Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Napelemrendszer kivitelezése kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy telepíthető-e napelem lapostetőre avagy sem. Ugyanis sokféle tetőtípus létezik, de a válasz így is mindenképpen igen, tehát erre a fajtára is lehetséges napelem elhelyezése, csak be kell tartanunk néhány alapszabályt.

napelem lapostetőre

A napelem lapostetőre telepítésének sajátosságai

A lapostetős telepítés során több problémát kell áthidalni, mint a hagyományos sátor- vagy nyeregtetős telepítésnél. Ugyanis a napelem ideális dőlésszögét ebben az esetben nem a tető dőlésszöge adja meg, hanem a tartószerkezet. Viszont itt számolni kell a légmozgással, mert a szél így könnyen a napelemek alá kaphat.

Hazánkban lakossági szinten sokkal több ferdetetős házzal találkozunk, mégis megtalálhatók a lapostetős megoldások is, gondoljunk csak a gyárak csarnokaira vagy a lapostetős társasházakra.

Habár Magyarországon déli tájolás esetén az ideális dőlésszög 35° körül van, ez nem jelenti azt, hogy kisebb dőlésszög esetén ne lenne célszerű napelemeket telepíteni, mivel az ideálistól való eltérés csupán néhány százalékos hatásfokvesztést okoz.

Hogyan függ össze a napelemek energiatermelése a dőlésszöggel?

Amint azt fentebb tisztáztuk, a 30-40° közötti dőlésszög a legcélravezetőbb, déli tájolással párosítva. A legideálisabb az, ha a napelem panelek felületét merőlegesen éri a napfény, tehát ha a beesési szög 90°.

Déli tájolással érhetjük el a legmagasabb energiatermelést, hiszen ez esetben inkább délután éri a napfény a paneleket.

A legjobb déli irányú tájoláshoz képest a dél-kelet és dél-nyugat irányú telepítés kb. 5%-os veszteséget okoz. A nyugati vagy keleti tájolás megközelítőleg 15%-os veszteséget jelent.

A lehető legrosszabb választás az északi tájolás, mert ebben az esetben a veszteség még az előbbieknél is nagyobb mértékű.

dőlésszög és tájolás hatása a napelemek teljesítményére

Napelem tartószerkezet lapostetőre

Számos olyan tartószerkezet létezik, melyet közvetlen lapostetős megvalósítás esetére gyártanak. Ezeket az alumínium tartószerkezeteket úgy készítik, hogy a tetőhöz képest plusz dőlésszöget kapjanak a napelemek, ezáltal jellemzően például 15° vagy 20°-os dőlésszöggel kerülnek elhelyezésre a panelek.

napelem tartószerkezet

Mire kell odafigyelni lapostetős napelemrendszer tervezésekor?

Lapostetős épületre minimum 2 sorban kell a napelemeket felszerelni. Viszont ebben az esetben figyelni kell az egymás mögött lévő panelek közötti megfelelő távolságra.

Míg egy ferdetetős kivitelezésnél -mivel egy síkban vannak- nem tudják egymást árnyékolni az egyes napelemsorok, ez a megoldás a lapostetős telepítés esetében nem célszerű.

Ha a napelemek közel vannak egymáshoz akár le is árnyékolhatják egymást. Emiatt egy bizonyos távolságot érdemes tartani két egymás mögötti sor között.

napelemek lapostetőn

Kiemelten fontos odafigyelni továbbá arra is, hogy a napelemek megfelelően legyenek rögzítve, hiszen nagy széllökések esetén könnyen alákaphat a szél és leszakíthatja őket a tetőről.

Ezt elkerülendő, úgynevezett ballasztsúlyokkal szokták ellátni a napelemek tartószerkezetét. Ilyenkor célszerű megvizsgálni, hogy az adott tetőszerkezet elbírja-e ezt a megnövekedett súlymennyiséget, ami elhelyezésre kerül rajta.

Érdemes lehet a napelemet lapostetőre fektetve elhelyezni?

Felmerülhet az a kérdés is, hogy nem érné-e meg jobban közvetlenül a tetőre fektetve elhelyezni a napelemeket, és akkor kevésbé tud alákapni a szél, az árnyékolásra sem kell figyelni és akár több panel is elhelyezhető lenne a tetőn.

A válasz sajnos nem. Hiszen nulla fokos dőlésszög esetén a napelem öntisztulása nem történik meg és a szél ebben az esetben is fel tudja kapni a napelemet.

Tehát minden esetben célszerű valamilyen mértékű dőlésszöget biztosítani a napelemek számára.

Összességében elmondhatjuk, hogy a napelem lapostetőre telepítése technikailag abszolút megoldható és ugyanúgy megérheti a beruházás, mint például a ferdetetős verzió. Megfelelő kivitelezés és napelem tartószerkezet esetén ugyanis kinyerhető a legideálisabb hatásfok a rendszerből.

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

A napelem teljesítménye

A napelem mérete kapcsán íródott cikkünkben említettük, hogy ahhoz hozzátartozik a teljesítmény is, azaz, hogy 1 napelem hány kW-ot termel. Ez összefügg a panel fizikai

Tovább olvasom »
napelem mérete

A napelem mérete

A napelem mérete az egyik leggyakoribb és egyben legkézenfekvőbb kérdés, ami fel szokott merülni a téma kapcsán. Ez azért is lényeges, mert például telepítéskor nem

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények