Keresés
Close this search box.

Visszwatt védelem kikapcsolása

Tájékoztató a visszatáplálás korlátozás feloldásáról

Tisztelt Ügyfelünk!

Amennyiben a napelemes rendszerének igénybejelentése 2022. november 1. és 2024. január 1. között történt meg, úgy nagy valószínűséggel olyan rendszerre kapott engedélyt, amely a közcélú hálózatra nem táplálhat vissza.

2024. január 1-én a hálózat nagy részén (kb. 93%-án) feloldották a korlátozást. Az alábbi honlapon le tudja ellenőrizni, hogy a feloldás az Ön körzetében is megtörtént-e. Az ellenőrzéshez a POD (mérési pont) azonosítójára lesz szüksége, amit a számlarészletezőn talál meg. A honlap által közölt eredmény tájékoztatójellegűnek tekintendő, a hálózati engedélyesek gyakorlata ettől eltérhet.

https://napeleminfo.mekh.hu/

Attól függően, hogy az Ön felhasználási helyén ki a hálózati engedélyes (továbbiakban Szolgáltató), az alábbi tájékoztatást tették közzé a feloldás menetéről, a visszatáplálás korlátozó berendezés kikapcsolásáról.

Tájékoztatók:

 • MVM ÉMÁSZ és MVM DÉMÁSZ

Tájékoztató zárolt feloldásról_MVM ÉMÁSZ és DÉMÁSZ.pdf

 • ELMŰ Hálózati Kft. (E.ON Pest megyei hálózat)

https://www.eon.hu/pestmegyeihalozat/ugyintezes/muszaki-ugyintezes/haztartasi-meretu-kiseromu/hmke-hirek.html#masodik

 • E.ON Észak- és Dél-Dunántúl

https://www.eon.hu/hu/hmke/hmke-hirek/tajekoztato-visszataplalas-korlatozasrol.html

 • OPUS TITÁSZ

https://www.opustitasz.hu/ugyfelek/napelem-bekapcsolas/haztartasi-meretu-kiseromuvek-tudnivalok

Mi az Ön teendője, hogy a rendszere visszatáplálhasson a közcélú hálózatba?

1. Teendők már üzembe helyezett rendszerek esetére (készre jelentés megtörtént, a Szolgáltató átvette a napelemes rendszert és beüzemelte az ad-vesz mérőt): 

 • Olvassa el a fenti tájékoztatók közül azt, amelyik Önre vonatkozik!
 • Amennyiben a rendszere a hálózati feloldásban érintett, a Szolgáltatótól automatikusan valamilyen értesítést fog kapni. Kövesse a tájékoztatóban/értesítőben leírt lépéseket (visszatáplálási igénybejelentő és/vagy módosított szerződések aláírása, visszaküldése a Szolgáltató részére stb.)!
 • Amennyiben Ön MVM ÉMÁSZ vagy MVM DÉMÁSZ területhez tartozik, úgy a visszatáplálási igénybejelentő, majd a módosított szerződések visszaküldése után egy tájékoztatót fog kapni a visszwatt védelem kikapcsolhatóságáról. ELMŰ, E.ON és OPUS területen módosított hálózathasználati szerződést fog kapni, melyben szerepel a betáplálási teljesítmény.
 • Töltse ki az űrlapot ennek az oldalnak az alján, csatolja az előző pontban említett tájékoztatót (MVM ÉMÁSZ és MVM DÉMÁSZ), illetve a módosított hálózathasználati szerződést (ELMŰ, E.ON, OPUS)! Kollégáink a bejelentés alapján felveszik Önnel a kapcsolatot, a visszatáplálás korlátozást kikapcsolják.

Figyelem! Amennyiben a megfelelő tájékoztató és/vagy szerződések kézhez vétele előtt történik meg a visszatáplálás korlátozás kikapcsolása, a Szolgáltató büntetést szabhat ki Önre. Ezért fontos, hogy a tájékoztatóban lévő folyamaton teljesen végig menjen!

A hálózathasználati szerződésből úgy derül ki a visszatáplálás korlátozás feloldása, hogy a csatlakozás adatainál nem csak a vételezésre rendelkezésre álló teljesítmény jelenik meg, hanem a betáplálásra rendelkezésre álló teljesítmény is, ami az inverter névleges kimeneti teljesítményének megfelelő érték.

2. Teendők még nem üzembe helyezett rendszerek esetére (folyamatban lévő engedélyeztetés, még nem készre jelentett rendszer):

 • Olvassa el a fenti tájékoztatók közül azt, amelyik Önre vonatkozik!
 • Amennyiben bármilyen értesítőt kap a visszatáplálás korlátozás feloldásáról, úgy azt küldje meg Hálózat Csatlakozási Osztályunk részére a hcs@tisztaenergiak.hu e-mail címre.
 • Az engedélyeztetés további lépéseiben felhasználjuk az Ön által küldött tájékoztatót.

Amennyiben a Szolgáltató nem küld Önnek tájékoztatót a visszatáplálás korlátozás feloldásával kapcsolatban, úgy előfordulhat, hogy Ön továbbra is zárolt körzetben van. Ebben az esetben, ha a fenti ellenőrző honlap azt adja eredményül, hogy Ön már nem zárolt körzetben van, javasoljuk, hogy érdeklődjön a Szolgáltatónál ezzel kapcsolatban!

Köszönjük szíves együttműködését!

igénybejelentő űrlap

Adja meg adatait és mi felvesszük önnel a kapcsolatot

Visszwatt bejelentő (#126)

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot. 
Kérjük, töltse ki az összes csillagozott mezőt!
Csak akkor sikeres az űrlap beküldése, ha a weboldalon látja, hogy sikeresen beküldte, és  kap róla visszaigazolást e-mailben! Ha ez többszöri próbálkozásra sem sikerül, írjon a szerviz@tisztaenergiak.hu címre!