Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Az akkumulátorral kiegészített hibrid napelemes rendszerek viszonylag újnak mondhatóak a hazai napenergia szektorban. Persze nem maga a technológia – hiszen sok inverter gyártó kínál gyári megoldást – hanem a tapasztalat. Az, hogy a megrendelők és a kivitelezők pontosan tudják: melyik rendszer mire alkalmas és melyik problémára mi a legjobb megoldás.

Ez a cikk egy rövid kis áttekintőt tartalmaz a hazai körképről és elsődleges célja, hogy a 66%-os pályázatra várók érdeklődését felkeltse a műszaki tartalom iránt. Ahogyan a hibrid autóknál is látjuk (hibrid, mild hibrid, plug-in hibrid), a napelemes rendszereknél is rettenetesen nagy különbségek vannak az egyes megoldások között.

Hibrid Rendszerek Osszehasonlitasa, Tiszta Energiák Kft.

nézzük a háromfázisú hibrid napelemes rendszereket!

A cikkben minden esetben a háromfázisú rendszerekről lesz szó, hiszen a pályázatban is 4 vagy 5 kW-os háromfázisú inverterrel szerelt rendszerre lehet majd a pályázatot benyújtani.

1) Napelemes rendszerek akkumulátoros kiegészítéssel a védett fogyasztók részére

Ebben a csoportban olyan rendszerek vannak, amik bár háromfázisúak, de akkumulátoros üzemmódban csak egy fázison tudnak kitáplálni és ott is csak maximum 3 kW-ot. Ez azt jelenti, hogy a házunkban ki kell alakítani egy védett fogyasztói kört, amit el tudunk látni az akkumulátorról. Tehát az egész házat nem lehet rákötni. Ráadásul ezek az inverterek nem tudják az aszimmetrikus üzemmódot, ami további probléma lehet.

(Ha még nem olvasta a „szimmetria – aszimmetria” cikkünket, akkor kérem olvassa el ide kattintva.)

2) Napelemes rendszerek akkumulátoros kiegészítéssel az önfogyasztás növelésére

Ebben a csoportban olyan rendszerek vannak, ahol az akkumulátoros kiegészítés fő célja az önfogyasztás növelése, vagyis az, hogy a bruttó elszámolásban ne kelljen eladni 5 Ft-ért az áramot. Remélem, hogy már olvasta a „szimmetria – aszimmetria” című írásunkat, így pontosan érti, hogy miről is van szó. Persze meg kell jegyeznem, hogy itt is vannak szimmetrikus inverterek, úgyhogy nem árt alaposan tájékozódni.

3) Napelemes rendszerek akkumulátoros kiegészítéssel és backup funkcióval

Amikor akkumulátoros rendszerről beszélünk, akkor a legtöbb embernek ez van a fejében. Aszimmetrikusan működő inverter és háromfázisú akkumulátoros kiegészítés, amire akár az egész ház ráköthető. Persze azért korlát itt is van. Nem lehet egyszerre jakuzzizni és szaunázni és egy hőszivattyút sem lehet rákötni. De ettől függetlenül némi odafigyeléssel egy szépen működő, biztonságos rendszert lehet kialakítani.

melyik éri meg?

A különböző csoportoknál szándékosan nem említettünk meg gyártókat, mert úgy gondoljuk, hogy az első kettő helyett, sokkal kifizetődőbb a harmadikat választani. Ráadásul a pályázatban az önerő „csak” egyharmadnyi rész, így abszolút megéri egy kicsit többet beruházni.

66%-os Napenergia Plusz Program pályázathoz a Solinteg M szériás és a SAJ H2-es hibrid, aszimmetrikus invertereket ajánljuk műszaki tartalomnak.

SAJ R6, Tiszta Energiák Kft.

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

LONGi NYEREMÉNYSZABÁLYZAT

NYEREMÉNYSZABÁLYZATA Tiszta Energiák Kft. kvízjátékot hirdet. A játék elnevezése: „3 helyes válasz=100.000Ft”  A játékban való részvétel feltételei:A játékban minden olyan, cselekvőképes, felnőtt korú magyar állampolgár

Tovább olvasom »

június 9-én Napfényes Fesztivál!

Az idén is megrendezésre kerül a Napfényes Fesztivál, a testi-lelki-szellemi egészség egyik legszínesebb és legátfogóbb hazai rendezvénye, immár 21. alkalommal! Büszkék vagyunk arra, hogy a Tiszta Energiák lehet a rendezvény egyik támogatója.

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények