Chat with us, powered by LiveChat
Keresés
Close this search box.

Jolywood napelem: a jövő technológiája

A Jolywood napelem rendkívül innovatív, egyben megbízható technológiával készül. Különlegessége, hogy a hagyományos P-típusú helyett – a világon szinte egyedülálló módon – N-típusú cellákból épül fel. A bifacial (kétoldalú) szerkezetnek köszönhetően az áramtermelése és a teljesítménye meghaladja a napelemektől jelenleg elvárt mértéket. De mit is jelent ez pontosan nekünk, felhasználók számára?

Mit jelent, hogy a Jolywood napelem N-típusú cellákból épül fel?

Az N-típusú cellák története egészen 1954-ig, New Jersey-ig nyúlik vissza, amikor az első napelemet előállították. Igen, az első napelem N-típusú volt. Akkoriban azonban még a napelemeket főleg az űrkutatás részére fejlesztették ki, annak viszont jobban megfeleltek a már 40 éve használt P-típusú cellák. 

Ennek oka, hogy a világűrben teljesen más környezeti hatások uralkodnak, melyek esetében a P-típusú cellák használata a kedvezőbb. Éppen ezért egyértelmű volt, hogy mivel ennek fejlesztésére már hatalmas összegeket fordítottak, a cégek és a lakosság számára is a P-típusú cellákat alkalmazzák.

De mi különbség a P-típusú, és a Jolywood napelem esetében alkalmazott N-típusú cellák között?

A P-típusú cellák a pozitív töltésükről kapták nevüket. A szilíciumot az egy elektronnal kevesebbel rendelkező bórral szennyezik, így jön létre a pozitív töltés. Ez a 40 éves technológia rendkívül hatékonynak bizonyult, azonban a földi körülmények között az N-típusú cellák stabilabbak és jobban teljesítenek.

Az eredetileg is kifejlesztett, N-típusú, azaz negatív töltésű cellák esetében a teljes folyamat éppen fordítva történik a P-típushoz képest. A szilíciumot az eggyel több elektronnal rendelkező foszforral szennyezik, így a cella negatív töltésűvé válik.

A Jolywood napelem a világon egyedülállóan N-típusú cellákból áll. De milyen előnyöket jelent ez számunkra?

Jolywood Napelem, Tiszta Energiák Kft.

Miért jobbak a Jolywood napelemek N-típusú cellái?

A termelés hőmérsékleti és ídőjárási tartománya szélesebb az N-típusú cellák esetében, azaz tágabb hőmérsékleti és besugárzási körülmények között termelnek, melegedés esetén pedig kisebb a teljesítményvesztés (a P-típusú napelemek -0,37%/°C-ához képest csak -0,32%/°C.)

A degradáció az N-típusú cellák esetében a legkisebb, ezáltal kevésbé csökken a termelés. A cella és az áramtermelő film stabilabb a hagyományos, P-típusú technológiánál. ennek köszönhetően az öregedés (teljesítményvesztés) lassabb.

A panelek minősége, anyaghasználata a gyártási technológia miatt kiemelkedő. Emiatt a gyártó 30 év garanciát vállal és közel 10%-al kedvezőbb termelés csökkentést garantál. Ez hatalmas különbséget jelent, ugyanis az iparági standard 25 év a 80%-os hozamgaranciához

képest a Jolywood napelemek degenerációja az első évben maximum 1%, majd a későbbiekben mindössze maximum 0,40%. A gyártó 30 éves, 87,4%-os teljesítmény garanciát vállal

Milyen előnyt jelent, hogy a Jolywood napelemek bifacial szerkezetűek?

Fontos kiemelni, hogy a Jolywood napelem bifacial, azaz kétoldalú szerkezettel, mindkét oldalon termelni képes felülettel rendelkezik, hiszen a hátoldalára is cellákat helyeztek el. Ennek köszönhetően a Jolywood napelem a visszaverődő fénynek köszönhetően hátulról is fényérzékeny, így egy olyan kétoldalú napelemet kapunk, amely teljesítménye jelentősen megnövekszik hagyományos társaihoz képest. A hátsó rész teljesítménye az első rész kb. 85%-a, így pl egy 340 wattos panelnél pluszban kb. 290 watt hátoldali teljesítményt kapunk. Ráadásul a hagyományos napelemkhez képest jóval stabilabb fóliával kell borítani a hátoldalát, így a garanciájuk is magasabb.

Ez az előny konkrét számokkal kifejezve azt jelenti, hogy a Jolywood napelem hátsó oldalán történik az áramtermelés 10-30%-a. Az 1 Wattra eső teljesítménye 5,3%-kal magasabb a szintén bifacial, azaz kétoldalú, és 12,3%-kal magasabb az egyoldalú P-típusú cellákkal rendelkező napelemekhez képest.

Korszerű technológiájának köszönhetően a Jolywood napelem hatékonyabban termel gyenge fényviszonyok mellett és felhős időben is. 

A Jolywood napelem konverziós hatékonysága vezető az iparágban, ugyanis eléri a 20,4%-ot.

A Jolywood napelemek fő tulajdonságai összefoglalva

Tehát a Jolywood napelemek számos kiemelkedő előnnyel bírnak a hagyományos napelemekhez képest:

  • Innovatív technológia
  • A földi körülményekhez igazodó N-típusú cellák
  • Bifacial (kétoldalú) szerkezet
  • 30 évre 87,4%-os teljesítmény garancia
  • 15 év termékgarancia
  • Jobb hőmérsékleti együttható
  • Magas konverziós hatékonyság
  • Exkluzív, gyönyörű, teljesen fekete megjelenés

Az N-típusú cellákat a világon egyedülállóan a Jolywood napelemben használják. A vállalat felismerte, hogy ezzel a technológiával sokkal hatékonyabb és nagyobb teljesítményű napelemeket képes gyártani. Ez a technológia ma már Magyarországon is elérhető a Jolywood napelemeknek köszönhetően.

Megosztás:

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra!

Kapcsolódó bejegyzések

A napelem teljesítménye

A napelem mérete kapcsán íródott cikkünkben említettük, hogy ahhoz hozzátartozik a teljesítmény is, azaz, hogy 1 napelem hány kW-ot termel. Ez összefügg a panel fizikai

Tovább olvasom »
napelem lapostetőre

Napelem lapostetőre?

Napelemrendszer kivitelezése kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy telepíthető-e napelem lapostetőre avagy sem. Ugyanis sokféle tetőtípus létezik, de a válasz így is mindenképpen igen, tehát

Tovább olvasom »

Napelem telepítés vélemények