hibrid üzemű napelemes rendszer

Minden, amit a hibrid üzemű napelemes rendszerekről tudni érdemes

A rezsicsökkentés kompenzációja váratlan dömpinget hozott magával a napelemes piacon. A fotovoltaikus rendszerek folyamatosan fejlődnek, a legújabb fejlesztés, a hibrid üzemű napelemes rendszer még inkább a lakossági igényeket szolgálja. Magyarországon az áramszolgáltatók jelenleg még nem korlátozzák a hálózati visszatáplálást, ezért ezen okból még nincs szükség energiatárolós napelemes rendszerek létesítésére. Viszont a 2024. január 01. után létesített napelemes rendszerek már nem a szaldó hanem a bruttó elszámolás alá fognak tartozni.Ez a megoldás pedig épp azt teszi lehetővé a fogyasztók számára, hogy napnyugta után is zöld energiát használjanak fel a szolgáltató által nyújtott energia helyett. 

Hagyományos szemben a hibrid napelemes rendszerrel

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek esetén az energiatároló szerepét az áramszolgáltató hálózata tölti be. Amikor intenzív a napsütés és többet termelünk, mint amennyit fogyasztunk, akkor a saját fogyasztáson felüli többlettermelésünket az áramszolgáltató hálózatára feltölthetjük és tárolhatjuk. Alacsony fényintezitású időszakban, amikor a napelemek nem, vagy csak csökkent teljesítménnyel működnek, fogyasztásunk viszont van, a szükséges energiát a közcélú hálózatból visszavételezhetjük.

Szaldóelszámolás

A közcélú hálózat tehát gyakorlatilag energiatárolóként funkcionál, ami felveszi a megtermelt energiát és szükség esetén biztosítja azt a fogyasztók számára. Az energia oda-vissza történő áramlását és pontos elszámolását ad-vesz mérőóra követi nyomon. Ezt az elszámolási módot éves szaldóelszámolásnak hívják ami azonban csak 2023. december 31-ig marad érvényben.

HIBRID üzemű NAPELEMES RENDSZER – KETTŐ AZ EGYBEN MEGOLDÁS

Az utóbbi időben Nyugat-Európában megfigyelhető új irányvonal, hogy az áramszolgáltatók adott időszakokban korlátozzák a hálózatba visszatáplálható energia mennyiségét. Sokszor pont olyankor, amikor a napelemes rendszer jól termelne, így a visszaszabályozással a rendszer tulajdonosa veszteséget szenved el. hibrid üzemű napelemes rendszer telepítés A hibrid napelemes rendszer lényege az, hogy egyszerre tud szigetüzemű napelemes rendszerként és hálózatra visszatápláló rendszerként is működni a hibrid típusú napelem inverter elhelyezésének köszönhetően. A hibrid üzemű napelemes rendszer segítségével saját tároló akkumulátorban tárolható el a fel nem használt energia, ami sokkal kedvezőbb megoldás, mintha a szolgáltatótól vásárolnánk meg a szükséges energiát.

Kiknek javasolt első körben a hibrid üzemű napelemes rendszer?

A hibrid üzemű napelemes rendszer alkalmazása olyan kis teljesítményű fogyasztóknál javasolt, ahol hálózati kimaradás esetén is szükség van áramellátásra (pl. fűtés keringtető szivattyú). Azonban itt nem beszélhetünk szünetmentes ellátásról, mivel a rendszer átkapcsolási ideje nagyjából 60 másodperc. Az áramszünet alatt áthidalható időszak hossza a fogyasztók nagyságától és az illesztett akkumulátor kapacitásától függ. Ebben a témában érdemes egy tévedést eloszlatni. A legtöbb inverter gyártó hibridnek nevezett invertere a nyugat-európai irányvonalra adott megoldás. Tehát a hibrid elnevezés csak arra utal, hogy energiatárolóval tud együttműködni, van benne akkumulátortöltő és a szoftvere képes lekezelni egy akkumulátor pakk működését. Ezek az inverterek áramszünet esetén lekapcsolnak és nem tudják ellátni a fogyasztókat még akkor sem, ha az akkumulátorban van elegendő, tárolt energia.

Hatékony energiafelhasználás

Abban az esetben, ha mi vagyunk a vevők, csak akkor kell kapcsolatba lépnünk az áramszolgáltatóval, ha az akkumulátorokon napközben eltárolt energiát felhasználtuk. Az akkumulátorok pedig napközben töltődnek, amikor a legtöbb háztartás nem használja az energiát. Tehát van idejük töltődni. Így tehát mindent, amit magunknak termelünk valójában hasznosítunk is. Ezzel pedig feltehetőleg be lehet majd tömni a szaldós elszámolás (az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbözetének rendezése az áramszolgáltatóval) megszűnésével keletkezett űrt.

Megoldások napenergia tárolására

1.) Meglévő hálózatra visszatápláló rendszerek mellé telepített AC-csatolású napenergia tároló akkumulátor és inverter egység (pl. az általunk jelenleg forgalmazott SAJ AS1-3KS-5.1) Előnye, hogy utólagosan telepíthető bármely gyártmányú hálózati inverterhez. Hátránya a dupla energia átalakítási veszteség, mely a napelem által termelt egyenáram hálózati váltóárammá alakítása, majd ugyanennek az akkumulátor részére történő egyenárammá való visszaalakítása miatt áll fenn. napelemes rendszer További hátrányuk, hogy áramszünet esetén a napelemes rendszer nem működik, a védett fogyasztók az akkumulátor telep kapacitása és töltöttsége szerint működnek. Ez gyakorlatilag egy, a napelemes rendszertől független szünetmentes táp, mely a felhasználó fogyasztási profiljától és az elszámolási rendszertől függően különböző üzemmódokra programozható. Hibrid napelem inverter 2.) Meglévő hálózatra visszatápláló rendszerek mellé telepített Victron szigetüzemű inverter/töltő Fronius, SAJ és SolarEdge hálózatra visszatápláló inverterek kiegészíthetők Victron szigetüzemű inverter/töltővel és energiatárolóval. Leginkább az alábbi, AC-csatolású kiépítés javasolt. A fenti kiépítésben a hálózati inverter a szigetüzemű inverter/töltő kimenetére van kötve. Ilyenkor a napelemes mezőről érkező energia először a fogyasztókat látja el, majd az akkumulátor töltését, végül a felesleg megy a közcélú hálózatba. Áramszünet esetén a Victron az akkumulátorral egy helyi mikro hálózatot alakít ki, aminek kimenetére rászinkronizál a hálózati inverter. A napelemes rendszer ilyenkor is tovább működik, táplálja a (védett) fogyasztókat és tölti az akkumulátort. A rendszer szünetmentes ellátást tesz lehetővé. A közcélú hálózatba történő betáplálás megszűnik, a Victron leválasztja a rendszert arról. Kiépíthető egyfázison, illetve háromfázison.

Háromfázisú hálózati intverter

Háromfázisú hálózati inverter esetén, a háromfázisú energiatárolós kiegészítést 3 db szigetüzemű inverter/töltővel lehet megoldani. Ha csak egyfázisú energiatárolós kiegészítést teszünk a hálózati inverter mellé, egy szigetüzemű inverter/töltővel, ez áramkimaradás esetén csak egy fázist ad, így a háromfázisú inverter nem fog működni, csak akkumulátorról történő szünetmentes ellátást biztosít a fogyasztóknak. Aggregátoros áramforrás is csatlakoztatható a rendszerre, növelve az ellátásbiztonságot. A rendszerre hagyományos zárt cellás ólomsavas vagy lítium vasfoszfát (LiFEPO4) akkumulátor csatlakoztatható. 3.) Léteznek ún. hibrid inverterek, melyek akkumulátor kimenettel ellátott hálózatra visszatápláló inverterek Ezek előnye, hogy a velük kompatibilis akkumulátor telep DC-csatolású, azaz a napelemes mezőről jövő egyenárammal egy DC-DC-átalakítón keresztül közvetlenül tölthető, kisebb energiaveszteséggel. További előnyük, hogy mind hálózatra csatolva, mind szigetüzemben képesek üzemelni, azaz hálózati áramkimaradás esetén tartalék üzemű áramforrásként a fogyasztókat az akkumulátorban tárolt energiával táplálni, így téve folyamatossá az áramellátást. Jelenleg 3 féle hibrid inverter családot forgalmazunk: Huawei SUN2000-2_10kVA, SAJ H2 5_10kVA, Fronius Primo és Symo GEN24 Plus 3_10kVA. Hibrid napelemes rendszer

Mi történik áramkimaradás esetén?

A fentiek közül a Fronius GEN24 Plus inverter családnak a teljes, 3 fázisú szünetmentes kimeneten kívül van egy ún. PV Point kimenete, mely áramkimaradás esetén a napelemes mezőről érkező pillanatnyi energiával, max. 3kW teljesítménnyel képes ellátni a rácsatlakoztatott fogyasztó(ka)t. Annak ellenére, hogy van beépítve egy nagy kapacitású kondenzátor, amivel fogyasztás függvényében, áthidalható egy rövidebb felhős időszak, ez egy erősen korlátozott felhasználhatóságú kimenet.  Éppen ezért csak akkus/tápegységes eszközök (pl. mobiltelefon, laptop, wifi router, riasztóközpont) tartalék üzemű ellátására javasoljuk. A PV Point kimenetre egy kiselosztó dobozba szerelt, túláram-védelemmel és áram védőkapcsolóval ellátott dugaljat telepítünk, melyre áramkimaradás esetén ellátandó fogyasztót tudunk csatlakoztatni. FIGYELEM: ezen a kimeneten csak áramkimaradás esetén van áram, azaz a hálózati áram visszatérte után a fogyasztót át kell csatlakoztassuk egy normál dugaljba.

Összefoglalva a hibrid üzemű napelemes rendszereket

Amíg az éves szaldóelszámolás tart, nem éri meg az energiatárolás kiépítése. Amennyiben az ügyfél mégis ragaszkodik ehhez, E.on területen ez az önfogyasztás növelésére kiépíthető. Korlátozott felhasználású tartaléküzemű ellátásra a Fronius GEN24 Plus hibrid inverterei alkalmasak és a fent részletezett dugalj kiépítésével engedélyezettek. Természetesen a hibrid üzemű napelemes rendszerek telepítése mindenképpen ajánlott, mivel energiatárolással történő kiegészítésekkel a szaldóstól kedvezőtlenebb elszámolási módoknál áthidalhatjuk az áram eladási és vételezési árkülönbséget az önfogyasztás növelésével. Továbbá, amennyiben a szabályozási környezet enyhül, olyan helyeken, ahol gyakoriak az áramkimaradások, tartalék üzemű áramforrásként is alkalmazhatóak, növelve az ellátásbiztonságot.

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

napelem mérete

A napelem mérete

A napelem mérete az egyik leggyakoribb és egyben legkézenfekvőbb kérdés, ami fel szokott merülni a téma kapcsán. Ez azért is lényeges, mert például telepítéskor nem

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

20+1 dolog

amit mindenképpen

tudnod kell,

mielőtt

napelemet

veszel.

TöltsD le ingyenes brossúránkat!

.