Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.
villanykörte, napelemes rendszer hálózati csatlakozás

Ki az Ön hálózati engedélyese?

A kérdés tisztázásához fontos megértenünk a hálózati vagy elosztói engedélyes és a villamos energia szolgáltató közötti különbséget. Az alábbi táblázat segít ebben:


Elosztói engedélyesEnergia szolgáltató
FeladataHálózati infrastruktúra üzemeltetése, karbantartás, fejlesztés stb.Villamos energia értékesítés egyetemes szolgáltatás keretében
Szerződések típusaHálózat csatlakozási szerződés, Hálózathasználati szerződésVillamos energia vásárlási (vagy kereskedelmi) szerződés
ELMŰ / ÉMÁSZELMŰ / ÉMÁSZ Hálózati Kft.ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.
E.ONE.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.E.ON Áramszolgáltató Kft.
MVM DémászMVM Démász Áramhálózati Kft.MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.
Halozati.csatlakozas, Tiszta Energiák Kft.

A háztartási méretű kiserőmű (HMKE) engedélyeztetése az elosztói engedélyes felé történik, vagyis akivel Önnek hálózat csatlakozási és hálózathasználati szerződése van. Ez nem választható és változtatható, hanem területi alapon meghatározott:

Ahogy a térképen látható, alapvetően három elosztói engedélyes létezik Magyarországon: ELMŰ-ÉMÁSZ Hálózati Kft. (Budapest és Pest megye, Kelet-Magyarország É-i része), E.ON Áramhálózati Zrt. (Észak-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Tiszántúl), MVM Démász Áramhálózati Kft. (Kelet-Magyarország déli része, 2021. január 1. előtt NKM).

A villamos energia vásárlási szerződés ettől független dolog, bármelyik energia kereskedővel (vagy energia szolgáltatóval) köthet ilyen szerződést. A számlát az energia szolgáltató küldi ki. Noha nem túl gyakori, de előfordulhat, hogy Ön nem ugyanazon cégcsoporton belüli cégtől kapja a számlát, mint aki az elosztói engedélyese. HMKE engedélyeztetés szempontjából természetesen ebben az esetben sem a számla a mérvadó, hanem az, hogy kivel van érvényes hálózathasználati szerződése.

Az engedélyeztetés folyamata és fő lépései mindhárom elosztói engedélyesnél ugyanazok, viszont a részletekben nagy eltérések mutatkoznak. Amire minden esetben felhívjuk a figyelmet, az a mérőhely műszaki állapota, szabványossága. Amennyiben hiányosságok vannak e téren, az nemcsak a HMKE üzembe helyezését és az engedélyeztetést akadályozhatja meg, de a műszaki és életvédelmi biztonságot is veszélyeztetheti. A mérőhely felülvizsgálatát és felújítását az adott elosztói engedélyesnél regisztrált villanyszerelő segítségével kezdeményezheti.

Javasoljuk, hogy az adatbekérő kitöltése és az engedélyeztetés elindítása előtt alaposan tanulmányozza át az Ön elosztói engedélyeséhez tartozó folyamat leírását.

Kérjük válassza ki elektromos szolgáltatóját, a segédlet letöltéséhez:

ELMŰ-ÉMÁSZ

MVM-DÉMÁSZ

E-ON

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

A napelem teljesítménye

A napelem mérete kapcsán íródott cikkünkben említettük, hogy ahhoz hozzátartozik a teljesítmény is, azaz, hogy 1 napelem hány kW-ot termel. Ez összefügg a panel fizikai

Tovább olvasom »
napelem lapostetőre

Napelem lapostetőre?

Napelemrendszer kivitelezése kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy telepíthető-e napelem lapostetőre avagy sem. Ugyanis sokféle tetőtípus létezik, de a válasz így is mindenképpen igen, tehát

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények