Gyakran előfordul, hogy egy ingatlan olyan tetővel rendelkezik, melyre nem tudunk napelemet telepíteni. Ennek oka lehet a tető fajtája, osztottsága, állapota is. Ebben a helyzetben jelenthet nagy segítséget a napelemes kocsibeálló.

Egy kocsibeállónak számos előnye van:

  • védi drága autóját a napsugarak káros hatásaitól,
  • megvédi az autót a jégesőtől,
  • nyáron árnyékot biztosít,
  • télen pedig véd az ónos esőtől és a hótól,
  • ráadásul az autó tisztítása is ritkulhat, ugyanis az a rovarok és a madarak ürülékétől is védve van.

Miért jó választás a napelemes kocsibeálló?

Amennyiben a lakóépület tetője nem alkalmas napelemek telepítésére vagy nem fér rá elegendő mennyiségű panel, akkor duplán nyerhet, ha a napelemes kocsibeállót választja.

Manapság egyre szélesebb körben terjednek el az elektromos autók, melyek ugyanúgy meghálálják a fedett parkolót, mint hagyományos társaik. Ráadásul egy napelemes kocsibeálló még akár az elektromos autó töltéséhez szükséges áramot is képes kitermelni.

Ha jelenleg még nem gondolkodik elektromos autó beszerzésén, akkor is érdemes elgondolkodni egy elektromos kocsibeálló építésén, ugyanis akár egy átlagos családi ház elektromos áram igényének nagy részét is képes biztosítani.

Mennyi áramot termel a napelemes kocsibeálló?

Egy napelemes kocsibeálló átlagosan 20 m2 területet foglal el. Ez azt jelenti, hogy kb. 2,5-3 kW teljesítményű napelemes rendszer telepíthető rá (abban, hogy összességében mekkora napelemes rendszerre van szüksége, segít kalkulátorunk).

Milyen fajtái vannak a napelemes kocsibeállóknak?

Attól függően, hogy a napelemes kocsibeálló már korábban megépült vagy még a tervezés fázisában van, kétféle tetőről beszélhetünk:

  • a már elkészült tetőre kerül telepítésre a napelemes rendszer,
  • a napelemes kocsibeálló nem rendelkezik külön tetővel, azt a funkciót is a napelemek töltik be.

Bármely változatról is legyen szó, a lényeg az, hogy ma már egy kocsibeállónak nemcsak az autó védelme a célja, hanem akár egy jelentős mértékű, gyorsan megtérülő beruházás része is lehet.

Hogyan érdemes a napelemes kocsibeállót kialakítani?

Mivel a napelemek több évtizedes élettartammal rendelkeznek, ezért javasolt, hogy a napelemes kocsibeálló szerkezete is ehhez igazodjon. Fém szerkezet esetén jó választás lehet a vas vagy az alumínium. Azonban a fa alapról sem kell lemondania, ugyanis a ragasztott fa szerkezet megfelelő kezeléssel ellátva szintén időtállónak bizonyul.

Érdemes a napelemeknél speciális vízzáró profilt alkalmazni, mely nemcsak a víztől véd, hanem a hőtágulás követelményeinek is megfelel. 

Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik a vezetékekkel? Szerencsére vannak esztétikus megoldások, ugyanis a kábelcsatorna alkalmazása képes elrejteni a zavaró vezetékeket.

Amennyiben kocsibeálló építésén gondolkodik, mindenképpen javasoljuk a napelemes változatot, hiszen ezzel egy 100%-ban zöld, környezettudatos, hosszú távon remekül megtérülő beruházás mellett dönt.

Napelemes Kocsibeallo, Tiszta Energiák Kft.

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

A napelem teljesítménye

A napelem mérete kapcsán íródott cikkünkben említettük, hogy ahhoz hozzátartozik a teljesítmény is, azaz, hogy 1 napelem hány kW-ot termel. Ez összefügg a panel fizikai

Tovább olvasom »
napelem lapostetőre

Napelem lapostetőre?

Napelemrendszer kivitelezése kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy telepíthető-e napelem lapostetőre avagy sem. Ugyanis sokféle tetőtípus létezik, de a válasz így is mindenképpen igen, tehát

Tovább olvasom »
napelem mérete

A napelem mérete

A napelem mérete az egyik leggyakoribb és egyben legkézenfekvőbb kérdés, ami fel szokott merülni a téma kapcsán. Ez azért is lényeges, mert például telepítéskor nem

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

20+1 dolog

amit mindenképpen

tudnod kell,

mielőtt

napelemet

veszel.

TöltsD le ingyenes brossúránkat!

.