Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Miben segít a napelem optimalizáló?

Azt hiszem, nem túlzás azt állítani, hogy a napelemes technológia szinte évről évre forradalmi fejlődésen megy keresztül. Az egyik ilyen áttörés volt a napelem optimalizáló megjelenése. Bár ez a korábbi évek találmánya, még mindig nagyon fontos. De mi az a napelem optimalizáló és mikor van rá szükség?

A napelemek működése

Érdemes tudni, hogy a napelemeket sorba – úgynevezett sztringbe – kötik, és teljesítményük hatással van egymásra. A napelemes rendszerek esetében a leggyengébb láncszem elve érvényesül, ami azt jelenti, hogy ha valamelyik panel bármilyen okból rosszabbul teljesít, a többi napelem teljesítménye is – ahhoz igazodva – romlik.

Belátható, hogy ez rendkívül előnytelen, így mindenképpen szükség van valamilyen megoldásra. Itt jönnek be a képbe a napelem optimalizálók.

Mi az a napelem optimalizáló?

A napelem optimalizáló lényegében nem más, mint egy elektronikus szerkezet, amely egy kis dobozban helyezkedik el, és vagy a napelem hátoldalára, vagy a tartószerkezetre erősítik fel.

A napelem optimalizáló feladata, hogy panelenként maximalizálja a teljesítményt, és elérje, hogy a teljes rendszer mentes legyen a teljesítményt csökkentő hatásoktól, azaz kivédi a leggyengébb láncszem mechanizmusát.

Mikor van szükség napelem optimalizálóra?

Alapvetően négy okból lehet szükség napelem optimalizáló felszerelésére:

  • ha egy vagy több panelt árnyék ér,
  • ha az eltérő teljesítményű panelek kerültek felszerelésre.
  • a tetőn több felé tájolva kerülnek fel a napelemek, mint amennyi munkapontja az inverternek van,
  • ha a megrendelőnek fontos, hogy egyesével lássa napelemeinek a hozamát

Boncolgassuk kicsit a fentieket!

Az árnyék negatív hatása

Az osztott tető, a fák, a kémény, de még egy antenna is képes csökkenteni a teljes napelemes rendszer teljesítményét. Ha az egyik napelemet árnyék éri, akkor az összes többi napelem teljesítménye annak a panelnak a teljesítményéhez igazodik, tehát összességében rontja le a teljes rendszer áramtermelését.

A különböző teljesítményű napelemek

Elsőnek furának tűnhet, de életszerű példa, hogy különböző teljesítményű napelemek felszerelésére kerül sor. 

Ez legtöbbször akkor fordul elő, ha a napelem tulajdonos bővíteni szeretné rendszerét, és a gyors technikai fejlődés következtében már nem kapható az a napelem típus, amelyet korábban felszereltek. Rosszabb esetben az is előfordulhat, hogy hasonló teljesítményű napelemet sem lehet találni – akár más gyártótól sem.

Ilyenkor az a megoldás, hogy napelem optimalizálók kerülnek felszerelésre. Ezáltal az inverter képes maximális hatásfokon üzemelni. Ez alól az lehet kivétel, ha az új napelemeket lehetséges az inverter külön munkapontjára kötni.

Mi a különbség a hagyományos és a napelem optimalizálóval ellátott rendszerek között?

A napelem optimalizálóval ellátott rendszerek panelenként kezelik az egyes teljesítmény különbségeket. Maximalizálja a teljesítményt, így ha bármely panel eltérően működik a többihez képest, az nem tudja lerontani az összteljesítményt. Lényegében a teljes rendszer a maximumon tud működni. Hátránya, hogy maga a rendszer több alkatrészt tartalmaz, tehát nagyobb a meghibásodás veszélye, viszont a jó hír, hogy pontosan lokalizálható, hogy melyik panel, vagy panel optimalizálója hibásodott meg.

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

A napelem teljesítménye

A napelem mérete kapcsán íródott cikkünkben említettük, hogy ahhoz hozzátartozik a teljesítmény is, azaz, hogy 1 napelem hány kW-ot termel. Ez összefügg a panel fizikai

Tovább olvasom »
napelem lapostetőre

Napelem lapostetőre?

Napelemrendszer kivitelezése kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy telepíthető-e napelem lapostetőre avagy sem. Ugyanis sokféle tetőtípus létezik, de a válasz így is mindenképpen igen, tehát

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények