Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

A napenergia tárolása minden (leendő) napelem tulajdonos esetében felmerülő kérdés. Vannak időszakok, amikor a megtermelt áramot nem tudjuk felhasználni, így szükség van valamilyen megoldásra. Máskor pedig a napszak vagy az időjárás miatt többletenergiára szorolunk. Az pedig már csak hab a tortán, amikor áramszünet van. Hogyan lehet tárolni a napenergiát és mit lehet tenni áramszünet esetén?

Az év során a napelemek termelése és az energia felhasználása sem egyenletes. Míg nyáron akár este 9 órakor is kint vagyunk a szabadban és még csak világításra sincs feltétlenül szükség, télen már többnyire délután 5 órakor is – vagy még hamarabb – sötét van. Nyáron legfeljebb a klímát kapcsoljuk be, télen viszont a napelemek által megtermelt áramot fűtésre is felhasználhatjuk.

Azonban a napelemek csak a napsütéses órákban termelnek energiát. Ezért szükség van valamilyen megoldásra, amely kompenzálja a fentieket.

A napenergia tárolása visszatáplálással

A napenergia tárolására gyakran használt módszer az, amikor a rendszert úgy építjük ki, hogy a megtermelt többletenergiát visszatápláljuk az áramszolgáltató hálózatába. Amikor pedig kevés áram termelődik a szükségletekhez képest, azt vissza tudjuk onnan vételezni. Így a közüzemi hálózat egyfajta tárolóként működik. 

Ehhez szükség van arra, hogy az elektromos hálózat ki legyen építve az adott ingatlannál, továbbá kell egy kétirányú mérőóra is, amely képes annak kimutatására, hogy mennyi áramot termelt be a hálózatba, illetve mennyit fogyasztott onnan.

A háztartási méretű napelemes rendszerek esetében éves elszámolást szoktak alkalmazni, amikor leolvassák a mérőórát és elszámolják a különbözetet. 3 X 80A felett, idősoros elszámoláskor esetén havi szaldóra van lehetőság kisfeszültségen történő vételezés esetén.

A napenergia tárolása szigetüzemű tárolórendszerrel

Azonban előfordulhat, hogy nincs kiépítve a villamosenergia hálózat az adott ingatlannál, de az is lehet, hogy Ön nem szeretné a fenti módszert alkalmazni. Ilyenkor lehetőség van az úgynevezett szigetüzemű napelemes rendszer kialakítására.

Ebben az esetben akkumulátor segítségével történik a napenergia tárolása. Így teljesen függetlenné válik az áramszolgáltatótól. Miután az akkumulátorok még nagyon drágák, illetve a napelemek termelése nagyon korlátozott pl a téli borongós időszakban csak abban az esetben ajánljuk, szigetüzemű rendszer kiépítését, ha nincs lehetőség a hálózatra csatlakozni.

Bár korábban csak ez a megoldás volt elérhető a napenergia tárolására, ma már létezik modernebb technológia is azok számára, akiknél lehetőség van az áramszolgáltató hálózatának használatára is, mégis szeretnének szigetüzemben is működni.

A napenergia tárolása akkumulátorral a hálózatra kötött rendszerek esetén

A napenergia ipar gyors fejlődésének köszönhetően ma már lehetőség van arra is, hogy a közüzemi hálózatra kötött napelemes rendszert kiegészítsük egy olyan akkumulátorral, amely képes a napenergia tárolására.

Ebben az esetben ha már feltöltödtek az akkumulátoraink ugyanúgy az áramszolgáltató hálózatába termeljük be a többletenergiát este pedig a hálózat helyett az akkumulátorokból fogyasztunk, hogy az önfogyasztásunk a lehető legnagyobb legyen. Ha az akkumulátoraink már lemerültek ugyanúgy a hálózatból vételezzük az áramot. A korszerű megoldások azt is tudják, hogy amikor olcsó az áram töltenek, amikor drága kitermelnek, eladnak a hálózatba. Ez Magyarországon, a lakosság esetében még nem releváns, de ebből is látszik mennyi lehetőség rejlik ezekben a hálózatra kapcsolt, de akkumulátorral ellátott rendszerekben.

Az akkumulátorral ellátott rendszereknek két fő csoportja van annak függvényében, hogy áramszünet esetén tundak-e működni. Ha nem, akkor mi értelme van? Magyarországon még semmi a szaldó elszámolás miatt, ugyanis a hálózat kvázi egy végtelen és ingyen akkumulátor funkcióját tölti be. Ennek akkor lesz értelme, ha különbség lesz a kitáplált és a vételezett energia árában, amikor az ún. bruttó elszámolás bevezetésre kerül idehaza is. Innentől az önfogyasztás mértéke nagyon is fontos lesz. A szigetüzemben is működni képes rendszerek nagyon kívánatosak, hiszen akkumulátor kapacitásunk mértékéig áramszünet esetén is van áramunk, amit aztán napsütéskor a napelemeink föl is töltenek, de a katasztrófavédelemmel vannak még tisztázandó kérdések. Mindenképpen meg kell gátolni az áram hálózatba történő kitáplálását áramszünet esetén, valamint lehetővé kell tenni, hogy tűz esetén a ház könnyen áramtalanítható legyen.

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

A napelem teljesítménye

A napelem mérete kapcsán íródott cikkünkben említettük, hogy ahhoz hozzátartozik a teljesítmény is, azaz, hogy 1 napelem hány kW-ot termel. Ez összefügg a panel fizikai

Tovább olvasom »
napelem lapostetőre

Napelem lapostetőre?

Napelemrendszer kivitelezése kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy telepíthető-e napelem lapostetőre avagy sem. Ugyanis sokféle tetőtípus létezik, de a válasz így is mindenképpen igen, tehát

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények