi a munkáját, és a lakossági használatban lévő napelemek esetében ritkábban van szükség napelem mosásra.

Tehát jó hír, hogy a mai napelemek felülete már úgy került kialakításra, hogy képesek az esővíz által megtisztulni

Itt megjegyeznénk azt is, hogy amennyiben a napelemeket hó borítja, nem szükséges annak eltávolítása, hiszen olyankor a tető rendkívül balesetveszélyes. Rendszerint a hó néhány napon belül lecsúszik a panelekről.

Azonban adódhatnak olyan helyzetek, körülmények, amikor mégis érdemes eltávolítani a szennyeződéseket:

 • amennyiben a napelemen lévő por, madárürülék nem mosódik le az eső segítségével, és észlelhetően visszaesik az áramtermelés,
 • ha jelentős porszennyeződés tapasztalható, és csak minimális eső esik, a por sárrá alakulhat, amely nem előnyös a termelés szempontjából,
 • a napelemek 15°-os dőlésszög alatt nem képesek a hatékony öntisztulásra,
 • időnként a falevelek, a városi szmog is problémát okozhatnak.

A napelem tisztítás veszélyei

Egyáltalán nem mindegy, milyen napszakban és eszközökkel kerül sor a napelemek tisztítására. Amennyiben nem a megfelelő módszert választja, akár még kárt is okozhat a napelemekben, nem beszélve a balesetveszélyről.

Az alábbiakra szükséges ügyelni a napelem tisztítása során:

 • nagyon kevesen mernek felmenni a tetőre és nem is ismerik, hogyan szabad mozogni rajta, hogy ne történjen baleset, ráadásul még a napelemekre sem szabad rálépni,
 • a napelemek meleg időben jelentősen felforrósodhatnak, ezért akkor nem szabad őket tisztítani,
 • a maró vagy karcoló hatású tisztítószerek jelentős kárt okozhatnak a napelemekben,
 • a magasnyomású mosó és a gőztisztító is károsíthatja a napelemeket,
 • a szárazon történő tisztítás szintén okozhat sérüléseket a napelemeken,
 • a kemény vagy vastartalmú víz sem teszi meg az elvárt hatást, gyakran inkább csak ártanak vele.

A napelem házilag történő tisztításakor tehát az alábbi szabályokat tartsuk be:

 • tiszta, desztillált vizet használjunk
 • szükségünk lesz megfelelő biztosító felszerelésre, anélkül baleset- és életveszélyes a tetőn tartózkodni
 • sötétedéskor vagy hajnalban végezzük a tisztítást, hogy ne legyenek felforrósodva a napelem panelek
 • speciális vagy puha szivaccsal töröljük át a táblákat
 • a makacsabb szennyeződésekkel óvatosan bánjunk, szivaccsal, és nem maró hatású napelem tisztító folyadékkal távolítsuk el őket, majd újra mossuk le a paneleket

A fentiek okán ajánlott napelem tisztításra szakosodott céget felkeresni, aki a megfelelő eszközökkel, gépekkel végzi el a feladatot.

napelem tisztítása szakszerűen

Napelem tisztítás – Mikor bízzuk szakemberre?

Azt javasoljuk, hogy amennyiben hatékonyság csökkenést észlel, jelentősebb szennyeződést lát a napelemeken, keressen fel minket, és segítünk a döntésben. 

Míg a háztetőkön, lakossági használat során – a napelem rendszerek méretéből adódóan – ritkábban van szükség tisztításra, addig a napelem farmok esetében már jelentős teljesítmény csökkenést okozhat a szennyeződés.

Mint minden rendszernek, a napelemekre és az inverterre is igaz, hogy szükségük van karbantartásra, felülvizsgálatra. Amennyiben nem létfontosságú a soron kívüli napelem tisztítás, érdemes azt a szerviz szolgáltatásunk keretében kérni. Így azonkívül, hogy szakszerűen megtisztítjuk napelemeit, át is vizsgáljuk a teljes rendszert. Ezt természetesen az általunk és a mások által telepített napelemek esetén is vállaljuk.

A napelem szerviz a lakossági napelemek tekintetében alkalmanként, a nagyobb rendszerek esetében pedig folyamatos karbantartási szerződés mellett javasolt. Ezáltal akár jelentősebb termelés kiesést is megelőzhet, illetve a földelési hibák, az érintésvédelem hatékonyságának kivizsgálásával számos probléma megelőzhető, a teljes napelemes rendszer átvizsgálásával az esetleges tűzkár veszélye is csökkenthető. 

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

A napelem teljesítménye

A napelem mérete kapcsán íródott cikkünkben említettük, hogy ahhoz hozzátartozik a teljesítmény is, azaz, hogy 1 napelem hány kW-ot termel. Ez összefügg a panel fizikai

Tovább olvasom »
napelem lapostetőre

Napelem lapostetőre?

Napelemrendszer kivitelezése kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy telepíthető-e napelem lapostetőre avagy sem. Ugyanis sokféle tetőtípus létezik, de a válasz így is mindenképpen igen, tehát

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények