Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Napelemes hálózati igénybejelentés lépésről lépésre

Ezen az oldalon lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan tudja önmagának összerakni és benyújtani az igénybejelentést az ország bármelyik hálózati engedélyeséhez.

Ha megkapta az igénybejelentés után a műszaki gazdasági tájékoztatót, keressen meg minket és mi szívesen továbbvisszük az ügyét!

Beadjuk a csak megfelelő jogosultságú tervező által elkészíthető csatlakozási tervdokumentációt és 14 év és sok ezer napelemes telepítés tapasztalatával megépítjük a rendszerét.

Mindenképp figyeljen a műszaki gazdasági tájékoztató lejárati idejére, hogy a csatlakozási tervdokumentáció időben beadásra kerüljön!

Sok sikert és egy hálózatba visszatápláló napelemes rendszert kívánunk Önnek!

Az igénybejelentés lépései

Területi illetékesség kiválasztása

Inverter választása

Engedélyeztetés folyamata

Napelemes rendszer igénybejelentése

Általános ismertető napelemes rendszer engedélyeztetéshez

Ki az Ön hálózati engedélyese?

A kérdés tisztázásához fontos megértenünk a hálózati vagy elosztói engedélyes és a villamos energia szolgáltató közötti különbséget. Az alábbi táblázat segít ebben:

Elosztói engedélyesEnergia szolgáltató
FeladataHálózati infrastruktúra üzemeltetése, karbantartás, fejlesztés stb.Villamos energia értékesítés egyetemes szolgáltatás keretében
Szerződések típusaHálózat csatlakozási szerződés (HCS-szerződés), Hálózathasználati szerződés (HH-szerződés)Villamos energia vásárlási (vagy kereskedelmi) szerződés
ELMŰELMŰ Hálózati Kft. (E.ON csoport tagja)MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.
MVM ÉMÁSZMVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft.MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.
E.ONE.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt.E.ON Áramszolgáltató Kft.
MVM DémászMVM Démász Áramhálózati Kft.MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.

A háztartási méretű kiserőmű (HMKE) engedélyeztetése az elosztói engedélyes felé történik, vagyis akivel Önnek hálózat csatlakozási és hálózathasználati szerződése van. Ez nem választható és változtatható, hanem területi alapon meghatározott. A villamos energia vásárlási szerződés ettől független dolog, bármelyik energia kereskedővel (vagy energia szolgáltatóval) köthet ilyen szerződést. A számlát az energia szolgáltató küldi ki, de általában feltüntetik rajta kisbetűkkel, hogy ki az elosztói engedélyes. Továbbá, minden elosztói engedélyesnek van egy területi illetékességi listája, amelyen felsorolják az adott területhez tartozó településeket. Ritka esetben előfordul, hogy egy település két szomszédos területi listán is szerepel, ekkor a HH- és vagy HCS-szerződésről derül ki, hogy ki az elosztói engedélyes, vagy a számláról, ha beleírják.

Az engedélyeztetés folyamata és fő lépései minden elosztói engedélyesnél ugyanazok, viszont a részletekben nagy eltérések mutatkoznak. Amire minden esetben felhívjuk a figyelmet, az a mérőhely műszaki állapota, szabványossága. Amennyiben hiányosságok vannak e téren, az nemcsak a HMKE üzembe helyezését és az engedélyeztetést akadályozhatja meg, de a műszaki és életvédelmi biztonságot is veszélyeztetheti. A mérőhely felülvizsgálatát és felújítását az adott elosztói engedélyesnél regisztrált villanyszerelő segítségével kezdeményezheti.

1. Területi illetékesség listája szolgáltatónként

Halozati Terkep, Tiszta Energiák Kft.

A lista megnyitásához kattintson a szolgáltató nevére!

2. Válassza ki, hogy milyen invertert szeretne!

Az alábbiakban összeszedtük Önnek az általunk ajánlott, engedélyeztetett inverterek listáját, melyet a linkre kattintva tud letölteni! Ezek közül válassza ki az Önnek megfelelő invertert!

 

3. Engedélyeztetés folyamata

Az alábbiakban megtalálja az Ön hálózati engedélyeztetését végző szolgáltatót.

Itt azt a verziót olvashatják, amikor mi, mint Tiszta Energiák Kft. az ügyfelek nevében meghatalmazás keretében járunk el. Fontos kiemelni, hogy az igénybejelentést magánszemélyként be lehet nyújtani a szolgáltatóhoz, ugyanakkor a folyamat második fázisában csatlakozási dokumentáció elkészítése szükséges. Ezeknek a dokumentációknak a beadásához szükséges, hogy tervezői jogosultsággal rendelkező személy készítse el.

Beadást követően akkor jelentkezzenek, ha megkapták a választ a szolgáltatótól és cégünk folytatja az ügymenetet.

Az engedélyeztetési folyamat szolgáltatóként eltérő, így az alábbi linkekre kattintva, szolgáltatónként ki tudja választani a teljes engedélyhez az Ön igénybejelentéséhez szükséges dokumentumot. Lépésről lépésre végigvezetjük a igénybejelentő dokumentum kitöltésének folyamatán. A következő, 4. lépésben fogja megtalálni az igénybejelentéshez szükséges dokumentumokat és a kitöltéshez szükséges segédletet.

MVM-Démász – Engedélyeztetési folyamat MVM Démász szolgáltatási területen

ELMŰ – Engedélyeztetési folyamat ELMŰ szolgáltatási területen

MVM-Émász – Engedélyeztetési folyamat MVM ÉMÁSZ szolgáltatási területen

E.ON – Engedélyeztetési folyamat E.ON szolgáltatási területen

E.ON-Opus Titász – Engedélyeztetési folyamat OPUS TITÁSZ szolgáltatási területen

4. Napelemes rendszer igénybejelentés

Az engedélyeztetési folyamat szolgáltatóként eltérő. Alábbiakban megtalálja az egyes szolgáltatóhoz tartozó igénybejelentőt, és a benyújtásához szükséges útmutatót, melyet lépésről lépésre bemutatunk.

Igénybejelentés menete lépésről lépésre:

Elmű – MVM ÉMÁSZ

Elmű – EON

EON – OPUS TITÁSZ – online igénybejelentő

MVM DÉMÁSZ

Tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatok:

Napelemes hálózati igénybejelentés lépésről lépésre

Ha most döntötte el, hogy mégis szeretne egy olyan napelemes rendszert, ami a régi szabályok szerint szaldó elszámolásban visszatáplálhat a hálózatba, még nem késő!

Ha már nem talál szakembert, aki összerakná az igény bejelentéshez szükséges dokumentumokat a bűvös október 30-ig, szintén nem késő!

Fontos! Az igénybejelentés beruházási kötelezettséggel nem jár!