A napelem mérete az egyik leggyakoribb és egyben legkézenfekvőbb kérdés, ami fel szokott merülni a téma kapcsán. Ez azért is lényeges, mert például telepítéskor nem mindegy, mennyi a rendelkezésre álló hely, milyen súlyokat kell megmozgatnia a telepítőknek, illetve műszaki szempontból nem elhanyagolható a panelek teljesítménye sem.

Milyen tulajdonságokat takar a napelem mérete?

A napelem panel mérete alatt annak fizikai paramétereit, azaz a hosszát, szélességét, vastagságát, súlyát és a teljesítményét értjük.

Mekkora egy napelem?

Egy napelem panel mérete leginkább a benne található cellák számától függ. Ezek nagysága egységes, így nincs különbség egyik vagy másik gyártó panelei között. Egyébként két standard cellaméret létezik, a 125 * 125 mm-es és a 156 * 156 mm-es; a gyártók túlnyomó többsége az utóbbit használja.

Régebben a standard panelméret 991 mm * 1650 mm * 35 mm volt 60 cellával, a 72 cellás viszont 992 mm * 1980 mm * 35 mm-es. A cellaszám befolyásolja a napelem panel kimeneti feszültségét is: a 72 cellás panelek nagyobb kimeneti feszültséggel rendelkeznek, mint 60 cellás társaik.

Pár éve azonban a fejlesztéseknek köszönhetően a napelemek mérete és teljesítménye is növekedett. Ma már a legnagyobbak jellemzően 2,2 méter hosszúak és 1,1 méter szélesek, ezekről majd később ejtünk szót.

Mi a Tiszta Energiákban a lakossági napelem telepítésekhez a Longi 405-410W-os 54 cellás paneleit használjuk, céges, erőművi projektekhez pedig a Longi 500W-os paneleket, 66 cellával. Ezek jelenleg még a Hi-MO 5 sorozat tagjai, de már úton vannak a Hi-MO 6 sorozat moduljai is, melyeknél lakossági fronton nem lesz méretbeli, csak teljesítménybeli különbség, viszont céges, erőművi verziói már 72 cellásak lesznek.

Napelem Merete Kozeli, Tiszta Energiák Kft.


Mekkora a napelem súlya?

Általánosan elmondható, hogy egy tetőn használatos napelem panel 19-22 kg-ot nyom. Ha például Longi Solar napelemek kerülnek telepítésre, akkor a 14 db panel súlya 273 kg (darabonként 19,5 kg). A háztetőket direkt úgy tervezik, hogy a vastag hótakaró súlya alatt se roppanjanak össze, egy napelemrendszer súlya ehhez képest elhanyagolható. De vannak már 30 kg-os napelem panelek is. Ezek -méretük, súlyuk miatt is – inkább erőművi használatra vannak kifejlesztve.

Mielőtt belevágunk a napelemes rendszer telepítésébe, érdemes meggyőződnünk arról, akár szakember bevonásával, hogy a rendelkezésünkre álló tetőszerkezet alkalmas-e, elbírja-e majd a napelemek súlyát, vagy meg kell erősíteni valamilyen módon.

Milyen a teljesítménye?

A napelem tábla mérete kapcsán mindenképp fontos beszélni annak teljesítményéről is. A napelem teljesítményét Wp-ben (azaz Wattpeak-ben) szokták megadni. Ez azt a csúcsteljesítményt jelenti, amit a napelem ideális körülmények között tud produkálni.

Napelem Merete Teljesitmeny, Tiszta Energiák Kft.

Hogyan függ össze a napelem mérete és a teljesítménye?

A napelem méretének növelésével növekszik annak teljesítménye is. A napelem méretezés szempontjából azonban az az igazán lényeges, hogy a szükséges teljesítmény eléréséhez hány panelre van szükség és ezek mennyi helyet foglalnak majd el a tetőn. Ezt viszont csak az egyéni paraméterek (tájolás, dőlésszög, időjárási tényezők) ismeretében lehet megmondani.

Az, hogy kinek milyen az ideális napelem mérete, az a háztartás átlagos energiafogyasztásától függ. Ha például egy család átlagosan 8 000-10 000 Ft-ot fizet az áramért havonta, a villamos energiaigényük ellátásához elegendő lesz egy 2-3 kW-os napelemrendszer is. Egy 3 kW-os napelem rendszerhez általában 8-10 db napelem panelre van szükség.

A tető mérete azonban gyakran tudja korlátozni a megtermelhető energiamennyiséget. Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő hely, akkor érdemes magasabb hatásfokú napelemeket használni vagy egyéb felületekkel kiegészíteni a rendszert. A napelem tetőre való telepítése mellett ugyanis még számos lehetőség áll rendelkezésre: előtető, garázs vagy melléképület teteje, földre telepítés stb.

Honnan tudhatjuk, hogy mennyi napelem panelre van szükségünk?

A szükséges panelek száma több tényezőtől függ:

  • a kiváltandó, jelenleg felhasznált villamosenergia mennyiségétől
  • a jövőben tervezett beruházásoktól
  • az épület földrajzi elhelyezkedésétől
  • a tető típusától és tájolásától
  • az esetlegesen árnyékot vető épületelemektől, más épületektől, villanyoszloptól,
    növényektől és
  • a napelem panel teljesítményétől

Napelem kalkulátorunk segítségével megtudhatja, hogy az adott körülmények között mekkora méretű rendszerre van szüksége.

Napelem Merete Darabszam, Tiszta Energiák Kft.

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

Napelem telepítés vélemények

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

20+1 dolog

amit mindenképpen

tudnod kell,

mielőtt

napelemet

veszel.

TöltsD le ingyenes brossúránkat!

.