Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Megjöttek a 100%-os lakossági napelemes pályázat részletei

A lakossági uniós napelemes pályázat lebonyolítására létrehozott kormányzati oldalra felkerült hétfő délután a végleges szabályrendszert rögzítő kiírás.

REGISZTRÁLT KIVITELEZŐ

A Tiszta Energiák Kft. regisztrált kivitelezőként áll rendelkezésre a 100%-os pályázatoknál. Forduljon hozzánk bizalommal!

Ebből kiderült, hogy továbbra is két célra lehet 2,9 millió forinttól 11,3 millió forintig terjedően 100%-os támogatást nyerni (picit változtak az összeghatárok). Az egy főre számított jövedelmi korlát összege (4,85 millió forint) nem változott, de közben egy új pontrendszer is bejött a képbe, amely már az adott ingatlan elhelyezkedését és az oda bejelentett gyermekek számát is figyelembe veszi.

Napelemes Palyazat 1, Tiszta Energiák Kft.

A végleges szabályok országosan az alábbiak

 • Az RRF- 6.2.1 „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázat keretében kizárólag az alábbi két különböző műszaki tartalom egyikére igényelhető támogatás: (1) Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése, VAGY (2) tetőszerkezetre helyezett, alább részletezett kapacitáskorlát mellett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje. Itt a második cél az eddigi változatban még ez volt: „Napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési, valamint használati melegvíz előállító rendszerek elektrifikálása”, tehát a pályázati cél is lényegesen változott.

PÁYÁZÓK KÖRE

 • Pályázók köre: az adott ingatlanban (rész)tulajdonnal rendelkező (haszonélvezeti-, özvegyi-, illetve egyéb jog nem elegendő!) nagykorú természetes személy(ek egyike) adhat be kérelmet, de ehhez van egy jövedelmi korlát. Csak akkor adhat be kérelmet, ha az ingatlanban (rész)tulajdonnal rendelkező személy(ek) 2020. évi adóbevallásban szereplő együttes jövedelme egy főre vetítve nem haladja meg a 4,85 millió forintot. Fontos, tehát, hogy a tulajdonosokat kell figyelembe venni (a pályázat benyújtásakor aktuális tulajdonosokat) és így az állandó lakcímmel/tartózkodási hellyel oda bejelentettek számával nem kell számolni az egy főre jutó jövedelemnél.  
 • Mindez azt jelenti, hogy a 4,85 millió forint/fő korlát nem változott, de a kiírásban számos pontosítás van a jövedelmi korlát során figyelembe vehető körülményekre (pl. nyugdíj is jövedelemnek minősül, és akinek nem volt 2020-ban jövedelme, nem szerepeltethető a képletben a nevezőben). Az öröklési és adásvételi, illetve ajándékozási kérdéseket is tisztázza a kiírás végleges verziója.
 • Két nagyon fontos újítás is van a benyújtott pályázatok tartalmi értékelése terén, ami jócskán megváltoztathatja az eddigi elképzelésekhez képest a pályázati esélyeket. Egyrészt ugyanis az ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező, 18. életévüket be nem töltött személyek (a továbbiakban: gyermekek) száma szerint plusz pontszámok kaphatók (nincs gyermek: 1 pont, 1 gyermek: 2 pont, 2 gyermek: 3 pont, 3 vagy több gyermek:4 pont). Másrészt az is számít, hogy a támogatásban részesíteni kívánt ingatlan hol fekszik az országban: ha nem minősül kedvezményezett járásnak: 1 pont, ha csak kedvezményezett járás: 2 pontot kap, ha viszont fejlesztendő járásnak minősül (még nagyobb rászorultsági fok a térség adottságai alapján), akkor 3 pontot kap.
 • Az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás intenzitása 100% (ebben nincs változás), az elnyerhető támogatás a napelem tetőre szerelésekor (fenti első cél) legfeljebb bruttó 2 900 000 forint lehet (az eddigi kiírásban 2 896 108 forint szerepelt), a fenti második cél esetén legfeljebb bruttó 11 300 000 Ft (az eddigi kiírásban 11 559 214 Ft volt). Az egy pályázó által igényelhető vissza nem térítendő támogatás mértéke a pályázat által érintett ingatlan műszaki állapota és a megvalósításra kerülő műszaki kombináció mentén változik.
 • Támogatásban várhatóan 34 920 család részesül, és ebből a második fejlesztési célra (komplex) várhatőóan 11600 család kap majd pénzt. Pályázatokat 4 ütemben, megyénként eltérő beadási időpontokkal, de rögzített megyei támogatási keretre lehet benyújtani (ezekben nincs érdemi változás).

Pontozás és döntéshozatal

A felhívás 51. oldalától látható egy táblázatban, hogy milyen tartalmi értékelési szempontoknak kell megfelelni és a fenti két nagy újítás (gyermekek száma és járás helye) alapján azt is látszik, hogy a kapható maximális pontérték 7 pont. Ezután azt rögzíti a szabályrendszer, hogy

Azok a pályázatok részesülhetnek támogatásban, amelyek a tartalmi értékelésen minden értékelési szempontra megfelelt vagy nem releváns minősítést kapnak. Az egyes szakaszokra benyújtott pályázatokat a tartalmi értékelésen kapott pontszám alapján csökkenő sorrendbe szükséges rendezni.

Azt is rögzíti a szabály, hogy „A rendelkezésre álló támogatási keretet a tartalmi értékelésen minden szempontra megfelelt vagy nem releváns minősítést kapott pályázatok között szükséges felosztani, a pontszám szerint felállított sorrend alapján.” Fontos tudni, hogy „A nem megfelelő energia- és költséghatékonyságú pályázatok elutasíthatóak. A pályázatok az értékelői javaslatok alapján, régiós megbontás szerint, több döntési körben kerülnek támogatói előterjesztésre.”

TELJES TÁRSASHÁZAK NEM VEHETNEK RÉSZT, CSAK LAKÁSTULAJDONOSOK

 • Nem nyújtható támogatás teljes társasház korszerűsítésére (társasház esetében a lakástulajdonosok külön-külön, egyedileg pályázhatnak saját ingatlanuk felújítására); ez eddig nem volt benne a kizáró feltételek között.

MEGLÉVŐ NAPELEMES RENDSZERRE NEM IGÉNYELHETŐ

 • Bár sok kérdés vonatkozott erre, de a végleges kiírás rögzíti, hogy nem nyújtható támogatás a pályázat benyújtásának időpontjában már meglévő napelemes rendszer bővítésére, cseréjére, korszerűsítésére (kivéve, ha fűtéskorszerűsítés az igénylés célja a támogatásban részesíthető kapacitáshatárig), vagy fűtéskorszerűsítés igénylése esetén hőszivattyú, vagy fűtőpanelek kapacitásnövelésére, korszerűbb típusra történő cseréjére.
 • Ugyanígy azt is világosan rögzíti a végleges szabályrendszer, hogy nem nyújtható támogatás ugyanazokra a munkákra, melyeket – az államháztartás alrendszereiből nyújtott vagy uniós támogatási forrásból – a jelen pályázatban megjelölt támogatható tevékenységekkel (elszámolható munkákkal) azonos tartalommal végeztek el és a korábbi pályázatban megvalósított beruházás átadás-átvétele a jelen pályázatban szereplő beruházás megvalósítását megelőző 10 évben történt meg. Ez tehát azt jelenti, hogy ha az Otthonfelújítási támogatás, Családi Otthonteremtési Kedvezmény keretében már elnyert ugyanilyen célú támogatással ezt a támogatást nem lehet elnyerni, de ha ezekben a programokban más célt valósít meg a pályázó, akkor mehet a kettő párhuzamosan. Sok kérdésre fontos üzenet az is, hogy „nem lehetséges továbbá már lecserélt fűtőpanelt nagyobb teljesítményűre cserélni, vagy már létesített napelem kapacitását növelni” ennek a támogatásnak a keretében.

TOVÁBBI ÚJ TILTÓ FELTÉTELEK

 • Nagyon fontos új tiltó feltétel, miszerint nem nyújtható támogatás azon ingatlan korszerűsítéséhez, amelyben a beruházással érintett ingatlanban a pályázat benyújtásakor található fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászárók legalább fele (nyílászárók felületében kifejezve, amit az energetikai tanúsítvány tartalmaz) megfelel a hatályos jogszabályban foglalt követelményértékeknek.
 • Szintén új tiltó feltételek, hogy nem nyújtható támogatás a hálózatra nem kapcsolódó, szigetüzemben működő napelemes rendszerek telepítésére, illetve talajra telepített napelemes rendszer kialakítása kapcsán. Utóbbit nagyon sokan kérdezték a társadalmi egyeztetés során, de ezek szerint kizárólag a tetőre telepített napelemre lehet támogatást kapni.
 • Sok kérdés vonatkozott arra, hogy a melléképület, garázs tetejére szerelt napelem rendben lenne-e és úgy tűnik, hogy igen, egyedül a talajra szerelt napelemet nem támogatják. Fontos: figyelni kell arra, hogy „kizárólag lakhatási céllal épült lakóingatlanok korszerűsítése támogatható”, de aztán a műszaki elvárások között már azt is rögzítik: „Mind a 2.1.1, mind a 2.1.2 pont esetében a napelem-panelek mindazon épület tetőszerkezetére helyezhetők, az épületek funkciójától függetlenül, amelyek a pályázat által érintett ingatlan szerinti helyrajzi szám alatti földterületen találhatók, társasház esetén pedig a társasház épületének tetejére történhet az elhelyezés. A napelem lapostetőre történő elhelyezése elfogadott, talajra telepítés nem támogatható.”

PÁLYÁZAT BEADÁSI ÜTEMEZÉS

A pályázat beadási ütemezése picit módosult, azaz november közepe helyett a legelső jogosult megyékből csak december 6-tól lehet majd beadni a pályázatokat. Összesen 4 pályázati kör lesz, mi most alább csak az első kettőt mutatjuk be:

REGISZTRÁLT KIVITELEZŐ

A Tiszta Energiák Kft. regisztrált kivitelezőként áll rendelkezésre a 100%-os pályázatoknál. Forduljon hozzánk bizalommal!

Palyaatiutemek211018 485764, Tiszta Energiák Kft.

Nagyon fontos, hogy a szakaszos beadáshoz szakaszokra leosztott keretösszegek is tartoznak. 

Ez azt jelenti, hogy „hiába” özönlene be az első pályázati szakaszban a 100 milliárdos összes országos keretnél sokkal több igény, elvileg marad még elosztható keret a második, harmadik és negyedik szakaszra is. Legalábbis most ez a cél és ezt rögzíti az alábbi táblázat is. Azt a kiírói törekvést más (céges) uniós pályázatoknál is látjuk, hogy igyekeznek elnyújtani a támogatott beruházások indulását, megvalósítását, erre a szakaszos beadás és a hozzá rendelt szakaszos összeg a megoldás.

A cél az, hogy ne hullámszerű legyen a kereslet megjelenése az adott témában a gazdaságban, és így ez lehetőleg ne verje fel (még jobban) az árakat, hanem stabil, lehetőleg egyenletes legyen a megvalósítás, a kapacitások leterhelése. Ha viszont valaki nem adja be az első körben a pályázati igényét, könnyen lehet, hogy 2022-ben, a második pályázati körben már a 2021-es, tehát a válságból való kilábalás során sokaknál érdemben emelkedő jövedelem és NAV-bevallás alapján tudja csak megtenni és lehet, hogy emiatt szorul ki az egy főre eső jövedelmi korlát alapján a pályázatból.

Szakaszos Beadas Osszegek211018 485770, Tiszta Energiák Kft.

csökkent az elszámolható költség

Változott 1 kWp napelem rendszer kiépítésének maximálisan engedélyezett elszámolható költsége.

Ez 520 ezer 700 forintról 485 ezer 645 forintra csökkent, de közben a sokaknál fellépő igény (1-ről 3 fázisra bővítés, amper növelése és villanyszerelés) engedélyezett maximális elszámolható összege 57 ezer 600-ról 96 ezer 400 forintra ugrott. Számos egyéb tétel pontos elszámolható maximális összege is benne van a részletes kiírásban.

TOVÁBBI FONTOS FELTÉTELEK

Kiemelten fontos változás, hogy akár az első, akár a második fejlesztési célt is vállalja az ingatlantulajdonos, feltétele a támogatásnak, hogy „a pályázati felhívás meghirdetésekor a háztartási méretű kiserőművekre vonatkozóan úgynevezett nettó szaldó elszámolás van érvényben, mindazonáltal Kedvezményezett a pályázati kérelem benyújtásával vállalja, hogy az elszámolási mód változása esetén az új elszámolást alkalmazza”.

GYAKORLATILAG TEHÁT EZZEL A PÁLYÁZATTAL NEM LEHET HOSSZÚ TÁVRA BIZTOSÍTANI AZT, HOGY A VÁRHATÓAN 2023 VÉGE UTÁN SZALDÓRÓL BRUTTÓRA VÁLTOZÓ ELSZÁMOLÁSI RENDSZER ALÓL MENTESÜLJÖN A LÉTREJÖTT FEJLESZTÉS.

Műszakilag fontos feltétel továbbá, hogy „kizárólag olyan háztartási tárolóegységek és inverterek számolhatók el, melyek eszközoldalról alkalmasak arra, hogy a későbbiekben a villamos energiáról szóló törvény felhatalmazása alapján eljáró szervezet (pl. elosztói engedélyes társaság, aggregátor) távolról tudja azokat vezérelni, szabályozni”. Egy kiskapu bezárását szolgálja az a feltétel, hogy „a 2.1.2 pont szerinti műszaki tartalom (bővebb fejlesztés – a szerk.) választása esetén a készítendő energetikai tanúsítványok alapján megállapított energiamegtakarítás értékét a Kedvezményezett ellenérték fejében nem értékesítheti.”

Figyeljünk oda ezekre is:

 • Az első fejlesztési célnál (tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezetét célzó napelemes rendszer létesítése) van egy nagyon fontos pontosítás (közbeszerúrt félmondat: „éves fogyasztás kWh-ban kifejezett összegének 1100-zal elosztott értékét…”, de egyúttal a sok kérés mellett sem engedett a tárca: továbbra is legfeljebb 5kW-os beépített névleges kapacitású napelem telepíthető. Az új szabály szerint tehát ekkora fejlesztés valósítható meg: „támogatásban kizárólag olyan napelemes rendszer részesíthető, ahol a napelem-panelek összesített névleges beépített teljesítménye nem haladja meg a pályázat által érintett ingatlanban pályázat beadását megelőző elszámolási év éves fogyasztás kWh-ban kifejezett összegének 1100-zal elosztott értékét, de legfeljebb az 5 kWp-et.”
 • A második fejlesztési célnál („Tetőszerkezetre helyezett, a tervezett fűtési rendszer ellátását célzó napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása levegő-levegő, vagy levegő-víz hőszivattyúval villamosenergia tároló beépítése, nyílászáró csere”) a napelemre engedélyezett maximális beépített kapacitás továbbra is legfeljebb 5 KWp lehet. Nagy változás viszont, hogy 5 kWh-ról 14 kWh-ra megemelték napelemes rendszerhez kapcsolódó akkumulátoros tárolóegység tárolókapacitásának maximumát.
 • Szintén a második célnál fontos változás, hogy ezúttal már beleírták pontosan, hogy mekkora lehet a meglévő fűtési rendszer kiváltása, új, energiahatékony, levegő-levegő, vagy levegő-víz hőszivattyú beépítésével: ennek felső korlátja tehát 12 kW fűtési teljesítmény. Megjegyzik azt is, hogy ebbe beleértik a meglévő fűtési rendszerre való hatékony rákötéshez elengedhetetlen tevékenységek elvégzését. Infra- és fűtőpanelek kizárólag kiegészítő fűtésként támogathatók, azaz ingatlanonként legfeljebb 2 db infra- vagy fűtőpanel kiépítése támogatható egyenként legfeljebb 6 m2 nagyságú helyiség fűtésére. Külön részletezik a kiírásban, hogy milyen műszaki paramétereknek kell megfelelnie levegő-levegő, vagy levegő-víz hőszivattyúknak.

kötelezően megvalósítandó?

 • Az önállóan támogatható tevékenységek rovatban leírt összes műszaki tartalom kötelezően megvalósítandó, a további tételek kapcsán támogatás kizárólag az önállóan támogatható tevékenységek teljeskörű megvalósítása mellett igényelhető. Ezután jön az aláhúzott rész: „E szabály alól kivételt képez a nyílászárók beépítése: amennyiben a beruházással érintett ingatlanban a pályázat benyújtásakor található fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászárók legfeljebb fele (nyílászárók felületében kifejezve, amit az energetikai tanúsítvány tartalmaz) megfelel a hatályos jogszabályban foglalt követelményértékeknek, abban az esetben azok megvalósítása elfogadható, azonban azok korábbi beszerzési, illetve kivitelezési költsége nem számolható el.” Így tehát ez a megengedő pont felmentést ad a fentebb jelzett szigorú feltétel alól (ami az első fejlesztési célra jogosult ingatlanok körét korlátozza), miszerint ha a nyílászárók felület szerinti fele korszerűnek minősül, akkor nem lehet támogatást nyerni.
 • Új feltétel a műszaki paraméterek között, hogy „A napelemes rendszer telepítéséhez szükséges engedélyezési eljárást a Támogatói Okirat hatályba lépésétől számított, fázisbővítés nélküli beruházásoknál 6 hónapon, fázisbővítéssel járó beruházásoknál 12 hónapon belül meg kell indítani a szolgáltatónál.” Az viszont nem új feltétel, de oda kell figyelni rá, hogy „A pályázat benyújtását követően a pályázat tartalmi elemeinek indokolatlan változtatására nincs lehetőség. Az ilyen jellegű módosítási igények nem vehetők figyelembe.”‘

forrás: https://www.portfolio.hu

https://napelem.palyazat.gov.hu

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

Napelem telepítés vélemények