Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Lapra szerelt iKEA napelem lesz a befutó?

Ikea Napelem, Tiszta Energiák Kft.

Az IKEA többször deklarálta elköteleződését a zöld megoldások és a megújuló energia mellett. Céljuk, hogy 2025-re működésükhöz kizárólag megújuló energiát használjanak. Németországban tavasz óta kapható az IKEA áruházláncban napelemes csomag is. Milyen hatással lesz ez a napelemes piacra? Megkezdődhet a házi napelem telepítés forradalma töredék áron? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

Milyen napelem kapható az IKEÁban?

Az IKEA komplett napelemrendszer csomagokat rakott össze kínálatában.

A Solstråle termékcsomagokban a napelem panelek mellett benne van az inverter is (ez a szerkezet a rendszer fontos része, ami az egyenáramot a hálózatival megegyező váltóárammá alakítja).

A csomaghoz jár egy előzetes helyszíni felmérés, a tervezés, a kivitelezés, a szállítás és az engedélyeztetéshez való szakmai segítség is. Tehát közel sem arról van szó, hogy Apa otthon összerakja a lapra szerelt ikea napelemet és már termeljük is az áramot a Napból.

Az IKEA csupán egy napelemes partnerrel szerződött, de a folyamat maga nem rövidíthető odáig, hogy lekapjuk a rendszert a boltok polcairól és otthon magunk rakjuk össze. A szakmai segítséget nem is az IKEA, hanem partnere, a Svea Solar nyújtja.

A bűvös nyolcas IKEA napelem

Az IKEA napelem kínálata három csomagból áll: 8, 18 és 28 panelt lehet rendelni, emellett mindegyiknek van olyan verziója is, amely egy 5 kWh kapacitású akkumulátorral egészül ki.

Ez igencsak bekorlátozza a vásárlókat. Ha 10 vagy 12 panel is felférne a tetőre, be kell érni 8 darabbal, vagy ráfizethetünk és kapunk 18 darabot, aminek egyharmadát nem használjuk fel?

mekkora a teljesítménye az ikea napelemnek?

A napelemes panelek (elméleti maximum) teljesítménye 400 Watt.

A legkisebb, 8 panelből álló rendszer összteljesítménye 3,2 kWp. Magyarországon 1 kWp-vel nagyjából évi 1200 kWh áramot lehet termelni, tehát a legkisebb ikeás rendszer nagyjából évi 3800 kWh áramfogyasztás kiváltására elég.

mennyibe kerül az ikea napelem?

A 8 paneles komplett csomag ára Németországban bruttó 8500 euró, ami 2022 nyári árfolyam alapján 3.400.000 Ft.

Az 5 kWh kapacitású akkumulátor további 4200 euróval növeli meg az árat, így az összességében már 12 700 euróba, azaz 5,1 millió forintba kerül.

mennyire versenyképesek az ikea napelem árak?

A cikk írásának pillanatában a Tiszta Energiáknál egy 8 paneles rendszer 405W-os napelemmel 3,24 kWp teljesítménnyel, 4 kW-os Huawei inverterrel 2.040.000 Ft. Ez az inverter tud akku pakkot is kezelni szükség esetén. 5 kWh-s akkuval felszerelve a rendszer 3.750.000 Ft. (Ezek az adatok nem minősülnek ajánlattételnek.)

Egy napelemes rendszer kivitelezése több változó költségelemtől függ, és a jelenlegi inflációs, illetve szállítási nehézségekkel tűzdelt üzleti környezetben még nehezebb általános érvényű megállapítást tenni, de az látható, hogy az IKEA ezekkel a csomagárakkal nem tudna versenyképes maradni hazánkban.

Amennyiben napelemes rendszer telepítésén gondolkodik, kalkulálja ki, mire lenne szüksége.

 

 

forrás: g7.hu, ikea.com

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

LONGi NYEREMÉNYSZABÁLYZAT

NYEREMÉNYSZABÁLYZATA Tiszta Energiák Kft. kvízjátékot hirdet. A játék elnevezése: „3 helyes válasz=100.000Ft”  A játékban való részvétel feltételei:A játékban minden olyan, cselekvőképes, felnőtt korú magyar állampolgár

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények