Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Mit tegyek most, hogy beütött a rezsicsökkentés részleges feladása?

Magyarországon váratlanul érhették az elmúlt napok eseményei az embereket. Hallani lehetett innen-onnan, hogy ez a rezsicsökkentéses dolog nem az igazi, de ezek a hangok ingerküszöb alatt maradtak, mert az ellenzék mindig csak kötekszik (az a dolga), a saját bőrünkön meg egyelőre nem éreztünk semmit. Mostanáig!

energiaválság

Mi történik most az energia árakkal kapcsolatban? 

Derült égből villámcsapásként érte a legtöbbeket a kormányinfó és az azt követő cikkek garmadája.

“Július 13-án az energia krízissel kapcsolatos kormányülés után hét intézkedést ismertettek az energiaválság megelőzése érdekében, és azért, hogy legyen elegendő energia télre. Ennek keretében többek között a rezsicsökkentést alapjaiban módosítja a kormány. Az átlagfogyasztás mértékéig lesz rezsicsökkentett a villany- és a gáz ára, e felett az érintettek a piac árat fogják fizetni.”

Az energiaárak eddig is növekedtek, de az átlag magyar fogyasztó ezt nem érezte a bőrén, mert a magasabb energia árat nem ő fizette meg, hanem helyette mások (akik aztán ezt érvényesítették az áraikban, amiket aztán mégis a fogyasztó fizetett meg… Mindenesetre a rezsicsökkentős rendszer senkit nem ösztönzött a takarékoskodásra, így sokan belealudtak a dologba.

Az, hogy miért növekednek az energiaárak és kik állnak a dolog mögött egy teljesen más téma, ráadásul körülbelül mindegy is. A lényeg, hogy óriási az energiaár növekedés és ez a folyamat rövid távon nem is fog megfordulni. Ehhez kell alkalmazkodni.

Jöjjön egy kis energiakörkép

A fosszilis energia drága, egyre drágább, a nukleáris szintén. A megújulók már a legolcsóbbak, de még mindig nagyon kevés van belőlük és gondot okoz az időjárásfüggő és  kiegyenlítetlen termelésük. A vízenergia jó lenne, már akinek van, de az európai folyók vízhozama drasztikusan lecsökkent, úgyhogy itt is bőven vannak problémák. A nap, szél még működik, de tárolni kellene az energiát, az akkumulátoros tárolás pedig még mindig gyerekcipőben van, drága és nincs belőle elég, a hidrogén-technológia pedig még itt sem tart…

Az európai kormányok, köztük a miénk kétségbeesett intézkedései már jól mutatják, hogy baj van. Nem lesz elég energia a télen. Ez már biztos, el vagyunk késve. Ha holnap minden rendbe jönne, mindenki segítene mindenkinek, akkor is baj lenne, de sajnos amúgy sem effelé mutat a jelenlegi helyzet. Kevés lesz a gáz, emiatt megnő a villamos energia-igény, amiből szintén nem lesz elég. Nem jók a kilátások.

Mit tegyünk az energiaválság kellős közepén?

A kormányunk intézkedései két dolgot próbálnak elérni. Az egyik, hogy a már most is nagy bajban lévő költségvetésünk komoly problémáit enyhítsék, a másik, hogy ha sikerül elérniük, hogy takarékoskodjunk az energiával, akkor az tovább fog kitartani, kicsit később üt be a krach.

Mit tehetünk mi, egyszerű halandók a jelen helyzetben?

“Az átlagfogyasztás, amivel a kormány számol, az elektromos áram esetében 210 kWh/hó, azaz éves szinten 2523 kWh, földgáz esetében 144 köbméter/hó, azaz 1729 köbméter éves szinten. Fontos, hogy fogyasztási helyekről beszélt a minisztert. Hogy ezek a számok miképp jöttek ki, azt Gulyás Gergely nem részletezte a Kormányinfón, és tulajdonképpen még ma sem tudjuk.”

A legtöbb háztartás a környezetünkben ezeknél a számoknál nagyobbakat produkál, tehát garantált a plusz költségek megjelenése a legszegényebbeket kivéve mindenkinél.

“A legfrissebb piaci és költségvetési adatok alapján idén mintegy 500 milliárd forintos, jövőre további durván 1100 milliárd forintos tehernövekedés vár a magyar lakosságra a rezsicsökkentés részleges feladása miatt” – derül ki a Portfolio számításaiból

Rezsihez Illusztracio 2, Tiszta Energiák Kft.

Takarékosság és napelem

Nem tudjuk pontosan hogyan lesznek a dolgok, rengeteg részlet kidolgozatlan még, de a brutális drágulás az már most is egészen biztos. Nekünk átlag polgároknak is meg kell tennünk a megfelelő lépéseket, hogy ne sötétben és hidegben üljünk és a családi költségvetés se omoljon össze véglegesen.

Két dolgot tehetünk:

  • takarékosság
  • saját energia megtermelése

A takarékosságnak utána lehet nézni az interneten, rengeteg anyag van ebben a témában. A házaink szigetelése, a nyílászárók megfelelő minőségűre cserélése, a hőmérséklet alacsonyabb szinten tartása, takarékos fűtésrendszer, takarékos világítás stb. Ezekkel a dolgokkal sietni kell, mert az építőipar jelenlegi helyzetében kevés az esély a gyors megoldásra. Autó helyett járhatunk kevesebbet fogyasztó motorral, vagy kerékpárral. Aki megteheti használhatja a tömegközlekedési eszközöket is, stb. Mindenki utána olvashat és rengeteg tippet találhat, ha nincsenek saját ötletei.

A saját energia megtermelése is egy reális opcióvá vált mára. A legtöbb házra telepíthetők napelemek, amikkel megtermelhetjük az elektromos energiánkat. A most beígért energiaárakkal a napelemes rendszerek megtérülése minimum megfeleződött! A jelen helyzetben ennél kevés jobb és biztosabb befektetést lehet találni. Persze erre sokan rájöttek és a napelemes cégek és az áramszolgáltatók hirtelen annyira leterhelődtek, hogy nem biztos, hogy mindenkinek lesz napeleme az idén, aki szeretne. Persze a napelemek sem oldanak meg mindent, mert télen sokkal kevesebbet süt a nap mint nyáron, este egyáltalán nem süt, emiatt mi lesz, ha nem lesz már szaldóelszámolás, stb. Ez mind valóban így van, nem is tudjuk a válaszokat, de akkor is ez a legésszerűbb irány. Érdemes olyan rendszereket telepíteni, amik a későbbiekben kiegészíthetők napenergia tároló akkumulátorral, mert azok érkezni fognak, és szükség is lesz rájuk.

Mivel a saját energia megtermelésének lehetősége nagyjából a villamos energiára szűkül, így érdemes ebben gondolkodni a közlekedés szempontjából is. Most hirtelen temetni kezdték a villanyautózást a magas villamos energia árak miatt, de ez kicsit korai. Való igaz, hogy a nyilvános töltőállomásokon sokkal drágábban lehet tölteni mint amivel eddig kalkulált mindenki, de egy megfelelően méretezett napelemes rendszerrel fedezhetjük az elektromos járművünk energia felvételét is. Így már nagyon kifizetődő tud lenni a dolog! Ráadásul, ha valaki rendszerint egyedül jár, akkor nem biztos, hogy azt autóval kell tennie. Egy elektromos motorkerékpár fogyasztása maximum a negyede egy elektromos autó fogyasztásának. A jármű megvásárlása pedig még jóval kedvezőbb.

Érdemes ezen is takarékoskodni, mert a napelemekkel megtermelt energiamennyiség is véges, nem mindegy hogy azt mire használjuk és hogyan. Az a legjobb, ha a fogyasztásunk minél nagyobb hányadát fedezni tudja a termelésünk, mert a többi tényező nagyon bizonytalan. A javaslatunk az, hogy próbáljon mindenki megtenni mindent, hogy nagyobb biztonságban legyen az energiaellátása szempontjából még a tél beállta előtt, aztán majd kialakulnak a dolgok, mint mindig..

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

Napelem telepítés vélemények