Lakossági: +36 20 33 13 999 / Viszonteladói: +36 20 434 7422 info@tisztaenergiak.hu

A hagyományos napelemes rendszereknek a rengeteg előnyük mellett vannak
gyengeségeik is. Ezen gyengeségek nagy részét kiküszöbölik az „okos” rendszerek,
ami jelentős többlethozamot jelent a hagyományos rendszerekhez képest.
Az „okos rendszerek titka” a napelem-szintű teljesítményoptimalizálásban rejlik.

1. Az okos rendszerek minden esetben több hozamot produkálnak, mint a hagyományos napelemes rendszerek. Ez a különbség könnyen lehet akár 25-35% is!
2. Sok olyan esetben is telepíthetők napelemes rendszerek okos modulok felhasználásával, amikor a hagyományos rendszerek nem, vagy sokkal korlátozottabban telepíthetők. Ugyanezen okok miatt adott tetőre nagyobb teljesítmény telepíthető. mint a normál napelemek alkalmazásával!
3. Sokkal hosszabb garanciaidő, mint a hagyományos rendszereknél, ami a Solar Edge inverter magasabb megbízhatóságából adódik!
4. Az ár alapból tartalmazza a monitoring és felügyeleti rendszer árát is!
5. Kisebb villanyszerelési költségek!
6. Sokkal biztonságosabb megoldás!

1. Az okos modulok minden esetben több hozamot produkálnak, mint a hagyományos napelemek.
Ez a különbség egészen 25-35% is lehet

A többlethozam a napelemenkénti maximális munkapont-keresésből adódik. A hagyományos rendszerekben az inverter a sorba kapcsolt napelemek közös maximális munkapontját keresi meg, amiből számos veszteség adódik. A modulok soha nem termelnek egyformán és a napelem-sor mindig a sorban található legrosszabb napelem működésének megfelelően működik. A napelemek különbözőségéből adódó veszteségek független mérések szerint 1,5-10%-ig terjedhetnek abban az esetben, ha nincs meghibásodott napelem a rendszerben!. A legjobb minőségű, kis toleranciával gyártott vadonatúj modulokból épített napelem-sornál ez a hozamveszteség a legoptimálisabb laboratóriumi mérési esetben is minimum 1,5%, volt (valódi körülmények között inkább 3% a minimum). Ez a napelemek használatával, öregedésével csak rosszabbá válik. Pl. amikor a sorban valamilyen telepítési adottság miatt a modulok hőmérséklete különbözik, akkor ez a veszteség tovább növekszik, az egy-egy modulra került szennyeződés (madárpottyantás, falevél, stb.) esetében még tovább növekszik az okozott hozamveszteség. Olyan helyen, ahol bármilyen árnyék vetődik a napelemek bármelyikére is, ott jelentős (átlagosan 20%) többlettermelés várható az okos modulokkal kiépített rendszertől a hagyományos napelemes rendszerekhez képest. A Solar Edge inverterek hatásfoka állandó 99,5% mind árnyékmentes, mind árnyékolt körülmények között. Ez magasabb, mint bármely normál inverter legjobb hatásfoka, ami csak az optimális körülmények között igaz, az attól eltérő esetekben még kedvezőtlenebb.

2. Sok olyan esetben is telepíthetők napelemes rendszerek az okos modulokkal, mikor a hagyományos rendszerek nem, vagy sokkal korlátozottabban telepíthetők. Ugyanezen okok miatt adott tetőre nagyobb teljesítmény telepíthető. mint a normál napelemek alkalmazásával.

A hagyományos napelemes rendszerek napelem sorai csak egy, azonos síkban telepíthetőek. Ha ehhez nincs megfelelő hely, akkor a telepítés vagy teljesen lehetetlenné válik, vagy soha nem fog optimálisan működni. Az árnyékos helyeket a lehetőségek szerint ki kell hagyni, mert ha a rendelkezésre álló helyre a nap folyamán bármikor árnyék vetődik az jelentős hozamveszteségeket okoz, ezért az „okos” megoldás előnyösebb. Ez azt is jelenti, hogy egy nem tökéletes tető esetén az okos panelek sokkal több energiát termelnek, mint egy hagyományos napelemes rendszer moduljai, ráadásul a modulonkénti munkapont keresés miatt az okos panelekből sokkal több felrakható a tetőre, mert olyan helyek is kihasználhatók, amik a hagyományos napelemek telepítésére nem alkalmasak. Ez további többlethozamot eredményez.

3. Sokkal hosszabb garanciaidők, mint a hagyományos rendszereknél

A legtöbb jó minőségű inverter esetében 5 év a jótállás. Ritkán, de egyes termékeknél előfordul 10 év is, ennél hosszabb garancia csak drága pénzért vásárolható. A Solar Edge inverterek alapból 12 év jótállással járnak és az egyszerűbb, robusztusabb felépítésüknek köszönhetően a megbízhatóságuk nagyobb, élettartamuk hosszabb, mint a hagyományos invertereknek.

4. Az ár alapból tartalmazza a monitoring és felügyeleti rendszer árát is

Az okos modulokkal kiépített rendszerhez alapáron jár egy nagyon fejlett monitoring rendszer. Az adatok egy felhőben kerülnek eltárolásra a rendszer teljes élettartama alatt díjmentesen. Mivel az inverter is tárol adatokat, így abban az esetben sincs adatvesztés, ha az internetkapcsolat kiesik valami miatt egy időre. Ez sok más monitoring rendszernél nem így van, ott az adattárolási képességek hiánya miatt az internet kiesésének idejére eső működési adatok elvesznek.Az adatokat folyamatosan feldolgozza a rendszer és bármilyen rendellenesség esetében jelzi a hibát egy napelem szintjén! Erre semelyik más rendszer nem képes. A monitoring rendszer természetesen üzenetet küld bármilyen előforduló hiba esetén, így a 24 órás rendszerfelügyelet is alapból megoldott. Az adatok nyomon követhetőek egy internetkapcsolattal rendelkező eszközzel (Windows, Android, iOS), felhasználásukkal sokrétű kimutatások készíthetők.

5. Kisebb villanyszerelési költségek

Egy okos modulos rendszerben jóval kevesebb és egyszerűbb villanyszerelési anyagot kell alkalmazni a DC oldalon, mint egy hagyományos napelemes rendszerben. Ez nemcsak költségmegtakarítást, de nagyobb megbízhatóságot is eredményez.

6. Sokkal biztonságosabb megoldás

Egy hagyományos napelemes rendszerben asorba kötött napelemek levezető kábelein magas (max.1000V) DC feszültség jelenik meg amíg a napelemeketnapfény éri. Ez okozhat áramütést, vagy tüzet bizonyoskedvezőtlen események bekövetkeztekor (a vezetékeksérülése esetében, szétcsúszott csatlakozók esetében, tűzesetén veszélyes lehet a leolvadó szigetelés miatt, stb.)Az okos modulokból épített rendszer kiküszöböl mindenfentebb említett veszélyforrást. Ennél a megoldásnálmaximum 25 (1 fázisú rendszernél), vagy 50db (3 fázisúrendszernél) napelem köthető sorba, de mégsemjelenhet meg soha 350V, vagy 750V-nál több a DC kábeleken. A rendszer figyeli a DC kábeleket és ívkeletkezése esetén azonnal egyenként leszabályozzaa napelemeket, így az ív kialszik, nem marad anapelemeken és a DC kábeleken veszélyes feszültség.Ez a leszabályozás nem csak akkor történik meg,ha valami probléma van a napelemes rendszerrel,de minden olyan esetben, amikor az nem működiküzemszerűen. A napelemek leszabályozott állapotbanvannak a telepítés, bármilyen szerelés során, de egyegyszerű áramszünet esetén is. ilyen módon ezenrendszereknél nem áll fenn az áramütés vagy a tűzkockázata. A leszabályozást követőennapelemenként 1V feszültség mérhetőa DC vezetékeken, miközben azokgalvanikusan le vannak választvaaz inverterről. A DC vezetékekenmérhető max. 25, vagy 50Vfeszültség egy jelzőfeszültség,ami a nagyságánál fogva isveszélytelen, deteljesítmény sincsmögötte.

Bővebb információkért keresse kollégáinkat!

Bathó-Havasi Éva

Bathó-Havasi Éva

Telefon: +36203612115

E-mail: havasi.eva@tisztaenergiak.hu

Haluska Zoltán

Haluska Zoltán

Telefon: +36203734897

E-mail: haluska.zoltan@tisztaenergiak.hu

Varga-Sarkadi Melinda

Varga-Sarkadi Melinda

Telefon: +36202804422

E-mail: sarkadi.melinda@tisztaenergiak.hu

Tóth Zoltán

Tóth Zoltán

Telefon: +36203313999 

E-mail: toth.zoltan@tisztaenergiak.hu