Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

A legtöbben egy villanykazán megemlítésekor azonnal fogják a fejüket, hogy az drága. Azonban egy elektromos kazán napelem ellátással már teljesen más számokat mutat. Hogy miért? Elmagyarázzuk cikkünkben.

Az elektromos kazán napelemek segítségével is működtethető

Most, amikor a pályázatok, támogatások virágkorát éljük, és akár 50%-os támogatást is igénybe vehet napelemes rendszer telepítésére, érdemes elgondolkodni azon, hogy a világítás, a sütés-főzés és a melegvíz előállításán kívül még mi mindenre jó egy napelem. 

Azonkívül, hogy segítségével feltölthetjük elektromos járműveinket, van egy sokkal hétköznapibb költség is, amelyre érdemes gondolni, mielőtt napelemet telepít. Ez pedig a fűtés.

A téli időszak fűtési költsége nagyon magas számlákat képes eredményezni. Ezenkívül azokban a háztartásokban, ahol még fával, szénnel fűtenek, jelentősen megterhelik a környezetet is.

Elektromo Kazan Napelem, Tiszta Energiák Kft.

Tények-tévhitek az elektromos kazán napelemes működtetésével kapcsolatban

1. Az elektromos kazán a legdrágább fűtési forma

Amennyiben az elektromos kazánt napelemek látják el árammal, a megtérülési idő lejártát követően valójában ingyen fűt.

2. A napelem kifizethetetlen

Egyre több olyan támogatás jelenik meg manapság, amelyek segítségével számos háztartás és vállalkozás számára elérhetővé válnak a napelemek. Amennyiben pedig hiteltörlesztésre kerül sor, a napelemek által megspórolt áramköltség felhasználható a törlesztőrészlet befizetésére.

3. A gázfűtés olcsóbb

A napelemek élettartama több évtized, tehát – mint már említettük – a megtérülési idő lejárta után teljesen ingyen termelik az áramot. Gáz előállítása viszont nem lehetséges háztartási szinten, így azt örök időkig fizetni kell. Vizes fűtési rendszerek esetében tudunk váltani viszonylag egyszerűen gázfűtésről elektromos kazánra.

4. Nem éri meg az elektromos kazán napelemes működtetése sem, mert nagyon sokára térül meg

A napelem telepítésének átlagos megtérülési ideje 8-10 év, melyet például az otthonfelújítási támogatás felére csökkent. 

Továbbá, bár a gyártók 20-25 év teljesítménygaranciát vállalnak a napelemekre, az elsőként telepített napelemek már 50-60 éve működnek, tehát nem kell attól tartania, hogy néhány év után le kell cserélnie a teljes rendszert. Ez a garancia pedig azt jelenti, hogy még ezután is legalább 80%-os hatásfokkal működnek a napelemek.

Ráadásul a napelemekre 10 év termékgarancia is vonatkozik, így amennyiben meghibásodás történik, a gyártó 10 éven belül minden gyártásból eredő hibát javít vagy cserél.

Az elektromos kazán napelemmel történő működtetésének előnyei

Mivel a számos tévhit pillanatok alatt megdönthető, érdemes inkább az elektromos kazán napelemmel történő működtetésének előnyeire koncentrálni.

1. A vízszámlán és a hulladékszállítási számlán kívül teljesen lenullázhatja rezsiköltségét

Szakértőink pontosan meg tudják mondani, hogy az Ön ingatlana esetén mekkora napelemes rendszerre van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben lenullázza a világítás, az elektromos berendezések működtetése, a sütés-főzés, a melegvíz, a hűtés és az elektromos kazánnal történő fűtés költségét.

2. Gyorsan megtérülő befektetés

Az elektromos kazán napelemmel történő működtetése már akár 8-10 év után teljesen ingyenessé válhat. Ez az időtartam pedig pályázatok, támogatások által tovább csökkenthető.

3. Rengeteg időt spórolhat meg

Az elektromos kazánnal történő napelemes fűtés nagyon kényelmes. Ha jelenleg fával, szénnel vagy hasonló tüzelőanyaggal tüzel, akkor az ezzel járó munkát teljes mértékben elfelejtheti.

4. Kitűnő komfortérzetet ad

Az elektromos kazánnal történő fűtés során beállíthatja, hogy a nap folyamán milyen hőmérsékletet szeretne tartani otthonában, így nem kell a folyamatos hőingadozástól szenvednie.

5. A napelemek szigetelnek is

A tetőre szerelt napelemek védelmet és bizonyos mértékben szigetelést is nyújtanak az általuk fedett területen. Így a napelemekkel fedett tetőfelületek alatti terek a nyári hőségben kevésbé fognak melegedni, így is javul a komfort érzet és kevesebb energia megy el a hűtésre.

6. Környezetbarát

Mivel a napenergia zöld energia, azért nagymértékben csökken a környezet szén-dioxid terhelése.

Úgy gondoljuk, egyértelmű, hogy a mérleg az elektromos kazán napelemmel történő működtetése felé dől el. Ha tudni szeretné, mekkora napelemes rendszerre van szüksége áramszámlája lenullázására, javasoljuk napelem kalkulátorunk használatát!

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

A napelem teljesítménye

A napelem mérete kapcsán íródott cikkünkben említettük, hogy ahhoz hozzátartozik a teljesítmény is, azaz, hogy 1 napelem hány kW-ot termel. Ez összefügg a panel fizikai

Tovább olvasom »
napelem lapostetőre

Napelem lapostetőre?

Napelemrendszer kivitelezése kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy telepíthető-e napelem lapostetőre avagy sem. Ugyanis sokféle tetőtípus létezik, de a válasz így is mindenképpen igen, tehát

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények