Keresés
Close this search box.

Ugyanúgy, mint a benzines motoroknál is vannak különböző fajta, felépítésű modellek, amik más-más célra alkalmasak, az elektromos motorkerékpárok között is rengetegféle megtalálható.

Alapvetően elmondható, hogy az elektromos motorok jelenleg városi közlekedésre, vagy elővárosi ingázásra készülnek. A kisebb teljesítményű, „B” kategóriás jogosítvánnyal is vezethető segédmotorkerékpárok is és a nagyobb teljesítményű, „A”-s jogosítványt igénylő rendszámos motorok is 80-150km hatótávval rendelkeznek, ami a fentebb említett felhasználási módhoz kifejezetten megfelelő. Nagyon ritka az, hogy egy átlagos felhasználónak ez a hatótáv ne lenne elegendő. Az akkutechnológia fejlődésével a kapacitások és a hatótávok egyre nagyobbak lesznek úgy, hogy közben az árak is mind kedvezőbbé válnak.

Érdemes megemlíteni a sportcélokra fejlesztett modelleket, amik rendkívül népszerűek és adott esetekben közlekedési célokra is alkalmasak.

Elektromos robogók

Nagyon népszerű kategória az elektromos robogóké. Ezek az eszközök nagyon praktikusak, mert adnak némi védelmet a széltől és víztől, nem ázik szét például az ember cipője esőben. A pakolhatóságuk is jó, mert tároló rekesz van az ülésük alatt (sokszor a motor elejében is), és a lábtérben egy táska is vihető, aminek felakasztásához egy kampó is be szokott lenni építve. Emellett egy hátsó doboz is felrakható rájuk, ami még jelentősen növelheti a szállítókapacitást. Vannak kisebb teljesítményű, gyengébb, könnyebb modellek, amik magánhasználatra alkalmasak.

Kisebb típus pl. LVNENG S3, S5, ZNEN e-Cruiser

Vannak erősebb, nehezebb, strapabíróbb munkagépek is. Ezek jó minőségű segédmotorkerékpár kategóriába tartozó e-robogók. Az S3 a kisebb, vékonyabb modell, ami magánhasználatra való. Az e-Cruiser és az S5 már erősebb felépítésű gépek, az S5-ből kifejezetten van futároknak készült verzió is.

Nagyobb típusok: Silence S01, S02

Ezek a barcelonai motorok az e-robogók krémje. Nagyon jó minőségű az egész gép, bizonyítottan tartós akkumulátorokkal, mindent tudó applikációval. Az S01 a polgári verzió, az S02 az ipari. A hajtáslánc és az akkupakk azonos a két modellben, de az S02 alacsonyabb üléssel, nagyobb lábtérrel, fordulékonyabb villaszöggel rendelkezik a professzionális flehasználáshoz optimalizálva.

A robogók hátránya, hogy sokszor a súlyelosztás a tengelyek között nem semleges, általában farnehezek, nem a lábunk között van a motor, hanem úgy ülünk rajta, mint egy széken. A futóművük is gyengébb szokott lenni a motorkerékpárokénál. Mindez a napi közlekedésben nem feltétlen zavaró, de aki élmény-motorozni akar, az inkább motorkerékpárral tegye.

Elektromos motorkerékpárok

Ezekből is vannak „B”-s jogsival vezethető kisebbek és nagyobb rendszámos gépek.

Kisebb, de kifejezetten élménymotor a Sur-Ron.

Igazi kultuszmotor nemzetközi szinten, rengeteg pimppel, átépítési lehetőséggel. Van utcai és sport verziója. Gyakorlatilag azonos a kettő, de vannak különbségek. Az utcain vannak tükrök, irányjelzők, féklámpa, más a fényszóró is és a kijelző is. Az utcai változat végsebessége le van korlátozva a segédmotorkerékpáros kategóriának megfelelően, de nem nagy mágia kivenni ezt a korlátozást, onnantól ugyanolyan, mint a sport.

A Firefly a régebbi, gyengébb változata, a Light Bee a fejlettebb verzió. Ugyanennek a gyártónak új típusa a Storm Bee, ami az elektromos KTM Freeride versenytársa. Meglátjuk, hogy lesz-e olyan népszerű, mint a kistestvére.

Nagyobb, rendszámos elektromos motor modellek

A Nuuk a Rieju, spanyol gyártó elektromos modellje. Megosztó formavilággal, brutális erővel és teherbírással.

Horwin CR6

Egy elegáns modell, ízlésesen ötvözi a retrót a modernnel. Nem versenymotor, de lendületes közlekedésre készült. Hamarosan érkezik a CR6 pro még nagyobb teljesítménnyel és váltóval!! Ez egyelőre ritka kuriózumot képvisel az elektromos motorkerékpárok között.

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

Napelem telepítés vélemények