Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Mikor telepíthető napelem tetőre és mikor nem?

A napelem tetőre való telepítése a legtöbb esetben könnyen megoldható, ám akadnak bőven kivételek is. Mindenekelőtt kiemelten fontos átgondolni, hogy a rendelkezésre álló tető alkalmas-e egyáltalán a panelek fogadására. Ugyanis igen sok tényező befolyásolja azt, hogy milyen tetőre lehet telepíteni, illetve milyen alternatív megoldásokban gondolkodhatunk, amennyiben a tető nem megfelelő.

FONTOS SZEMPONTOK A NAPELEM TETŐRE TELEPÍTÉSEKOR

A legegyértelműbb megoldás, amikor a napelem tetőre kerül. A munkálatok megkezdése előtt azonban érdemes meggyőződni a tetőszerkezet megfelelő statikai állapotáról, illetve a fedés, héjazat minősége is lényeges szempont.

Az alábbi tetőtípusok ideálisak napelemes rendszer telepítésére:

  • betoncserép
  • égetett cserép
  • fémlemez (pl. trapéz, hullám, korcolt)
  • zsindely
  • lapostető

Mik azok a szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni?

A tetőfelület nagysága 

Egy 10-15 táblából álló átlagos napelemes rendszer telepítésére 17-28 négyzetméter tetőfelületre van szükség.

A tetőszerkezet kora és állapota

Egy átlagos háztartás áramszükségletét körülbelül 10-15 napelem panel tudja biztosítani. Egy napelem súlya 19-22 kg között mozog, így ha csak a táblákat vesszük, minimum 190-300 kg-os terhelést kell elbírnia a tetőnek. És erre jön még rá a tartószerkezet, illetve a többi alkatrész.

A tető tájolása és dőlésszöge

A napelem tetőre telepítésekor a legoptimálisabb eset a déli tájolás, a dőlésszöget tekintve pedig a 30-35 fok az ideális. 

Napelem lapostetőre

A napelem lapostetőre való telepítése esetén a tartószerkezetnek kell biztosítania a megfelelő dőlésszöget, a felhelyezett balaszt súlyoknak pedig a szélterhelés kivédését.

Nyílászárók, felépítmények

A tetőre telepítés előtt mindenképpen fel kell mérni, hogy milyen nyílászárók, kémények, parabolaantennák vannak rajta, mert ezek jelentősen befolyásolhatják a tartószerkezet és a panelek megfelelő pozícióba helyezését.

A tartószerkezet anyaga

Az ideális választás a rozsdamentes acél vagy az alumínium tartószerkezet, mert ezek az időjárási viszontagságokkal szemben is ellenállóbbak.

Árnyékolás

A napelemes rendszer akkor tud a legjobban működni, ha a nap sugarai merőlegesen esnek a panelekre, illetve ha azok működését semmi sem árnyékolja.

napelem tetőre szempontok

Milyen tetőre NEM építünk?

A napelem tetőre telepítése nem minden esetben megoldható. Rengeteg szempontnak kell megfelelni és vannak olyan tetőtípusok, építészeti megoldások, amelyek nem, vagy csak nagyon nehezen és körülményesen tennék lehetővé a panelek elhelyezését. Nézzünk néhány esetet a teljesség igénye nélkül:

Görbült formák, illetve többsíkú tetők

Forgalmazott napelemeink nem hajlíthatók, síkformájúak. Így ezeket görbült felületeken nem lehet rögzíteni, pl. kúp-, henger-, gömbfelület, ökörszemablakok környezete. A csendesített tetősíkokra csak külön-külön lehet a napelemeket felrögzíteni.

Acélbordás szaruzat

Vannak olyan acélszerkezetek, melyek a szarufa helyett épültek be. Mivel a tetőkampóink, tőcsavarjaink a fa szerkezetbe hosszú csavarral rögzülnek és ebben az esetben erre nincs lehetőség, ezért napelemrendszer telepítésére ez a tetőtípus is alkalmatlan.

Manzárdtető

A formából adódóan a meredek részek fedései le vannak rögzítve, nem bonthatók és a felső lankás részre nem lehet kívülről feljutni. A napelemes rendszer a telepítés során csak kívülről vihető fel a tetőre. Abban az esetben lehet a manzárdtető felső, lankásabb felületeire napelemtelepítést vállalni, ha kívülről van lehetőség a létrás megközelítésre.

Műpala, síkpala, hullámpala

Minden eleme egyesével van rögzítve és bonthatatlan, törékeny; javítani, cserélni nem lehet, ráadásul egészségre veszélyes, rákkeltő pora van.

Fazsindely, nád, szalma, zsúp

Ezekre a típusokra nincsen megbízható rögzítési megoldás.

napelem tetőre hullámpala

Ha a tető nem alkalmas napelemrendszer telepítésére

Abban az esetben, amikor sem a háztető, sem a melléképületek paraméterei nem teszik lehetővé azt, hogy a napelem tetőre telepíthető legyen, kénytelenek vagyunk egyéb megoldásokhoz folyamodni. Lássuk, melyek ezek:

Napelem földre telepítése

Földre is lehet telepíteni a napelemes rendszert, amennyiben a kertben van elegendő hely.

Tetőbe integrált napelemes rendszer

Ebben az esetben a panelek nem a tetőre, hanem a tetőbe kerülnek beépítésre. Ennek a módszernek azonban az a hátránya, hogy nincs megoldva a nyári időszakban a panelek szellőzése, ami negatív irányba befolyásolhatja azok teljesítményét.

Napelemes cserép

Ennek az az előnye, hogy darabjai egyenként cserélhetőek. Hátránya, hogy minden cserép elektromos kábelét külön-külön kell csatlakoztatni, ezzel rengeteg hibalehetőséget létrehozva. Jelenleg magasabb a bekerülési költsége, mint a modulos rendszeré, illetve csak síkcserepek használhatók. Ezek eleve törékenyebbek és a cserepek feltolásának lehetősége a cella sérülése miatt kérdéses.

Carport, azaz napelemes kocsibeálló

Itt kétféle megvalósítási lehetőség van: vagy a már elkészült tetőre kerül telepítésre a napelemes rendszer, vagy -amennyiben a napelemes kocsibeálló nem rendelkezik külön tetővel- ezt a funkciót is a napelemek töltik be.

Szerencsére a technológiai fejlődés lehetővé teszi, hogy már majdnem minden esetben megoldható legyen a napelemes rendszer kiépítése. Akár tetőre, akár földre kerül, hosszú távon mindenképpen megtérül.

Napelem Foldre, Tiszta Energiák Kft.

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

A napelem teljesítménye

A napelem mérete kapcsán íródott cikkünkben említettük, hogy ahhoz hozzátartozik a teljesítmény is, azaz, hogy 1 napelem hány kW-ot termel. Ez összefügg a panel fizikai

Tovább olvasom »
napelem lapostetőre

Napelem lapostetőre?

Napelemrendszer kivitelezése kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy telepíthető-e napelem lapostetőre avagy sem. Ugyanis sokféle tetőtípus létezik, de a válasz így is mindenképpen igen, tehát

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények