Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Mennyi idő alatt térül meg a napelem a rezsicsökkentés részleges feladását követően?

Rezsihez Illusztracio 21, Tiszta Energiák Kft.

A rezsicsökkentés részleges feladása

Július 13-án a kormány bejelentette, hogy hozzányúl a rezsicsökkentés 2013 óta fennálló rendszeréhez. Azonnal megindultak a találgatások és a rémhírek, hogy milyen magas energia árakkal kell szembenéznünk a jövőben.

Az átlagfogyasztás mértékéig maradnak a kedvezményes árak 

Augusztustól a csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti. Az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamos energiánál 210 kilowattóra/hó, földgáznál 144 köbméter/hó.

Szeptembertől fizetendő energia árak

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az alábbi árakat kell fizetni a villamos energiáért:

 • 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár.
 • Az e feletti fogyasztásnál 70,1 forint/kWh.
 • Az éjszakai áram 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár.
 • A hőszivattyúkra vonatkozó szabályokról ez a rendelet nem szól, így a rájuk vonatkozó kedvezményes H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.

Földgáz esetén pedig:

 • 1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként.
 • E fölött 747 forint/köbméter lesz az új lakossági ár.
 • Megmarad a nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint: három gyereknél 600 köbméterrel emelkedik, négygyerekeseknél 900 köbméterrel, öt gyereknél még további 300 köbméterrel a fogyasztási limit, és így tovább – ahogy azt a Portfólió összegezte.

Napelem megtérülés a rezsicsökkentés alatt

A napelemes rendszerek megtérülése a rezsicsökkentés alatt 10 év körül alakult, tájolástól, rendszermérettől, a tető héjalásától, a napelem és az inverter típusától függően.

Napelem megtérülése a rezsicsökkentés részleges feladását követően 

A rezsi emelést követően a megtérülés annál jobb, minél nagyobb a fogyasztás.

Ez két ok miatt is így van: egyrészt minél nagyobb a fogyasztás, annál nagyobb a magasabb áron vásárolt áram aránya, másrészt pedig egy nagyobb rendszer ára fajlagosan valamivel olcsóbb. Azt mindenképpen érdemes tudni, hogy a napelemes rendszerek árai az utóbbi időben több okból is jelentősen emelkedtek, amik közül csak az egyik a hazai kereslet sosem látott emelkedése. A legfontosabb okok:

 • Napelem gyártók folyamatosan emelik a termékeik árát az emelkedő alapanyag árak, energia díjak árak és szállítási költségek miatt, illetve a világ szinten is folyamatosan növekvő kereslet miatt
 • Az inverterek ára az elmúlt 10 évben lassan, de folyamatosan lefelé ment. Ez az árcsökkenés az utóbbi időben megállt, majd az idei évben először emelkedésnek indult.
 • A tartószerkezetek árai a vas, alumínium és energia árak folyamatos emelkedése miatt már több éve folyamatosan emelkedik.
 • A Dollár/Euró árfolyam alakulása, valamint a Forint gyengülése is nagymértékben felelős az árak emelkedéséért
 • A képzett munkaerő bérigény emelkedése is jelentkezik az árakban
 • Az utóbbi időkben kialakult keresleti piac sem növeli a vásárlók alkuerejét, azaz ténylegesen kialakult az a piaci helyzet, hogy boldognak mondhatja magát az az ügyfél, aki már kapott egy ajánlatot, egy szerződést, amit aláírhat és reménykedhet, hogy a már most bedugult engedélyeztetés, anyagbeszerzés, kivitelezés folyamatában előbb-utóbb napelemhez juthat.

Ha a korábbi árakhoz egy átlagos 20%-os árnövekedést kalkulálunk és feltételezzük, hogy az ingatlan döntően a drágább áramot használja, úgy jelenleg 6-7 éves megtérülési idővel számolhatunk.

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

A napelem teljesítménye

A napelem mérete kapcsán íródott cikkünkben említettük, hogy ahhoz hozzátartozik a teljesítmény is, azaz, hogy 1 napelem hány kW-ot termel. Ez összefügg a panel fizikai

Tovább olvasom »
napelem lapostetőre

Napelem lapostetőre?

Napelemrendszer kivitelezése kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy telepíthető-e napelem lapostetőre avagy sem. Ugyanis sokféle tetőtípus létezik, de a válasz így is mindenképpen igen, tehát

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények