Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Amikor kérték, hogy írjak egy cikket „napelemes rendszerek” címmel, először nem voltam túl lelkes, mert ugyan lassan 20 éve foglalkozom a területtel töretlen lelkesedéssel mégis, vagy pont emiatt már lerágott csontnak éreztem a témát. Aztán rájöttem, hogy ez nagyon jó! Azért jó, mert ha visszanézek hogy mi történt ez alatt az idő alatt, azt látom, hogy a napelemes rendszerek átalakították a világot!

napelemes rendszerek

Így alakították át a napelemes rendszerek a világot

2000-ben még nem lehetett napelemes rendszerekkel üzletszerűen foglalkozni Magyarországon, mert nem tartott ott a piac. Igazából nem is nagyon létezett napelemes piac, csak szórványos eladások. Világpiaci szinten is voltak gondjaink, mert nem volt elég napelem a piacon. Szerencsére nekünk volt saját gyártás, ami 40W-os a-Si vékonyréteg napelemeket jelentett, de akkor azok jók voltak, mert legalább voltak és működtek. Mások napelemeket sem tudtak szerezni az építeni szándékozott napelemes rendszereikhez, mert a gyártók már akkor eladták a készleteiket, amikor még le sem gyártották őket. Unikumként telepítettünk napelemes rendszereket az USA-ban, Afrikában, Latin-Amerikában, próbálkoztunk az arab országokban és Kínában, de sehol sem nagy tömegben, hanem egy-egy projekt erejéig. Persze a németeknél már voltak jó napelemes programok, jó feed-in tariff és már lehetett hálózatra visszatáplálni családi házaknak is, de itthon még ennek nyoma sem volt.

napelemes rendszerek magyarországon is

Aztán ez változni kezdett, ahogy a többi ország, köztük Magyarország is ébredezni kezdett és hála a kínaiaknak lett elég napelem és az ár is folyamatosan csökkent. Ennek és az egy-két jobban sikerült, ámde rövid támogatási programnak hála, ma már mindenfelé láthatók napelemes rendszerek a családi házakon, sokszor egy utcában több is, üzemeken, újabban a földeken is.

Miért ilyen népszerűek a napelemes rendszerek?

Nagy szerepe van ebben annak, hogy a világ magától is változik. Sokat hallunk a globális felmelegedésről. Ez sokunkban szül egy szándékot, hogy tegyünk ellene a saját eszközeinkkel. Egy napelemes rendszer telepítése és használata ennek egy módja lehet a sok közül. Kibocsájtásmentesen meg tudjuk termelni a villamos energiánkat. Ez jó. Jó abból a szempontból is, hogy egyfajta biztonságérzetet ad. Érezzük, hogy recseg-ropog a világ. Tudjuk, hogy nincs elegendő erőművünk, ami van az öreg, fenntarthatatlanul szennyező, nemsokára szétesik, villamos energiafogyasztás pedig növekszik. Paks 2 erősen bizonytalan. A legdurvábban szennyez, ha nem is széndioxiddal és füsttel, hanem olyan sugárzó anyagokkal, amiknek tárolása sehol nem megoldott. A működtetése rendkívül drága és gazdaságtalan, a felépítése elképzelhetetlenül sokba kerülhet és hosszúra nyúlhat. Szóval bizonytalan.

Saját napelemes rendszerünkkel megtermelni az energiánkat

Mi a legjobb megoldás? Ha a saját háztetőnkön, a saját napelemes rendszerünkkel megtermeljük a saját energiánkat. Persze ez sem ennyire egyszerű, az évszakos ingadozások miatt, de azért első lépésnek nem rossz, tekintve, hogy mást nagyon nem tudunk csinálni, hogy biztosabb legyen a helyzetünk.

Hasonlóan bizonytalan a gazdaság. Megőrzi a pénz az értékét? Visszakapjuk egyáltalán a pénzünket, ha bármibe befektetjük? Ilyen szempontból is jó befektetés lehet egy napelemes rendszer. Megveszi az ember, nála van, nem valahol máshol, termeli a pénzt és nem elviszi, elég hosszú távra szól. Ugyanannyit termel, mint rendesen, az áram ára pedig ha változik, az felfelé lesz. A napelemes rendszer tulajdonosa így egyre jobban járhat a befektetésével.

büszkeség egy napelemes rendszer?

Saját tapasztalat (bár én lehet, hogy elfogult vagyok), de jó érzés egy napelemes rendszer tulajdonosának lenni. Én is, de láthatóan az ügyfeleink is örömmel nézegetik, hogy adott napokon, időszakokban mennyit termelt a napelemes rendszerük. Jó érzés, mikor megváltozik, vagy teljesen megszűnik az addig megszokott számlafizetés, jó nézegetni a ház tetején a napelemeket, jó érzés az érdeklődőknek elmondani mindent amire kíváncsiak és azt sem bámon, hogy légkondi használata nélkül is élhetővé vált a tetőterünk a legmelegebb nyarakon is.

ellenséges hangok, tévhitek a napelemes rendszerekkel kapcsolatban

Ez tényleg ennyire szép lenne? Nagyjából igen, bár lehet még hallani igaz határozottan csökkenő mennyiségben ellenséges hangokat. Nézzünk néhány ilyet facebook kommentek szemezgetése alapján. „Soha nem térül meg”. Ez egyszerűen hülyeség. Aki kicsit is tud számolni, az kiszámolhatja, hogy de. Mérettől és a kiépítés módjától függ a pontos szám, de mindenképpen tíz év alatt lesz a végeredmény, még akkor is, ha kalkulálunk azzal, hogy a napelemes rendszer élettartama alatt egyszer invertert kell majd cserélni. A megtérülést lehet egyszerűen számolni a jelenlegi bekerülési értékkel, és a jelenlegi villamos energia árral, vagy végtelenül el lehet bonyolítani, bizonytalan változókat behozva, de az eredmény nem sokat változik. „Teljesítménydíjat kell majd fizetni.”

Itthon tényleg lehetővé tették, hogy ilyet fizettethessenek a napelemes rendszereket használókkal, de jelenleg nem kell fizetni semmit. Lehet, hogy soha nem kell. Amikor az elektromos energia hiányával kell kalkulálni, akkor ritka nagy hülyeség lenne bármelyik kormától egy ilyennel visszavetni a lakosság kedvét arra, hogy saját lehetőségei szerint javítson a helyzeten. „Most még nem érdemes napelemes rendszert telepíteni, mert lesznek sokkal jobb technológiák”. Igen, azután lesznek még jobbak, utána még jobbak… „A napelem nem is kíméli a környezetet, mert az előállítása sokkal több energiát igényel, mint amit valaha is megtermel!” Téves. Erre konkrét számítások, kimutatások készültek. Egy kristályos napelem az előállítására és szállítására fordított energiamennyiséget kb. egy év alatt megtermeli, onnan a mérleg pozitívvá válik. „A napelemek nem hasznosíthatók újra, ezért óriási környezetszennyezést okoznak.” Az ember bármit gyárt, az környezetszennyezéssel jár. Ez igaz a napelemekre is. Az nem mindegy, hogy ez a környezetszennyezés milyen mértékű, jellegű és mit kapunk érte cserébe. Ilyen szempontból a napelem egyáltalán nincs rossz pozícióban. Az előállításával és az újrafeldolgozásával okozott környezetszennyezés kisebb, mint amit az okozna, ha valamely más ismert módon reálisan megtermelnénk ugyanazt az energiamennyiséget, amit az adott napelem fog. Jogos a felvetés, hogy a napelemek újra hasznosítása még nem történik tömegesen. Ez így van. Viszont már vannak rá működő technológiák, csak még nem jött össze az a mennyiség elhasználódott napelemekből, hogy ez komoly iparággá válhatott volna. Az azonban sokkal hihetőbb, hogy ez működni fog, mint pl. az, hogy majd a jövőben megoldottá válik a sok ezer évig sugárzó atomhulladék kezelése.

Még egy utlosó gondolat. Megfigyeltük, hogy akik napelemes rendszerrel rendelkeznek, azok előbb-utóbb elektromos hajtású közlekedési eszközt is beszereznek. Akinek már van ilyenje, az pedig szinte biztos, hogy rakat fel napelemes rendszert is. Ebből látszik, hogy a napelemes rendszerek szorosan kapcsolódnak az elektromos közlekedési eszközökhöz, amikkel még környezetkímélőbbek lehetünk vagy nem? Ezt majd egy következő cikkben.

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

A napelem teljesítménye

A napelem mérete kapcsán íródott cikkünkben említettük, hogy ahhoz hozzátartozik a teljesítmény is, azaz, hogy 1 napelem hány kW-ot termel. Ez összefügg a panel fizikai

Tovább olvasom »
napelem lapostetőre

Napelem lapostetőre?

Napelemrendszer kivitelezése kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy telepíthető-e napelem lapostetőre avagy sem. Ugyanis sokféle tetőtípus létezik, de a válasz így is mindenképpen igen, tehát

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények