Napenergia felhasználás Magyarországon

napelem felhasználás Magyarországon

A napelemes lakossági beruházások rohamléptekben terjednek Magyarországon, ma már egyre több épületen tűnik fel a napenergiát hasznosító technológia. A hálózatra visszatápláló napelemrendszer az egyik legkényelmesebb napenergia-hasznosítási mód, és felépítése viszonylag egyszerű.

napelem felhasználás Magyarországon

Napelemekkel fotovillamos úton tudjuk hasznosítani a napenergiát, a napkollektorokkal pedig termikus úton, sajnos utóbbiak egy kicsit háttérbe szorultak, aminek viszont nagy és robbanásszerű fejlődése van, az a napelemes rendszerek piaca – derül ki az M1 Kék bolygó műsorában. Olyan mértékben lecsökkent a technológia ára, hogy ma már a legolcsóbb villamosenergia-termelési módszer a napelemek segítségével hajtható végre.

Nagyon dinamikus fejlődést látunk ebben az ágazatban. Amíg 2013-14 környékén még csak ötezer darab háztartási méretű kiserőmű rendszerünk volt az országban, ez 2018 végére a negyvenezret is meghaladta.

Vannak működésbeli támogatások és finanszírozási támogatások. A Magyar Fejlesztési Bank energiahatékonysági lakossági programja hátterében egy gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program áll, és erre a programra pályázhatnak magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek is. Minden olyan beruházást támogat, amely hozzájárul az energiahatékonyság javításához. Ebben van lényegében az a terület is, amely az új napelemes rendszereknek a megvásárlását segíti, ez egy nullaszázalékos hitelprogram.

ötszázezer és tízmillió forint között vehetik igénybe ezt a hitelt

Magánszemélyek húszéves futamidővel, társasházak és lakásszövetkezetek esetében lakásonként kétszázötvenezer és hétmillió forint között változik ennek az összege és ugyancsak húsz évre vehető igénybe.

A működési támogatást a lakossági napelemes beruházások esetében a villamosenergia-törvény garantálja. Aki ma háztartási napelemes rendszert telepít a házába az ingyen használhatja energiatárolóként a meglévő hálózatot, nem kell költséges akkumulátorokban tárolnia az energiát, a túltermelt mennyiséget nyáron visszatáplálhatja a hálózatba.

A villamosenergia-hálózat szolgál tárolóként

Télen pedig a hálózatból fogyaszthatjuk el, így tehát a villamosenergia-hálózat szolgál egyfajta tárolóként.

Ez alapján mindegy melyik évszakban mennyi energiát termelünk. Az éves szaladó elszámolás miatt egy éven belül bármikor megtermelhetjük a villamos energiát, és bármikor felhasználhatjuk veszteség és költségmentesen, tehát emiatt nem okoz problémát, ha télen kevesebbet áramot termel a rendszer, mint nyáron.

Magyarországon a villamos energia bruttó fogyasztási ára európai összehasonlításban a második legalacsonyabb. Így a lakossági napelemes beruházás megtérülési ideje hosszabb, hat–nyolc év a szakértők szerint.

Egy magyar családnak általában 2080 kilowattóra az éves villamosenergia-felhasználása

ezt egy 1,5–2 kilowattos napelemes rendszerrel tudják kielégíteni, amelynek a beruházási költsége hatszáz- és nyolcszázezer forint közé tehető.

Egy két kilowattos rendszer általában 280-300 wattos napelemekből áll, tehát hat-tíz darab napelem segítségével már meg tudják valósítani azt. Egy napelem 1,6 négyzetméteres, viszonylag csekély tetőfelület kell hozzá, gyakorlatilag bárhol meg lehet oldani bármilyen családi házra, vagy akár társasházra is a villamosenergia-termelést.

Társasházak esetében általában jellemzőn kisebb a tetőfelület, emiatt nem tudják az egész háznak az összes fogyasztását kiváltani.

Forrás: hirado.hu, MNNSZ.HU

Európa 8,4 GW tervezett és megépített napelem projekttel bír

Az Enervis új jelentése azt mutatja, hogy Spanyolország 4,39 GW kapacitással a legnépszerűbb európai piac az energiavásárlási megállapodással rendelkező napelem projektek esetében. A második helyen Olaszország 1,91 GW kapacitással, harmadik Németország 1,05 GW kapacitással.

Tavaly Európában számottevően emelkedett a napelemmel és szélerőművekkel kapcsolatos energiavásárlási megállapodások iránti érdeklődés.

A „ Status Quo: Piac Napemelek és szárazföldi szélerőművek paritása Európában” , című jelentés szerint – amelynek szerzői az Enervis energiaügyi tanácsadói –, Európában jelenleg körülbelül 21 GW szélerőmű és naperőmű kapacitás vár megvalósításra, amelyhez már sikerült biztosítani a kétoldalú energiavásárlási megállapodásokat.

Növekszik a kereslet Portugáliában (444 MW), Dániában (338 MW), Franciaországban (158 MW), Ukrajnában (44 MW), Lengyelországban (35 MW), Svédországban (16 MW) és az Egyesült Királyságban (6 MW).

Az Enervis-nek meggyőződése, hogy ebben a szegmensben a kereslet továbbra is bővülni fog Európa déli országaiban, ez a magasabb napsugárzási értékeknek köszönhető.

Az elektromos áram piac jelenlegi helyzete és megújuló technológiák segítségével előállított elektromos áram költsége jelenti azt a két tényezőt, amely további lökést adhat a nem támogatott projekteknek. Elemzésük arra a következtetésre jutott, hogy a szolár és a szél projektek a nagykereskedelmi piachoz képest megawattóránként akár 20 euró árkülönbséget is képesek voltak elérni. Ezt még annak ellenére is elérték, hogy az EU elektromos áram piacainak emelkedő trendje 2019-ben stagnált.

Forrás: MNNSZ.HU

Miért válasszam az okos napelemet?

okos napelem, smart napelem

Miért válasszam az okos napelemet?

Ha már eldöntöttük, hogy szeretnénk napelemet vásárolni, akkor érdemes fontolóra venni az okos napelem, más néven smart napelemekben kínálkozó lehetőségeket. 

A smart napelem előnyei:

♦ a lehető legmagasabb energiahozam ♦ megbízhatóbb rendszerek ♦ egyszerűbb és olcsóbb a napelemes rendszer telepítése. ♦ magas árnyéktűrés ♦ rugalmasabb égtáj elhelyezés ♦ kevésbé érzékeny a környezeti hatásokra

Hagyományos és smart napelemek közötti különbség

Egy hagyományos napelemes rendszer esetén a napelem panelek sorba, vagyis sztringekbe vannak összefűzve. Erre azért van szükség, hogy a napelem által előállított egyenáramot (DC) a háztartásokban használatos váltóárammá (AC) átalakító inverter számára kiadódjon a megfelelő feszültségszint a lehető leghatékonyabb működéshez.

A sorbakötöttség azonban nagy technikai kötöttséget jelent, hiszen emiatt bármelyik, szennyeződés vagy árnyék miatt akadályoztatott napelem visszafogja az egész sztring működését. Magyarázatként: minden napelemen belül 3 cellasor és 3 bypass dióda van. Ha egy napelem panelre szennyeződés vagy árnyék kerül, akkor az érintett cellasor nem termelni fog, hanem fogyasztóvá válik, csakúgy mint a hozzá tartozó bypass dióda, amin a panel többi cellasorának árama folyik keresztül. Egyszerűbben: az árnyék által érintett cellasor melegedni kezd és már nem áram termelőként, hanem fogyasztóként viselkedik, így az egész panel teljesítménye jelentősen csökken. Ez azért hátrányos, mert egy sztringen belül az egyes modulok nem függetlenek egymástól, hiszen a rajtuk átfolyó áramerősség azonos, így a kevesebbet termelő napelem az összes többi termelését is drasztikusan korlátozza, ahogyan ez a fenti ábrán is jól látszik. Összegzésként: Hagyományos napelemek esetében mindig a leggyengébb láncszem határozza meg az egész sztring működését.

A sorbakötöttség problémáját először mikroinverterekkel próbálták megoldani, ami azt jelenti, hogy minden egyes napelemnek egy saját invertere van. Ezzel a módszerrel a problémát ki is küszöbölték, de két újabbat hoztak be, a túl magas árat és a megbízhatatlanságot. Ezen okok miatt máig nem terjedtek el széles körben a mikroinverterek.

Megjelentek viszont a teljesítményoptimalizálók. Ezek kiküszöbölik a sorbakötöttségből eredő problémákat, azonban már a mikroinverterek hátrányai nélkül. Ezek az első generációs teljesítményoptimalizálók, például a hazánkban legelterjedtebb SolarEdge vagy az Amerikában piacvezető Tigo. Sokkal népszerűbbé váltak, mint a mikroinverterek, mivel megbízhatóbbak és olcsóbbak náluk.

SolarEdge elektronika tartószerkezetre rögzítve

Az első generációs teljesítményoptimalizálókkal ellátott rendszerekben a hagyományos napelem paneleket felokosítják egy külső optimalizálóval, amit általában a szerelők a napelemek tartószerkezetére szerelnek fel.

Ezen rendszerek nagy előnye, hogy már nem sztringenként kezeli a paneleket, hanem külön-külön, így a szennyeződésből, vagy árnyékolásból eredő veszteségek már csak az adott paneleket sújtják.

Ezzel meg is oldották a  hagyományos napelem sztringek leárnyékolásának problémáját, de magán a napelemen belül nem értek el semmilyen pozitív hatást. Tehát hiába az optimalizáló, attól még árnyék esetén a napelem ugyanúgy egy hagyományos panelként viselkedik és az érintett cella hozama kiesik a teljes rendszer hozamából.Ez a fenti ábrán is jól látható.

Az árnyékolásból adódó veszteségek minimalizásában az áttörést a Maxim Integrated által gyártott optimalizáló chipek megjelenése jelentette. Ezeknél a napelemeknél már a cellasorok szintjén megtörténik az optimalizálás, hiszen a chipek technikailag a lehető legmélyebben vannak beintegrálva a napelemekbe: a panelen belülre, a bypass diódák helyére kerülnek.

Baloldalon egy hagyományos, nem optimalizált napelem, középen a bypass diódával. Jobboldalon egy Maxim cellasor-optimalizált smart napelem, a Maxim IC kinagyított képével. Nem csupán a méretkülönbség a Maxim chip előnye, hanem az abban foglalt vezérlés kifinomultsága is.

A Maxim optimalizálás nagyszerűsége a technika egyszerűségében rejlik: nincs szükség plusz optimalizálóra, a chip a gyártás során kerül a panelbe, amire így ugyanaz a garancia vonatkozik, mint a napelemre.

Optimalizálás szempontjából jelenleg ez a legkorszerűbb technika a hazai piacon! A napelemek egymástól teljesen függetlenek, ráadásul a napelemen belül a 3 cellasor is teljesen független, mindegyik részegység a maximumot nyújtja, így szavatolja az élettartama alatti legmagasabb hozamot.

Építkezik? Szigorodnak az energetikai követelmények 2021-től!

Készülhetnek az energiahatékonysági szabályok jelentős szigorodására a családi házat vagy társasházi lakást építők. A most épülő fővárosi társasházi lakások majdnem fele várhatóan már megfelel a 2021-től életbe lépő szigorú elvárásoknak.

Fontos információ, hogy 2021. január 1-je után már csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amely legalább „közel nulla energiaigényű”. A megfelelő energiahatékonysági minősítést a használatbavételi engedély kiadásánál vizsgálják. Az építőiparban gyakorta előfoduló csúszások miatt az idén épülő házak átadása is könnyen jövő évre csúszhat, így már most érdemes odafigyelni az energetikai követelményekre.

Be kell fejeződnie az építkezéseknek 2020 vége előtt…

A 2018. november 1-ig építési engedélyt kapott társasházi lakásokat ugyan 2023 végéig még 5 százalékos áfakulccsal lehet értékesíteni, az energiahatékonysági szigorítás azonban ezekre az ingatlanokra is vonatkozik. Azoknak az építkezésnek, amelynek beruházója a jelenleg érvényes energetikai szabályok szerint szeretne használatbavételi engedélyt szerezni, be kell fejeződnie 2020 év vége előtt – hangsúlyozzák a TAKARÉK Index elemzői.

Forrás: origo.hu

Beszélgetés HAndrással a napelemekről a NOAH önfenntartó házban

Featured Video Play Icon

Nézzétek meg HAndrás vlogger rövidfilmjét, ahol cégünk egyik tulajdonosával Dr Mokry Tamással beszélgetnek a napelemekről, egy elképesztően klassz házban! 🙂 Bővebb információért a napelem telepítés lehetőségeiről és támogatásáról keress minket bizalommal. Felejtsd el a villanyszámlát, válts napelemre: https://www.tisztaenergiak.hu/

Napelemes rendszerek

Amikor kérték, hogy írjak egy cikket „napelemes rendszerek” címmel, először nem voltam túl lelkes, mert ugyan lassan 20 éve foglalkozom a területtel töretlen lelkesedéssel mégis, vagy pont emiatt már lerágott csontnak éreztem a témát. Aztán rájöttem, hogy ez nagyon jó! Azért jó, mert ha visszanézek hogy mi történt ez alatt az idő alatt, azt látom, hogy a napelemes rendszerek átalakították a világot!

napelemes rendszerek

Így alakították át a napelemes rendszerek a világot

2000-ben még nem lehetett napelemes rendszerekkel üzletszerűen foglalkozni Magyarországon, mert nem tartott ott a piac. Igazából nem is nagyon létezett napelemes piac, csak szórványos eladások. Világpiaci szinten is voltak gondjaink, mert nem volt elég napelem a piacon. Szerencsére nekünk volt saját gyártás, ami 40W-os a-Si vékonyréteg napelemeket jelentett, de akkor azok jók voltak, mert legalább voltak és működtek. Mások napelemeket sem tudtak szerezni az építeni szándékozott napelemes rendszereikhez, mert a gyártók már akkor eladták a készleteiket, amikor még le sem gyártották őket. Unikumként telepítettünk napelemes rendszereket az USA-ban, Afrikában, Latin-Amerikában, próbálkoztunk az arab országokban és Kínában, de sehol sem nagy tömegben, hanem egy-egy projekt erejéig. Persze a németeknél már voltak jó napelemes programok, jó feed-in tariff és már lehetett hálózatra visszatáplálni családi házaknak is, de itthon még ennek nyoma sem volt.

napelemes rendszerek magyarországon is

Aztán ez változni kezdett, ahogy a többi ország, köztük Magyarország is ébredezni kezdett és hála a kínaiaknak lett elég napelem és az ár is folyamatosan csökkent. Ennek és az egy-két jobban sikerült, ámde rövid támogatási programnak hála, ma már mindenfelé láthatók napelemes rendszerek a családi házakon, sokszor egy utcában több is, üzemeken, újabban a földeken is.

Miért ilyen népszerűek a napelemes rendszerek?

Nagy szerepe van ebben annak, hogy a világ magától is változik. Sokat hallunk a globális felmelegedésről. Ez sokunkban szül egy szándékot, hogy tegyünk ellene a saját eszközeinkkel. Egy napelemes rendszer telepítése és használata ennek egy módja lehet a sok közül. Kibocsájtásmentesen meg tudjuk termelni a villamos energiánkat. Ez jó. Jó abból a szempontból is, hogy egyfajta biztonságérzetet ad. Érezzük, hogy recseg-ropog a világ. Tudjuk, hogy nincs elegendő erőművünk, ami van az öreg, fenntarthatatlanul szennyező, nemsokára szétesik, villamos energiafogyasztás pedig növekszik. Paks 2 erősen bizonytalan. A legdurvábban szennyez, ha nem is széndioxiddal és füsttel, hanem olyan sugárzó anyagokkal, amiknek tárolása sehol nem megoldott. A működtetése rendkívül drága és gazdaságtalan, a felépítése elképzelhetetlenül sokba kerülhet és hosszúra nyúlhat. Szóval bizonytalan.

Saját napelemes rendszerünkkel megtermelni az energiánkat

Mi a legjobb megoldás? Ha a saját háztetőnkön, a saját napelemes rendszerünkkel megtermeljük a saját energiánkat. Persze ez sem ennyire egyszerű, az évszakos ingadozások miatt, de azért első lépésnek nem rossz, tekintve, hogy mást nagyon nem tudunk csinálni, hogy biztosabb legyen a helyzetünk.

Hasonlóan bizonytalan a gazdaság. Megőrzi a pénz az értékét? Visszakapjuk egyáltalán a pénzünket, ha bármibe befektetjük? Ilyen szempontból is jó befektetés lehet egy napelemes rendszer. Megveszi az ember, nála van, nem valahol máshol, termeli a pénzt és nem elviszi, elég hosszú távra szól. Ugyanannyit termel, mint rendesen, az áram ára pedig ha változik, az felfelé lesz. A napelemes rendszer tulajdonosa így egyre jobban járhat a befektetésével.

büszkeség egy napelemes rendszer?

Saját tapasztalat (bár én lehet, hogy elfogult vagyok), de jó érzés egy napelemes rendszer tulajdonosának lenni. Én is, de láthatóan az ügyfeleink is örömmel nézegetik, hogy adott napokon, időszakokban mennyit termelt a napelemes rendszerük. Jó érzés, mikor megváltozik, vagy teljesen megszűnik az addig megszokott számlafizetés, jó nézegetni a ház tetején a napelemeket, jó érzés az érdeklődőknek elmondani mindent amire kíváncsiak és azt sem bámon, hogy légkondi használata nélkül is élhetővé vált a tetőterünk a legmelegebb nyarakon is.

ellenséges hangok, tévhitek a napelemes rendszerekkel kapcsolatban

Ez tényleg ennyire szép lenne? Nagyjából igen, bár lehet még hallani igaz határozottan csökkenő mennyiségben ellenséges hangokat. Nézzünk néhány ilyet facebook kommentek szemezgetése alapján. „Soha nem térül meg”. Ez egyszerűen hülyeség. Aki kicsit is tud számolni, az kiszámolhatja, hogy de. Mérettől és a kiépítés módjától függ a pontos szám, de mindenképpen tíz év alatt lesz a végeredmény, még akkor is, ha kalkulálunk azzal, hogy a napelemes rendszer élettartama alatt egyszer invertert kell majd cserélni. A megtérülést lehet egyszerűen számolni a jelenlegi bekerülési értékkel, és a jelenlegi villamos energia árral, vagy végtelenül el lehet bonyolítani, bizonytalan változókat behozva, de az eredmény nem sokat változik. „Teljesítménydíjat kell majd fizetni.”

Itthon tényleg lehetővé tették, hogy ilyet fizettethessenek a napelemes rendszereket használókkal, de jelenleg nem kell fizetni semmit. Lehet, hogy soha nem kell. Amikor az elektromos energia hiányával kell kalkulálni, akkor ritka nagy hülyeség lenne bármelyik kormától egy ilyennel visszavetni a lakosság kedvét arra, hogy saját lehetőségei szerint javítson a helyzeten. „Most még nem érdemes napelemes rendszert telepíteni, mert lesznek sokkal jobb technológiák”. Igen, azután lesznek még jobbak, utána még jobbak… „A napelem nem is kíméli a környezetet, mert az előállítása sokkal több energiát igényel, mint amit valaha is megtermel!” Téves. Erre konkrét számítások, kimutatások készültek. Egy kristályos napelem az előállítására és szállítására fordított energiamennyiséget kb. egy év alatt megtermeli, onnan a mérleg pozitívvá válik. „A napelemek nem hasznosíthatók újra, ezért óriási környezetszennyezést okoznak.” Az ember bármit gyárt, az környezetszennyezéssel jár. Ez igaz a napelemekre is. Az nem mindegy, hogy ez a környezetszennyezés milyen mértékű, jellegű és mit kapunk érte cserébe. Ilyen szempontból a napelem egyáltalán nincs rossz pozícióban. Az előállításával és az újrafeldolgozásával okozott környezetszennyezés kisebb, mint amit az okozna, ha valamely más ismert módon reálisan megtermelnénk ugyanazt az energiamennyiséget, amit az adott napelem fog. Jogos a felvetés, hogy a napelemek újra hasznosítása még nem történik tömegesen. Ez így van. Viszont már vannak rá működő technológiák, csak még nem jött össze az a mennyiség elhasználódott napelemekből, hogy ez komoly iparággá válhatott volna. Az azonban sokkal hihetőbb, hogy ez működni fog, mint pl. az, hogy majd a jövőben megoldottá válik a sok ezer évig sugárzó atomhulladék kezelése.

Még egy utlosó gondolat. Megfigyeltük, hogy akik napelemes rendszerrel rendelkeznek, azok előbb-utóbb elektromos hajtású közlekedési eszközt is beszereznek. Akinek már van ilyenje, az pedig szinte biztos, hogy rakat fel napelemes rendszert is. Ebből látszik, hogy a napelemes rendszerek szorosan kapcsolódnak az elektromos közlekedési eszközökhöz, amikkel még környezetkímélőbbek lehetünk vagy nem? Ezt majd egy következő cikkben.

Napelemmel a környezetért

Cikk a hvg.hu-n a napelemek környezeti hatásáról

Azt nem kell különösebben magyarázni, hogy egy szénerőmű közelében milyen biológiai lábnyomok képződnek, s azt se, hogy a szélturbinák keltette zaj lehet-e a környezetére káros hatással. De azt tudományos alapossággal nem vizsgálta eddig senki, hogy egy-egy napelempark létrehozása mivel jár a környezete élővilágára. Nem véletlen, hogy a pótlás éppen a britektől érkezett.

Lassan, de biztosan napenergia-termelő nagyhatalommá érik az Egyesült Királyság. Már tavaly augusztusban robbanásszerű terjedésről árulkodtak a statisztikák; egy év alatt mintegy 153 százalékos növekedést ért el az ágazat, és ha a lendület nem is tarthat a végtelenségig, lassan nagyobb napelem-kapacitással rendelkeznek majd a britek, mint amennyit a Paksi Atomerőmű termel.

A saját atomerőmű építési projektjükkel zátonyra futott szigetországban – velünk ellentétben – az új irányt, ha tetszik: alternatívát is kijelölték már az energetikában: mind jobban beledőlnek a szélenergiába is, motorjai lettek az új rendszerű vízenergiás innovációknak, és lám: az Egyesült Királyságban megéri több lapot is feltenni a fotovoltaikus rendszerek terjedésére.

Érdemes visszaidézni: a napokban szenzációként terjed el a hír, hogy Németországban múlt vasárnap negatív árig jutott el az áram a villamos energia rendszerben annak köszönhetően, hogy a megújulók csúcsra jártak, és a termelő-fogyasztói körben kevesebb fogyasztás volt mint termelés. Nos, a briteknél ez a jelenség már tavaly augusztusban „megesett”. Mielőtt még a német-francia versengésbe belemélyednénk, itt jeleznénk azt is, hogy az első brutális napenergiás rekordot viszont a németek produkálták még 2013-ban.

Arról azonban eddig szinte egyáltalán nem esett szó (tudományos tanulmány szintjén legalábbis nem találkoztunk vele), hogy a napsugarak villamos energetikai hasznosítására létrehozott gazdaságok milyen hatással vannak a környezetükre. (Úgy értve ezt a kérdést, mint ahogyan a szélfarmokat az alacsony frekvenciás búgásért, a madarak vonulási útjának keresztezéséért és a szélirányok megváltoztatásáért is szokás – többnyire alaptalanul – kárhoztatni, és úgy is, ahogyan a szénerőművek környezeti hatásait, vagy a zagytereik élővilágát tűzik gyakorta zászlóikra elrettentésül a természetvédők.) Nos, ez a hiány is megszűnt, mivel a Solar Trade Association jóvoltából elkészült tanulmány éppen ezt vizsgálta.

A „Napenergia gazdaságok hatása a helyi biodiverzitásra” címmel készült, 53 oldalas összehasonlító tanulmány legfőbb megállapítása az, hogy

“a napelem parkok biológiai értelemben szinte nem is hagynak lábnyomot működésük során”.

A kutatók szerint az ilyen létesítmények pozitív hatást gyakorolnak a biológiai sokféleségre vonatkozó elvárásoknak mind a növény, mint az állatvilág tekintetében, feltéve, hogy megfelelő gazdálkodási terv készült a földterületre. Sőt: azt is megállapították, hogy az Egyesült Királyságban a napelemek a fokozottan védett területeken is telepíthetők úgy, hogy a megjelenésük ne változtassa meg az élővilág addig jelen lévő bőségét.

forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20160512_napelemfarm_biologiai_labnyom_egyesult_kiralysag_sta_napenergia

Ha Ön is szeretne egy napelemes rendszert, ide kattintva kérhet árajánlatot.

Ha kérdése van napelemes rendszereinkkel kapcsolatban keressen fel minket a kapcsolati oldalon található elérhetőségeink egyikén.

Napelem parkok megvalósulása

Featured Video Play Icon

Dr Mokry Tamás előadása a IX. Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben konferencián, “Napelem parkok megvalósulása, az ötlettől az átadásig” témában.

Napelem park befektetésről fél órában

Miért érdemes napelem parkba fektetni? Milyen pozitívumai vannak egy ilyen zöld energia befektetésnek? Mik szükségesek a napelem parkhoz?

Kiderül a videóból.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

Válaszidőnk többszörösére nőtt a megnövekedett érdeklődések száma miatt. Az ajánlatkérőket és visszahívási kérelmeket beérkezési sorrendben dolgozzuk fel. Szíves megértésüket kérjük! Köszönjük türelmüket!

Napelem kalkulátor

Számolja ki, mekkora napelemes rendszerre van szüksége, villanyszámlája kiváltásához, vagy elektromos autója tankolásához!

20+1 dolog

amit mindenképpen

tudnod kell,

mielőtt

napelemet

veszel.

TöltsD le ingyenes brossúránkat!

.