Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

A napelem súlya: elbírja a tetőszerkezet?

“Mennyi a napelem súlya? Elbírja a tető?” Ezek azok a kérdések, amelyek szinte biztosan felmerülnek egy leendő napelem tulajdonos esetén. Ez teljesen természetes, hiszen egy viszonylag régebbi építésű ingatlan tetőszerkezetén már látszódhat az idő nyoma, nem beszélve a kivitelezési hibákról. Cikkünkben eláruljuk, mire figyeljen oda.

A napelem súlya

Kezdjük is az első kérdéssel: mennyi a napelem súlya? Általánosan elmondható, hogy egy tetőn használatos napelem panel 19-22 kg-os. Természetesen ez még nem elég információ az Ön számára, hiszen tudnia kell, mekkora rendszerre van szüksége. Ezt napelem kalkulátorunk segítségével könnyedén kiszámolhatja. 

Nézzünk egy konkrét példát! Tegyük fel, hogy havi villanyszámlája 20 000 Ft. A tető felülete az ideális, déli tájolású, dőlésszöge pedig 30°. Ebben az esetben az éves áramfogyasztása kb. 6000 kWh. 1 kWp napelem ezen adottságok mellett kb. 1200 kWh energiát termel, ami azt jelenti, hogy 6000/1200 = 5 kWp beépített napelem teljesítményre van szükség. Ez azt jelenti, hogy amennyiben 375 W-os napelem kerülnek telepítésre úgy 5000/375= 13-14 db-ra lesz szükségünk belőle, ami kb. 28 nm2-t foglalnak majd el a tetőnkön.

De mit is jelent ez pontosan? Ha például Longi Solar napelemek kerülnek telepítésre, akkor a 14 db 375 W-os panel súlya 273 kg (darabonként 19,5 kg). Ehhez még hozzá kell számolni a tartószerkezet súlyát, ami a tető típusától függ, de nagyságrendileg 3 kg panelenként, azaz összesen 315 kg. Ha belegondol, hogy ez megközelítőleg három testes férfi súlya, és még el is oszlik a tetőn, már nem is tűnik feltétlenül soknak, 1 nm-re vetítve kb. 11 kg.

Mivel a tető egy kiadós hóesést követően sem dől össze, így látható, hogy a napelemeket is el kell bírnia. Tehát nem minden esetben az a fő kérdés, hogy elbírja-e a tető.

Miért kérdés mégis a napelem súlya?

Mivel a napelemek esetében több évtizedes működésben gondolkodunk, ezért előnyös, ha azt a tetőszerkezet jelentősebb, a napelemeket érintő javítás nélkül kibírja. Tehát, ha bizonytalan, ha javítandó felületeket lát, ha már felmerült Önben a tetőcsere kérdése, érdemes elsőként egy áccsal egyeztetni.

Rosszabb minőségű tetőknél szükség lehet egy előzetes tetőcserére, de ez nem minden esetben igaz. Az egy tévhit, hogy a napelemek telepítését meg kell előznie a tetőcserének. Ugyanígy az is tévhit, hogy a régebbi tetőkre nem lehet napelemet telepíteni.

Mikor számít mégis a napelem súlya?

Lapostető esetén természetesen más tartószerkezetre van szükség, ugyanis annak kell biztosítani a megfelelő dőlésszöget. Továbbá ott a terhelés megoszlása is eltérő, így ezzel számolni kell.

Palatetőre nem javasoljuk napelemek telepítését. A pala könnyedén törik, nem egyszerű kicserélni, ezért érdemes más felületet keresni. Nem létezik lehetetlen, csak más megoldást kell találni. Ma már számos lehetőség közül lehet választani, ilyen például a földre telepítés is.

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

Napelem telepítés vélemények