Keresés
Close this search box.

Útmutató a 66%-os pályázat műszaki megvalósításához

Bár minden ház egyedi megoldást igényel, de van jó pár kötöttség (jogszabály, műszaki ésszerűség), amit érdemes szem előtt tartani a tervezés során. Ráadásul a Napenergia Plusz Program kiírása pontosan meghatározza, hogy milyen műszaki tartalmú napelemes rendszereket lehet megvalósítani. Ezért szeretnénk bemutatni a rendszer nagyobb részegységeit (napelem, inverter, akkumulátor) és az elhelyezhetőség lehetőségeit.

Napelemek

A napelemek száma maximum 14 db lehet, melyek összteljesítménye max. 6 kWp.

Az elhelyezésnél nem baj, ha a napelemek nem a legjobb, déli tájolású irányba néznek. Sőt, a bruttó elszámolásban még hasznos is ha két tájolású a napelemes mező.

A képkérő levélben olyan képet várunk, amelyen látszódik a tető fedése (cserép, zsindely, lapos tető) és az épület magassága.

KkjXbRuYfGpKbzgbMrFgzdkx DecdTqa5KLbYUSePnZ18dfPn2fwmF59pNBDMHFyPb160Y1ghAoJNV 7gYTmw JkAYLd2WFSb9mGdxtAV0 KtZNwEMtDZXX3gOxGMiCu24oWWL7pSIQZi6nL6aFOW4o, Tiszta Energiák Kft.

Inverter, akkumulátor

Az inverter tekintetében 5 kW-os három fázisú hibrid inverter telepítése támogatható. Mi úgy gondoljuk, hogy az ügyfeleink szempontjából az aszimmetrikus típusok a megfelelőek, a hozzájuk tartozó 10 kWh-s akkumulátorral. Mivel az akkumulátornak – a hosszú élettartam érdekében – beltérben kell lennie, ezért az invertert is beltérben kell elhelyezni.

Smart Méter – energiaáramlás mérő

Helye a lakáselosztóban, köznapi néven biztosítéktáblában van, méri az ingatlan összes fogyasztását, illetve visszatáplálását. Lehetővé teszi a rendszer monitorozását, és a működés okostelefonos követését.

Telepítés, elhelyezés

Az invertert és az akkumulátort a Smart Méter közelébe érdemes telepíteni, ezért legjobb helye az elosztó tábla közelében lenne.

9XU3aEccPhcTah2XubCY6gAj1ddKRiEmaIe7NE UU628nTxcRB1lYImDuIio5DTHPD3sAp JxbJVVy9yQtcsdRgt64Uu822Z2SzMCsHw1h5CJ9vsHsSAAjNrSXMC5txxUqdKJZR GBzfEbXRdIizcyY, Tiszta Energiák Kft.

Ezért kérem a fotót úgy készítse el, hogy látható legyen az elosztó tábla környezete, még akkor is, ha nincs itt elegendő hely az inverter telepítésére (pl az előszobában egy szekrénnyel elburkolva található az elosztó szekrény).

Ce ZLWLDCEgsWewZlU5vdI5kFg7zgcB2I1K8IepWeCiF0sGIvTWJpMbacqPkHP1Q9lvTB YEDMhqUHvqvSc0KWS4WC5eeJh37qkphc Z8pDRHzSAOTe5Ob T1Jo0nNNRowYuSYDOOgUMVObVDhXn6Wc, Tiszta Energiák Kft.

Back up rendszer

Természetesen – ha már egyszer van akkumulátorunk – azt áramszünet esetén is szeretnénk backup üzemmódban használni.

De ehhez nagyon fontos tisztában lenni a következőkkel:

Az inverter backup kimenetének maximális teljesítménye egy fázison 1,7 kW. 

Ezért pontosan meg kell határoznia, hogy mely fogyasztók működését kívánja áramszünet esetén is fenntartani. Nagy fogyasztók pl. villanybojler, vízforraló, szauna, jakuzzi, medence forgató, hőszivattyú, olajradiátor backupra kötése tilos.

Kizárólag olyan fogyasztó backupra kötése lehetséges, amely a lakáselosztóból, kismegszakítóval van külön megtáplálva. Ezeket igény szerint lekötjük a lakáselosztóról és átkötjük az inverter backup kimenetére. 

További szükséges fényképek:

Egész alakos és közeli fotó a villanyóráról és környezetéről.

A felmérés előtt kérem gondolja át a következőket:

  • Hova, melyik tetőkre szeretné a napelemeket feltenni?
  • Várható-e a napelemek árnyékba kerülése?
  • Tudja-e biztosítani a fenti helyeket az inverter és az akkumulátor számára a lakáselosztó közelében? (Ha nem, akkor hol  lehetne elhelyezni ezeket az eszközöket?
  • Mely fogyasztókat szeretné a backup kimenetre kötni?

Az idő rövid, de fontos, hogy pontos információkat kapjunk Önöktől, mivel tapasztalataink szerint fotók alapján is el tudjuk készíteni az ajánlatot.

Természetesen megértjük, ha vannak részletek, melyek még nem tiszták és szeretné szakemberünkkel a helyszínen átbeszélni a lehetőségeket.

Össze fogjuk hangolni a felmérések irányát, amihez szükségünk lesz ügyfeleink rugalmasságára és természetesen türelmére. De minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a lehető legalaposabb tájékoztatást adhassuk a legrövidebb időn belül.

A napelemes rendszer eredményes megvalósítása a közös érdekünk.

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

LONGi NYEREMÉNYSZABÁLYZAT

NYEREMÉNYSZABÁLYZATA Tiszta Energiák Kft. kvízjátékot hirdet. A játék elnevezése: „3 helyes válasz=100.000Ft”  A játékban való részvétel feltételei:A játékban minden olyan, cselekvőképes, felnőtt korú magyar állampolgár

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények