A szaldó elszámolás egyszerűen, érthetően

Minden leendő és új napelem tulajdonos életében eljön az a nap, amikor kénytelen megismerkedni a szaldó elszámolás részleteivel. Bár ez egy idegennek tűnő dolog, valójában nagyon egyszerű. Cikkünkben érthetően elmagyarázzuk a szaldó elszámolás lényegét, így már Önnek sem lesz kétsége afelől, hogyan is működik ez.

Szaldo Elszamolas, Tiszta Energiák Kft.

Mit jelent pontosan a szaldó elszámolás?

A szaldó elszámolás megértéséhez először fontos tisztáznunk: mi is az a szaldó? ​A szaldó egy olasz eredetű szó, magyarra fordítva annyit jelent, hogy egyenleg.​ Leginkább a kereskedelemben, a könyvelésben használt szó, ahol például a pénztári bevétel és kiadás közötti különbözet megnevezésére is használják. Hasonlóan működik a szaldó elszámolás a napelemes rendszerek esetében is, ugyanis itt is egy egyenlegről van szó. A napelemek esetében ​az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbözetét – egyenlegetét – kell rendezni az áramszolgáltatóval.

Szaldó elszámolás a gyakorlatban

Valójában a szaldó elszámolás egy nagyon kellemes elszámolási forma az Ön számára. Ennek első lépése, hogy a hagyományos mérőórát kicserélik egy kétirányú (oda-vissza)mérőórára vagy pedig a már meglévő digitális mérőórát átprogramozzák úgy, hogy a visszatermelt áramot mutatni legyen képes.

Ez azért történik, mert ​a napelemek által termelt felesleges áram bekerül a központihálózatba, az Ön által elfogyasztott árammennyiség pedig ugyanezen a mérőóránkeresztül halad visszafelé​.

Amikor a napelem rendszer többet termel, mint a felhasznált árammennyiség, a többletáramot feltölti az áramszolgáltató hálózatára. Amikor pedig a napelemek nemképesek vagy csak csökkentett mennyiségben tudnak áramot termelni, akkor a hálózatbólveszi ki a szükséges áramot.

A szaldó elszámolás során ennek a kétirányú folyamatnak az egyenlege alapján történik az elszámolás. Tehát a központi hálózatba táplált és az onnan visszavételezett árammennyiség különbözetét kell Önnek megfizetnie vagy fizetik ki az Ön számára.

A szaldó elszámolás lépései

A szaldó elszámolás az alábbi lépések alapján történik:

1. Engedélyeztetni kell a hálózati engedélyesnél a napelemes rendszert, amit többnyire a rendszert telepítő cég végez el.
2. Megtörténik a napelemes rendszer telepítése, s ennek tényéről értesítik a hálózati engedélyest.

3. Cserélik, vagy átprogramozzák a mérőórát

4. Az elszámolás módját meg kell változtatni, hogy a rendszer mérete és a fogyasztás viszonya alapján megfelelő havi általányt fizessünk.

5. Mérőóra csere esetén a korábbi időszak lezárásra és elszámolásra kerül.

6. A szaldó elszámolás évente történik közel azonos időpontban, ez alapján történik az éves egyenleg megállapítása és az elszámolás.

Szaldó elszámolás termelési többlet esetén

A szaldó elszámolás lényege, hogy az is előfordulhat, hogy éves szinten az Ön napelemei többet termelnek, mint a felhasznált energia, de ennek az ellenkezője is lehetséges.

Amennyiben Ön fogyasztott többet, akkor egyértelmű, hogy Önnek fizetnie kell az áramszolgáltató felé.

De mi történik, ha Ön kevesebb áramot használt fel?

Többlettermelés esetén ​3 variáció között dönthet​:

1. Lakossági ügyfélként​ kérheti, hogy ​az áramszolgáltató anélkül fizesse ki a többlet energiát, hogy Ön számlát állít ki​. Ehhez ki kell tölteni két nyilatkozatot. Az áramszolgáltató küld az éves elszámoló számla mellé egy nyilatkozatot, amit ki kell tölteni (gyakorlatilag a többlet termelés mennyiségét kWh-ban és a Ft összeget), megadni a saját számlaszámot, nyilatkozni az SZJA vonatkozásában és az NKM átutalja a kalkulált összeget.

2. Állíthat ki számlát​ is, de ebben az esetben Önnek adófizetési kötelezettsége keletkezik, melynek bevallása és megfizetése az Ön felelőssége.

3. A többletenergia kifizetése ​az elszámoló számla kiállításától számítva 2 éven keresztül lehetséges​. Amennyiben feltehetően a következő időszakban több áramra lesz szüksége, úgy várhat 2 évet a többlet pénzbeli rendezésével. Azonban arra érdemes figyelnie, hogy ha nem jelenti be igényét a többlet energia megfizetésére, az 2 év után elvész.

A döntés mérlegelésekor érdemes figyelembe venni, hogy 2020-ban 1kWh áramért kb. 38Ft-ot fizet a lakossági felhasználó. Túltermelés esetén viszont csak 13-15 Ft/kWh díjat fizet az áramszolgáltató.

A szaldó elszámolás előnyei

A szaldó elszámolás ​legnagyobb előnye, hogy éves szinten történik​. Így a kevesebb napsütéses órákkal és a többlettermeléssel járó napok részben kiegyenlítődnek. Ha havonta lenne az elszámolás, akkor az ősz végi, téli hónapokban drága lenne számunkra az áram, tavasszal és nyáron pedig nagyon olcsón kellene adnunk az áramszolgáltatónak. A szaldó elszámolásnak köszönhetően viszont ​van egy ingyenes áram tároló rendszere (az áramszolgáltató hálózata) és ​biztosított az olcsó áramellátás a kevesebb energiatermeléssel járó napokon is​.

Egyáltalán nem számít, hogy éjszaka szeretne áramot használni, ahogyan az sem, ha télen jelentős mennyiségű áramot használ fel.

2024-ben megszűnik a szaldó elszámolás?

2024. január 1-jétől ​az új napelemes rendszerekre nem vonatkozik majd a szaldóelszámolás​.

A minisztérium nyilatkozata szerint a 2023 december 31-ig telepített rendszerek azonban továbbra is megőrzik a szaldó elszámolásra megszerzett jogot. Éppen ezért javasoljuk a napelem rendszerek mielőbbi telepítését.

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

Napelem telepítés vélemények

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

20+1 dolog

amit mindenképpen

tudnod kell,

mielőtt

napelemet

veszel.

TöltsD le ingyenes brossúránkat!

hello
.